🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Засега частна клиника в държавната болница в Търговище няма да има

Общинският съвет одобри проект, по който държавната клиника получава 23% от приходите, а частната 77%. Министерството на здравеопазването засега спря тази схема

Едното от двете вътрешни отделения на МБАЛ - Търговище, в което работи единственият й кардиолог.
Едното от двете вътрешни отделения на МБАЛ - Търговище, в което работи единственият й кардиолог.
Едното от двете вътрешни отделения на МБАЛ - Търговище, в което работи единственият й кардиолог.
Едното от двете вътрешни отделения на МБАЛ - Търговище, в което работи единственият й кардиолог.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вероятно никой не си спомня първата пресконференция на Кирил Ананиев (ГЕРБ) като здравен министър, както и голяма част от престоя му в това министерство. Тя беше в края на 2017 г. заедно с тогавашните вътрешен министър Валентин Радев и главен прокурор Сотир Цацаров. Те обявиха война на т.нар. болници в болницата - частни структури, които работят в държавните клиники. Тогава бяха прекратени договорите на две кардиологични клиники в Ловеч и Враца, като започнаха разследване и във ВМА.

Сега обаче именно кадри на ГЕРБ гласуват за създаването на частни болници в държавните. В понеделник общинският съвет на Търговище, доминиран от ДПС с 14 съветници и ГЕРБ - с 13, одобри само с един въздържал възможността многопрофилната болница за активно лечение в Търговище да може да сключи договор с частна фирма за инвазивна кардиология, в който разпределението на приходите е 23% за болницата и 77% за фирмата.

В общинския съвет предложението е внесено лично от кмета д-р Дарин Димитров, който от 2015 г. е управлява Търговище с подкрепата на ГЕРБ, а преди това е бил депутат от партията на Борисов в два парламента. Димитров е акушер-гинеколог с 28-годишен стаж в търговищката болница, 14 от които е началник на АГ отделението в нея.

Председател на съвета на директорите на болницата и представител на държавата в борда е д-р Явор Александров, ортопед с практика в болничния медицински център и кандидат за народен представител от ГЕРБ-СДС на последните парламентарни избори.

МБАЛ - Търговище, е областна болница със смесена собственост - 70% от акциите й са на държавата и правата й се упражняват от здравното министерство, останалите са разпределени между общините в областта, като Търговище държи 12% от капитала. Директорът и д-р Иван Светулков е един от онези верни на ГЕРБ шефове на болници, които последният здравен министър на ГЕРБ проф. Костадин Ангелов преназначи набързо, преди да напусне поста си.

В крайна сметка на общо събрание на акционерите в болницата, проведено на 23 март, представителят на държавата гласува "въздържал се" и така засега блокира споразумението с частната фирма.

"Предложението не е подкрепено от държавата, която е акционер и мажоритарен собственик на капитала на МБАЛ - Търговище. Това означава, че решението не е прието", коментираха от министерството.

Неустоимо предложение

Проектодоговорът е между болницата и дружеството "Самостоятелна медико-диагностична лаборатория Медекс Търговище", създадено на 8 февруари 2022 г., чийто предмет на дейност е "осъществяване на специализирана извънболнична медицинска помощ - рентгенова диагностика". Компанията е регистрирана в София, а началният внесен капитал е в размер на 1000 лв. Управител е бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков, който ръководи и множество други лечебни заведения в страната, а съдружници са Гоце Гоцев, Емил Георгиев и Михаил Иванов с по 33% от дяловете, като те заедно със Спасков са съдружници и в много други болници и медицински центрове.

В договора с МБАЛ - Търговище, частното дружество е посочено като "лечебно заведение, специализирано във високотехнологични изследвания, диагностики и лечение на сърдечно-съдови заболявания" и става ясно, че то ще оперира инвазивно кардиоотделение в Търговище.

Идеята е за клинични пътеки по инвазивна кардиология болницата да получава 23% от приходите, като с проектодоговора тя се задължава да поддържа материална база, персонал, медицинска апаратура и оборудване за инвазивната кардиология.

В същото време ако болницата бъде глобена от здравната каса, като НЗОК откаже да й изплати сума за работа по клинична пътека, СМДЛ "Медекс" ще дължи на болницата 20% от стойността на глобата, а останалото ще се поема от търговищката болница.

Клаузите по договора предизвикват много въпроси и сред медиците, и сред гражданите на Търговище. Такива бяха задавани и по време на извънредната сесия на общинския съвет, като основният от тях е дали с него е защитен интересът на МБАЛ - Търговище, която е в тежко финансово състояние според съветниците. На практика държавната болница влиза в съдружието с високотехнологична апаратура за над 1.1 млн. лева, основно ремонтирани болнични помещения от 200 кв. метра, предоставя медицинско оборудване и собствения си персонал. Според договора за своя сметка болницата ще купи и поддържа дори апаратурата за видеонаблюдение на залата, ще осигурява всички необходими лекарства за лечението на пациентите и ще плаща стентовете, контраста и изделията за инвазивните процедури.

Частното дружество пък ще осигури специализирани медици за изследванията и интервенциите, както и консумативи за процедурите.

Общинският съветник Сунай Хасанов (ДПС) "преведе" договора на бизнес език, "тъй като медицината стана бизнес", както посочи той. "Да разбират ли гражданите, че изцяло с наши средства, на нашата болница, купуваме скъп апарат, даваме заплати на специалистите, а накрая за болницата остават само 23% от приходите?", изрази недоумение той и поиска да разбере дали болницата е направила анализ колко пациенти ще има в новото отделение и "за колко време ще си избием разходите".

