🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Digiburn срещу професионалното прегаряне

Екип от млади ентусиасти разработва мобилно приложение за терапия и превенция на бърнаут

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Екип на проекта

Георги Начев, изпълнителен директор, и екип от още над 10 специалисти.

Синдромът на професионалното прегаряне, познат просто като бърнаут, съвсем не е рядко явление в динамичния бизнес свят. В пандемията проблемът се задълбочава - преместването на работното място вкъщи донесе повече часове работа и сливане на професионалния и личния живот. Синдромът обаче най-често остава пренебрегнат, тъй като осъзнаването му не е лесно, а решението е свързано с комплекс от действия и промяна в навиците.

Сега екип от млади ентусиасти разработват Digiburn - дигитална терапия за превенция и лечение на бърнаут, чиято основна цел е да подобри начина на живот и рутината на работещите хора. Глобалното дигитално решение, което още е в бета-версия, е насочено към активните хора в групата 20 - 40 години, които са и най-застрашени от синдрома.

"Професионалното прегаряне не преминава от само себе си. То е вид защитен механизъм на организма и симптом за по-дълбоки проблеми. Ако няколко седмици отпуск или дори смяна на работното място могат да доведат до облекчение, следващата криза чака зад ъгъла", казва предприемачът Георги Начев, който е изпълнителен директор и сред създателите на приложението.

На практика, използвайки апа, потребителят преминава през няколко теста, които установяват неговото състояние и намират най-проблемните зони в ежедневието му. Така се създава личностен профил, на база на който приложението изготвя подходящи насоки, упражнения и практики, подготвени от специалисти. То също така следи симптоматиката, дефинира нивото на бърнаут и следи развитието в проблемните зони на потребителя. Така се оказва и профилактика на здравословното състояние. Курсът на терапията е 12 седмици.

Според екипа в световен мащаб Digiburn е първо по рода си цялостно решение, насочено към специфичния проблем с прегарянето. "Има редица апликации, ориентирани към по-добър начин на живот през съвети за дишане, упражнения, хранене, управление на времето и др. Подобни решения, макар полезни, работят за промяна на ниво симптоми, а дълбоките първопричини остават на заден план. Отскоро в Германия има първи опити за дигитални терапии на бърнаут. Но наличните са базирани на морално остарели модели за оценка, а интервенцията включва активното участие на специалист", казва Георги Начев.

Предимствата на Digiburn в този контекст са, че е лесен за използване и всеки в реално време може да получи съвет как да подобри своето състояние, без да отнема специално време от ежедневието си.

Друго ценно качество на приложението е, че не е нужно да бъде основно преработвано, така че да се адаптира към различните пазари. За да достигне до повече хора глобално, е нужно само да бъде преведено на възможно най-много езици. Именно това - да помогне на максимален брой хора по света, е и мисията на екипа.

Положителните ефекти на Digiburn обаче не се изчерпват само с лечение на личния бърнаут. Според създателите му то може да бъде полезно и за бизнеса, като мениджърите могат да стимулират служителите да водят по-балансиран живот и да намалят значително предразположеността си към професионално прегаряне.

Засега приложението е достъпно в бета-версия в Play Sotre за Android и в Apple App Store, а в момента екипът финализира следващата версия. Проектът е финансиран със собствени средства, но се водят преговори с потенциални инвеститори на рисков капитал и бизнес ангели за допълнително финансиране.

Георги Начев: Пандемията и работата у дома изостриха и проблема с бърнаута

Визитка

Георги Начев е предприемач, мечтател и бизнес натура. Завършва бизнес и финансово образование във Виена. През това време се занимава със стартиращи проекти и открива интереса си за технологични глобални решения. В началото на 2020 г. открива бъдещите си партньори в Digiburn.

Какво ви мотивира да създадете дигитална терапия за превенция и лечение на бърнаут? Има ли еквивалент вашият продукт на други пазари, или ще е първи по рода си?

- Всеки от нас ни има мотивация, като някои дори са изпитали бърнаут върху себе си или свои близки. Обединява ни призванието да сме полезни на света и да работим върху неразрешени казуси.

