Извънредната обстановка пада от 1 април, но 60/40 остава

Бизнесът и медиците ще получават обезщетения за пандемията до юни

Задълженията за носене на маски на закрити обществени места, като например в градския транспорт или там, където има струпване на хора, както и за спазване на физическа дистанция също ще останат и ще се въвеждат със заповед на здравния министър
Задълженията за носене на маски на закрити обществени места, като например в градския транспорт или там, където има струпване на хора, както и за спазване на физическа дистанция също ще останат и ще се въвеждат със заповед на здравния министър
Задълженията за носене на маски на закрити обществени места, като например в градския транспорт или там, където има струпване на хора, както и за спазване на физическа дистанция също ще останат и ще се въвеждат със заповед на здравния министър    ©  Лили Тоушек
Задълженията за носене на маски на закрити обществени места, като например в градския транспорт или там, където има струпване на хора, както и за спазване на физическа дистанция също ще останат и ще се въвеждат със заповед на здравния министър    ©  Лили Тоушек
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Управляващите се подготвят да сложат плавен край на извънредната епидемиологична обстановка в страната, която беше въведена преди малко повече от две години. А заедно с това постепенно ще започнат да отпадат и корона мерките, както и програмите за помощ на бизнеса. В парламента вече е внесено предложение за промени в Закона за здравето, подготвено от лекарите, които представляват управляващата коалиция в здравната комисия. А идеята им е извънредната обстановка да приключи на 1 април. Заедно с нея и ще отпаднaт и част от противоепидемичните мерки като например и изискването за спазване на дистанция. Дискусионно е дали ще отпадне задължението за носене на маски на закрити обществени места.

И за да има плавен преход, мерките за подкрепа на бизнеса като 60/40 или пък допълнителното заплащане на медиците на първа линия ще останат до средата на годината. Това не означава, че доходите на медиците ще паднат рязко, тъй като властта мисли варианти за тяхното запазване.

Проектът оставя вратичка за действие при нова COVID вълна - здравният министър ще може да въвежда противоепидемични мерки на територията на цялата страна или отделни области за определен период от време.

60/40 остава

Междувременно през седмицата Националният съвет за тристранно сътрудничество прие проектопостановление, с което мярката за бизнеса 60/40 да бъде удължена до 30 юни тази година. Очакванията са правителството да гласува промяната на заседанието си следващата седмица. За мярката в бюджета на НОИ за тази година са предвидени общо 300 млн. лв. за обезщетение на бизнеси, които губят обороти заради COVID кризата.

По данни на социалното министерство през януари тази година 38.2% от фирмите в България са декларирали намаление на приходите от продажби при 28.2% предишния месец. Заетостта още не се е възстановила на нивата отпреди кризата и работещите 3.080 млн. души в края на 2021 г. са с 4.4% по-малко, отколкото в предкризисната 2019 г.

60/40 беше въведена през март 2020 г. за предприятия, които спряха работа около извънредното положение и след това - заради извънредната обстановка, намалиха работното време или пък отчетоха минимум 20% спад в приходите от продажби в сравнение с предкризисните времена. До 10 март 2022 г. по тази мярка са изплатени 1.791 млрд. лв. за запазване заетостта на над 330 хил. работници и служители в 13 615 предприятия, по данни на правителството.

Предложенията в здравния сектор

Народните представители са предвидили и плавен преход за болниците и медиците на първа линия, както и за възможностите държавата да плаща за работа с корона пациенти, апаратура, лекарства за COVID отделенията.

По време на цялата пандемия отначало медиците на първа линия, а след това и всички останали получаваха извънредно доплащане за работа с пациенти с COVID-19 и потенциално заразни хора, както и за да поддържат клиниките в готовност за лечение на пациенти и да работят в неблагоприятни условия. Това увеличаваше понякога двойно заплащането на младите лекари, сестри, акушерки и други медицински специалисти.

Всички те ще бъдат компенсирани след юни и няма да започнат да получават рязко много по-ниски заплати, тъй като се очаква цените на клиничните пътеки и прегледите в извънболничната помощ да бъдат рязко увеличени. В момента по въпроса за цените и обемите, които НЗОК ще плати на медиците, текат преговори по Националния рамков договор. Здравната каса има бюджет за тази година с 600 млн. лв. повече от 2021 г., като в него е предвидено и извънболничната, и болничната помощ да получат значимо увеличение.

Идеята е да бъдат намалени лимитите на клиничните пътеки в болниците, като хоспитализациите намалеят леко, но пък за сметка на това да се увеличат цените за лечение в болница. Сериозен ръст в заплащането на лекарите и възможностите за направления е предвиден и извън болниците - при личните лекари и специалистите в медицински центрове.

Според народните представители с промените в здравните закони ще се регламентира медиците да продължат да получават 1000 лв. за работа с COVID-19 пациенти до юни тази година. Освен това здравната каса ще продължи да субсидира болниците, за да поддържат готовност за лечение, а министерството - да им доставя медикаменти и апаратура.

Маските няма да са задължителни, може би

Проектът позволява на здравния министър по предложения на главния държавен здравен инспектор да въвежда противоепидемични мерки на територията на цялата страна или отделна област, а на регионалните здравни инспекции - да въвеждат допълнителни мерки на територията на населеното място или отделни общини.

Проектът предвижда и задълженията за носене на маски на закрити обществени места, като например в градския транспорт или там, където има струпване на хора, за спазване на физическа дистанция, редовно проветряване и дезинфекция на помещения и ръце също ще останат.

Ден по-късно обаче правителството съобщи, че считано от 1 април 2022 г. отпадат въведените от министъра на здравеопазването временни противоепидемични мерки на територията на страната, свързани с: носене на защитна маска за лице в закрити обществени места; спазване на физическа дистанция; ограничения в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито; ограничения при осъществяване на присъствено обучение във висшите училища; забрана за свиждания в болниците и социалните услуги; изискването към работодателите за допускане до присъствена работа при възможност на не повече от 50% от персонала.

От изказването на председателя на парламентарната комисия по здравеопазване в парламента доц. Антон Тонев от "Продължаваме промяната" пред bTV в неделя обаче стана ясно, че въпросът с маските е дискусионен. "И след 1 април ще трябва да продължим да носим маски на закрито и в градския транспорт", заяви той.

* Текстът е допълнен на 26 март

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • + 2

    Оня ден бях на първия фирмен банкет след 2г прекъсване.
    Без маски :)

    Нередност?
Нов коментар