"Медика Русе" инвестира в децата

Лечебните заведения в крайдунавския град отвориха първата по рода си ведомствена детска градина за децата на служители

Медика Русе    ©  Медика Русе
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Екип на проекта

Доц. д-р Кирил Панайотов, дм - управител на лечебни заведения "Медика"; Алисе Муртезова - административен директор на "Медика"; Лиляна Ангелова - директор на ЧДГ "Дъга - Русе".

Пълноценната грижа за малките деца и пълноценната професионална кариера често влизат в противоречие помежду си. Особено когато става дума за медицинските специалисти, които често работят на смени. Трудностите в последните две години се увеличиха значително и заради пандемията. Ограничителните мерки, които правителството предприе за спиране разпространението на COVID-19, временно наложиха затваряне на детските градини и училищата в последните две години и дори медиците, които са особено нужни по време на епидемията, бяха принудени понякога да отсъстват от работа.

Ведомствените градини и ясли за децата на служители са решение и огромно облекчение за родителите, но такива се срещат изключително рядко - в цялата страна те са единици, а детска градина към болница има една-единствена в България - "Дъга - Русе" към лечебните заведения "Медика Русе". Тук децата на служителите на "Медика" се приемат с предимство, а работно време е удължено и съобразено с нуждите им.

"Дъга - Русе" се намира буквално на двеста метра от болницата, разположена е в две изцяло реновирани сгради със светли и просторни помещения, снабдени с интерактивни дъски, плувен басейн, просторен двор със съоръжения за игра, съобразени с конкретната възраст на децата. Детската градина към лечебното заведение отваря врати през 2018 г. с изцяло реновирана материална база. Тя разполага с 6 възрастови групи, две от които яслени. Детското учебно заведение посещават деца на възраст от 2 до 7 години. Просторните и светли занимални са оборудвани с интерактивни дъски, като преподавателите залагат основно на интерактивното обучение на децата както със съвременни технологии, така и с класически Монтесори методи.

В двора са обособени шест къта за игри на открито, снабдени с подходящи за съответната възрастова група съоръжения. При подходящи климатични условия децата прекарват часове наред в игри на открито. "Дъга - Русе" разполага и с модерен плувен басейн, в който сертифициран треньор води ежедневно тренировки на децата от всяка група.

С малчуганите ежедневно редом с учителките и медицинските сестри работи дипломиран психолог, а логопед им помага с речевите затруднения. В детската градина също така се грижат децата да получават и балансирана, разнообразна здравословна храна всеки ден.

Детската градина се оказва особено ценна и по време на пандемията, когато други детски и учебни заведения трябваше да затворят временно, "Дъга - Русе" остава отворена с разрешение на властите през декември 2020 г. и март 2021 г. за децата на служителите на трите болници "Медика" и общинската Белодробна болница в Русе, които са ангажирани на първа линия в борбата с ковид - точно в момент, в който болниците бяха изправени пред колапс, породен от липса на персонал и големия брой пациенти, нуждаещи се от лечение.

"Дъга - Русе" гледа и към бъдещото си развитие. Детското заведение е спечелило проект по програма "Еразъм" и предстои целият екип да посети учебни заведения във Валенсия, Испания, за обучение, обмен на опит и усвояване на добри практики. Детската градина работи и по проект на МОН "Студентски практики - Фаза 2", благодарение на който студенти от педагогически специалности могат да кандидатстват за студентска практика.

В крайна сметка благодарение на детската градина сега медицинският екип на болницата е по-спокоен и по-отдаден на работата си, а това се отразява и на качеството на предлаганите медицински услуги и съответно и на пациентската удовлетвореност, казват от болницата.

Алисе Муртезова: Децата са най-ценният капитал

Визитка

Алисе Муртезова е административен директор на лечебни заведения "Медика". Тя има магистърски степени по "Здравен мениджмънт", "Международни финанси и международно търговско право" и "Национална сигурност". От 2010 г. до момента е председател на общинския съвет на БЧК - Русе, и член на общото събрание на националния съвет на БЧК. От 2021 г. е зам.-председател на Българската болнична асоциация. От ноември 2019 г. до април 2021 г е била и зам.-председател на комисията по здравеопазване и социална политика в община Русе. Била е член и на Комисията по здравеопазване в 45-ото Народното събрание.

Как се роди идеята за ведомствена детска градина към болницата, какво ви мотивира?

- С добрите си условия за професионално развитие "Медика Русе" привлича много млади кадри. Голяма част от тях са родители на деца от 2- до 7-годишна възраст. Поради работата на смени медиците се затрудняват да водят и прибират децата към и от градини и яслите. С течение на времето те споделяха с нас притесненията си дали детето им ще бъде прието в ясла или детска градина в близост до работното им място. Така се роди идеята.

Какви трудности срещнахте при реализацията на идеята - регулаторни, административни, организационни или други? Как ги разрешихте?

- Сферата на началното и предучилищното образование беше нещо ново за нас. Визията ни за "Дъга" изключваше възможността да бъде просто детски център тип "забавачка", в която родителите да оставят децата си. Искахме детската градина да бъде пример за качествени образователни услуги в Русе. За реализацията на проекта привлякохме и консултанти, утвърдени имена в Русе. Част от тях отговаряха за регистрацията, други за набирането на персонал, трети за материалното подсигуряване и ремонтните дейности. Но заедно с идеите и способностите на всички се справихме с поставените цели и сега резултатът е впечатляващ.

Как си обяснявате факта, че вашата детска градина е първата по рода си в България? Какво бихте посъветвали други ваши колеги, които биха искали да последват примера ви?

- Да го направят! Повярвайте ми, благодарността на родителя, за чието дете се грижиш, е несравнима. Често, минавайки по коридорите на болницата, ме спират колеги, майки или бащи, само за да ми разкажат как е минал урокът по плуване на детето, как е придобило полезен навик или как рецитира стихчето за предстоящо тържество. Ние залагаме изключително много и на физическото развитие на децата, поради този факт малчуганите посещават два пъти седмично тренировки по плуване във вътрешния ни басейн и прекарват часове наред в игри на открито в оборудваната ни с модерни съоръжения спрямо възрастовата група детска площадка. Всяка зала за обучение разполага и с интерактивни дъски.

Пожелавам на всеки мениджър да успее да осигури такъв тип социална придобивка, защото децата са най-ценният капитал, който трябва да надграждаме. Инвестицията си заслужава!