В световен мащаб все още не съществува пряко сравнимо решение. Има редица мобилни апликации, ориентирани към по-добър начин на живот през съвети за дишане, упражнения, хранене, управление на времето и др. Подобни решения, макар полезни, работят за промяна на ниво симптоми, а дълбинните първопричини остават на заден план. Отскоро в Германия има първи опити за дигитални терапии на бърнаут. Наличните към днешна дата са базирани на морално остарели модели за оценка, а интервенцията включва активното участие на специалист.

Професионалното прегаряне се лекува от психолози. За да стигне до психолог, пациентът първо трябва да разпознае нуждата от съдействие, което често се случва късно в процеса. Важно е да се спомене и стигмата - много хора изпитват затруднение да признаят пред себе си, камо ли пред друг, че имат нужда от работа с психолог. В общия случай специалистът взима решенията си по усет. Понякога в началото на процеса има диагностичен тест. Почти не се извършва постоянен мониторинг на промените в състоянието, базиран на конкретни данни от реалния свят - например данните от умни часовници.

В Digiburn разглеждаме професионалното прегаряне като аморфно състояние, което изисква цялостен подход за трайното му разрешаване. Терапията ни е комбинация от психологически и поведенчески модели, допълнени от дългогодишния опит на екипа в създаването, управлението на екипи и преодоляването на кризи.

Отличава ни фокусът върху бърнаут, изцяло технологичния характер на решението, независещо от човешкия фактор, и страстта ни за фундаментална интервенция, а не просто адресиране на симптоми. Не на последно място, ценим високо данните от реалния свят (real world data) и чрез тях извършваме постоянен мониторинг на промените в състоянието, ранна диагностика и разпознаване на токсични процеси в зародиш. Освен това първоначалният Digiburn бърнаут тест е напълно безплатен, а мобилната апликация е достъпна от всяка точка на света, в удобството на вашия дом и без осъдителни погледи.

Коя публика таргетира продуктът - българската или международната?

- Digiburn е колаборация между Австрия, България и Дания. Предназначен е за европейската общност. Технологичният характер на решението позволява бърза адаптация към всеки пазар, зрял за дигитална медицина. В тази връзка голямата част от екипа ни е в България и ще се радваме да предложим решението си и на местния пазар. Като първа стъпка разговаряме с малкия и средния бизнес за включване на Digiburn към съществуващи програми за грижа към здравето на служителя.

Колко сериозен е проблемът с "прегарянето" и колко хора засяга? Смятате ли, че пандемията и преминаването на много хора на режим работа от вкъщи задълбочи проблема и до каква степен?

- Разпространението на бърнаут се увеличава постоянно в световен мащаб. Някои фактори са несигурността, неясно целеполагане, екстремно натоварване или силно изразена монотонност и други. Професии със силно изразен социален характер - лекари, учители, адвокати, мениджъри, търговци, публична администрация и други, са особено застрашени.

Във времената на глобална пандемия допълнителни утежняващи фактори са работата от дома, постоянното стоене пред екрана, прескачането в многобройни онлайн срещи и деперсонализиране на индивида. Всичко това изостря разпространението на редица психологически състояния, включително и на бърнаут. В проучване на Statista1 от март - април 2021 над 60% от анкетираните в Сърбия, Русия, Полша заявяват, че са на ръба на бърнаут, идентична заявка правят и 50% от анкетираните в Холандия, Белгия, Украйна, Испания, Австрия, Германия, Швейцария и Чехия. Проучване на McKinsey твърди, че 42% от дамите и 32% от господата в работна възраст са били често или постоянно в състояние на професионално прегаряне през 2021 г.

Професионалното прегаряне се разгръща като плавен процес в продължение на време. При липса на диагностика и мерки бърнаут в напреднал стадий може да отключи апатия, депресии, нарушен сън, проблеми с храненето, различни болежки, че дори и по-сериозни психосоматични реакции с физически проявления. Нека споменем и точката на кипене. Индивид в пиковия етап на професионално си прегаряне често взема прибързани, разрушителни решения с дълготрайни последствия. Например излизане в дългосрочен отпуск, напускане на работното място, разтрогване отношенията с любими хора и други.