Неговият колега д-р Светослав Стефанов (БСП) също изрази съмнение доколко е защитен финансовият интерес на болницата с подобно разпределение на приходите. "Като лекар приветствам всяка нова дейност, която осигурява достъп на гражданите до висококвалифицирана помощ, но в самия договор има някои неща, които за мен са притеснителни", заяви д-р Стефанов и посочи, че МБАЛ - Търговище е в тежко финансово състояние, затова всеки приход е важен за нейното оцеляване.

Поредната задлъжняла болница

Болницата разполага с 405 легла, като по щат лекарите в нея трябва да бъдат 180, но всъщност са малко над сто. Населението на Търговищка област е общо 110 хил. души, като в самия град живеят 53 хил. души. В недалечните Попово и Омуртаг също има болници, общинска собственост.

Според годишния й отчет за 2020 г. търговищката болница е получила 16.9 млн. лв. приходи, основно от здравната каса, а разходите й са 17.1 млн. лв., като 12.2 млн. лв. от тях са за заплатите на персонала. Към онзи момент текущите й задължения са 6.7 млн. лв., от които просрочените са 3.2 млн. лв., а натрупаната загуба - 4.2 млн.

Болницата не може сама да спечели 23%

Изпълнителният директор на болницата д-р Иван Светулков също присъства на сесията, за да отговори на въпросите на съветниците и обяви, че договорът за съвместна дейност се прави "от грижа за жителите на Търговище". "Сега в Търговище нямаше инвазивна кардиология, затова транспортираме нашите пациенти до Шумен или до Русе. Така, заедно с подготовката за процедурата, пациентът губи часове. А при кардиологията са необходими спешни действия, пътуването е рисково. Затова от години нашият стремеж е да започнем такава дейност в болницата. Но кадровият дефицит, особено в областта на инвазивната кардиология, не ни позволява да започнем самостоятелна дейност с наши кадри. Затова се налага да сключим договор с лечебно заведение, което разполага с такива висококвалифицирани специалисти", каза директорът. Той допълни, че са разговаряли с "половината от инвазивните кардиолози в страната", но никой не пожелал да работи на трудов договор в МБАЛ - Търговище, а за да стартираш такава дейност, трябва да имаш поне двама инвазивни кардиолози на пълен трудов договор.

Д-р Светулков не поясни как е избрано точно това частно дружество, а не примерно русенската клиника, с която болницата работи от години. Но няколко пъти подчерта пред съветниците, че договорът със СМДЛ "Медекс" се сключва само за три години и през това време болницата ще се опита да обучи собствени кадри, които после да поемат дейността самостоятелно. "Това е един шанс за нас да започнем тази дейност, така ще повишим и интереса към болницата, защото в съседния Разград също няма инвазивна кардиология", коментира д-р Светулков.

Въпросите обаче останаха. "В чл. 16 е записано, че МБАЛ се задължава да осигури на основен трудов договор медицинския екип, който ще се грижи за болните. Да разбираме ли, че заплатите и осигуровките на персонала ще са за сметка на болницата?", попита д-р Стефанов. Той поиска да знае и каква е стойността на купената от болницата високотехнологична апаратура, която ще се използва в бъдещата дейност.

Д-р Светулков потвърди, че болницата наистина ще осигурява на основен трудов договор целия персонал, който ще работи в съвместната дейност - лекари, сестри, санитари. "Останалите нови специалисти отвън ще са на заплата към частното дружество", каза д-р Светулков.

Той защити разпределението на приходите, като обясни, че болницата не можела сама да си осигури въпросните 23% приходи. "С нашия икономически екип дълго правихме проучване на пазара, на кадрите, на медицинските изделия и стигнахме до заключението, че ако се занимаваме самостоятелно с тази дейност, ще имаме по-малко приходи", заяви д-р Светулков. Което обаче не кореспондира с изразеното от него намерение болницата да развива самостоятелно тази дейност. Пък и поставя въпроса как частното лечебно заведение успява да излезе на печалба от дейността, а болницата, която разполага и с базата, и с персонала, и с апаратурата, не може.

Единственият кардиолог в болницата не знае

Единственият кардиолог в МБАЛ - Търговище д-р Ира Русева, която е и началник на Първо вътрешно отделение, е предпазлива в очакванията и оценките си за бъдещата дейност. "Този въпрос не е обсъждан с нас, не се знае кой ще се занимава с болните, а с мен изобщо не е разговаряно в детайли как ще протече работата. Не знам с кого е сключен договорът, кои ще са инвазивните кардиолози, затова не мога да коментирам нищо", каза д-р Рускова. Като завеждащ отделението, което ще лекува болните, се очаква поне тя да е запозната с проекта, но не е.

Като останалите граждани, и тя научава повече подробности от сесията, която се излъчва онлайн. "Има неща, които трябва да се уточнят, защото това са болни, които изискват специализирани грижи, не е толкова проста работа, но на тази тема не е говорено с мен и екипа", коментира д-р Русева

Директорът: 2.5 млн. лв. задължения... нищо фрапиращо

"Имаме задължения, имаме и просрочени задължения, но нищо фрапиращо. За миналата финансова година сме завършили на печалба. Задълженията на болницата са около 2,5 милиона, от които около милион и половина са просрочени", казва д-р Иван Светулков. Като коментар на тежкото финансово състояние на болницата от общинския съветник д-р Светослав Стефанов, директорът просто отбелязва, че "той имаше намерение да покаже колко е велик и да унизи болницата и ръководството й".

По текста работиха Десислава Николова и Спас Спасов от "Капитал"