Професионалното прегаряне не преминава от само себе си. Прегарянето е вид защитен механизъм на организма и симптом за по-дълбоки проблеми. Фактът, че човек се чувства прегорял, е сигнал за нуждата от вглеждане в себе си. Ако няколко седмици отпуск или дори смяна на работното място могат да доведат до временно облекчение, следващата криза чака зад ъгъла.

Какви трудности и предизвикателства срещнахте при създаването на продукта ви?

- Работим по проекта от началото на 2020 г. В момента финализираме третата голяма версия на диагностичния модел след множество промени от първата разработка насам. Всичко е въпрос на баланс между целесъобразност и брой на въпросите, времева продължителност, психологически, статистически, както и размишления за повторяемост и устойчивост на събираните данни. Визията ни с Digiburn е да изградим масив от данни, който да задвижи прецизна диагностика и създаването на изкуствен интелект.

Вълнуващо предизвикателство беше намирането на технологичен партньор. Преди около година, в зародиш на теоретичната разработка, отправихме отворено писма към водещите технологични компании в страната. Останахме изключително впечатлени от високото ниво в индустрията.

Друга гатанка беше потребителското изживяване и ангажираност. Къде е балансът между обем въпроси, повествователно майсторство (от англ. Storytelling) и сериозност на решението спрямо аспирациите за бъдещо лицензиране като медицинско изделие. Събрахме подробна обратна връзка от психолози, бизнеса и бърнаут триумфанти (хора, преминали през прегаряне) и се върнахме обратно на работната маса. В момента финализираме втора версия, която ще е достъпна в Apple App Store и Google Play от 1 март 2022 г.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    dvdimov2 avatar :-|
    Dimo Dimov
    • + 3

    Да се "пребори" прегарянето чрез мобилно приложение, което просто представлява една подробна анкета със силна темпорална компонента (отчита развитието на отоворите на пациента в продължение на седмици) ми се струва несериозно. Но все пак аз съм обикновен софтуерен инженер с една четвърт век опит зад гъба си, а дори не съм натрупал първия си милион (евро). Е, нямам за цел да го натрупам, но споменавам това в случай, че някой от четящите ме, следи измерими показатели на опонентите в спора, както аз бих следил. Така че може да се окаже, че съм некомпетентен по отношение на прегарянето, в сравнение с официално признатите експерти. Затова, просто споделям своя аматьорско-експериментален опит, съкратено и напълно безплатно:

    (1.) Ако лесно качвате килограми, които после трудно свяляте дори с редовни упражнения във фитнеса и същевремено изпитвате стрес на работа, то значи не се наспивате достатъчно и трябва да си осигурите пълноценен сън, преди изобщо да мислите за глупави диети. Ако сте тип "нощна" сова, то поискайте от работодателя си да идвате по късно на работа.

    (2.) Ако изкарвате повече пари отколкото (можете да) харчите, вземйки предвид цялото си семейство и нуждите му в следващите, примерно, три години, то поискайте от работотдателя си да работите по-малко часове и да бъдете заплатени само за реално отработените часове. Откакто преди години преминах от традиционни трудовои договори и 40 часова работна седмица, на B2B (малък бъзнес) контракти с почасова ставка, направо се преродих. Сега си записвам времето през което реално работя за клиентите с 5 минути резолюция и когато се уморя или възникнат временни препятствия, то спирам да работя и си почивам активно. Съответно, в последствие, фактурирам на клиентите си само реално отработеното време, съвеста ми е чиста и нощем спя много по-добре. Имам много повече свободно време и макар понякога, в зависимост от конкретните проекти и клиенти, доходите ми да са по-ниски от преди, то пак са достатъчно високи.

    (3.) Работете отдалечено (или присъствено), както на Вас ви харесва, щом това е технически възможно, и не оставяйте работодателя или клиента да ви диктува.

    (4.) Ако сте подложени на голям стрес, то значи сте достатъчно ценен провесионалист, затова не се притеснявайте да поставите условията си на сегашния работодате или клиент, и не се колебайте да ги смените ако те не се сългасят на Вашите условия. Обикновено, компаниите и роботодателите са тези, които имат проблем с намирането на подоходящи хора да им работят, е не служителите или кандидатите.

    Нередност?
Нов коментар