Пловдив - все по-индустриален, все по-ефективен

Икономиката на областта бележи 20.6% ръст на добавената стойност

Подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година оказва положително влияние върху сектора услуги, където броят на фирмите нараства
Подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година оказва положително влияние върху сектора услуги, където броят на фирмите нараства
Подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година оказва положително влияние върху сектора услуги, където броят на фирмите нараства    ©  Цветелина Белутова
Подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година оказва положително влияние върху сектора услуги, където броят на фирмите нараства    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Пловдив. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.
14.2 млрд. лв. е произведената продукция за 2015 г., или с 11.6% повече от 2014 г.

Икономиката на Пловдивска област започна да показва качествени резултати, за които първият коментар е: това не може да бъде. В началото на 2017 година Регионалното статистическо бюро в Пловдив показа крайните икономически резултати за 2015 година. И по няколко най-важни показателя те са толкова пред средните за страната и толкова над предходната 2014 г., че доказват бързата индустриална промяна в икономиката на региона.

Данните от статистиката сочат, че предприятията и заетите в тях хора за периода 2013 - 2015 година нарастват с "разумните" 1.2% до близо 2%. През 2015 година обаче работната сила в региона на Пловдив е добавила стойност (по факторни разходи) за 4.29 млрд. лв., която е с 20.6% повече от предходната година. Нетните приходи от продажби са 21.6 млрд. лв. и са с 10.7% повече от предходната година. Произведена е продукция за 14.2 млрд. лв., или с 11.6% повече от 2014 г.

Печеливши и губещи

Годината 2015 е била изключително печеливша за бизнеса в региона. Крайният финансов резултат на предприятията от област Пловдив е печалба от 1.25 млрд. лв., или с 44.7% повече от предходната година. Това е финансов резултат, който не е постиган през последните години и предвещава добър инвестиционен старт за следващата 2016 година. Предприятията с печалба са 69.6% от общия брой и размерът й е 1.712 млрд. лв. Тези със загуба са 17.8% и стойност 460 млн. лв. Предприятията с нулев финансов резултат са 12.6%.

Най-голяма е загубата в микропредприятията - 58.2% от общия размер, и това е тревожещо, защото в Пловдивска област преобладават микропредприятията (до девет заети) - 91.9% от общия брой, в които е произведена продукция за 2 504 млн. лв. по текущи цени, или 17.7% от общата за областта. Затова въпреки много високия относителен дял на губещите микропредприятия това не се отразява съществено върху крайния финансов резултат на бизнеса в Пловдивска област.

Показателен пример за нарастващата ефективност на бизнеса в Пловдивска област е строителният отрасъл. Всъщност той не е най-значимият за приходите в областта - около 6.5% от общия обем приходи на нефинансовите предприятия. Много изразителен е обаче ръстът на тези приходи. За периода 2010 - 2014 година продажбите в сектора варират между 800 и 850 милиона лева. През 2015 година са реализирани приходи от строителство в размер на 1.4 млрд. лева, или ръст от почти 65%.

Повече услуги

През 2015 година два фактора оказват силно положително влияние върху сектора услуги в Пловдивска област. Първият са добрите условия за създаване и навлизане на фирми от индустрията за информационни технологии. Вторият е подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година. Общият брой на фирмите в сферата на услугите през 2015 година е 14 693 (+ 4.6). Най-високи темпове на създаване на нови предприятия обаче има именно в двата подотрасъла: създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения с прираст от 10.6 на сто и култура, спорт и развлечения - с прираст от 11.6 на сто. Най-доходоносен подотрасъл в сферата на услугите в Пловдивска област обаче продължават да бъдат транспортът и складовата дейност, които формират почти 40% от приходите от продажби в сектора услуги.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chocomilk avatar :-|
    once Upon a Time
    • - 1
    • + 11

    Поздравления! Ето една хубава новина.

    Нередност?
  • 2
    neglasuvasht avatar :-@
    НЕгласуващ
    • - 6
    • + 9

    Естествено, че има значение каква покупателна способност има населението в Пловдив , а то е доста ниско ! Високи заплати се искат от работодателя, момчета и момичета. Статистическият институт не дава заплати.

    Нередност?
  • 3
    conspx avatar :-|
    conspx
    • - 3
    • + 18

    Изключително много се радвам да чуя за позитвините резултати, но не мисля че генералната ситуация на града се подобрява. Виждам доста нови и приятни места за релаксиране, но като че ли общата обстановка е абсолютно същата като преди. От приблизително 7 години не живея в Пловдив и се радвам, че през последната година и половина откакто отново съм в България имам възможността да бъда там почти всеки месец поне веднъж за 1-2 дни, но нещото което ми прави ужасно лошо впечатление е промяната във културата на масата(главно градската култура) както и конгломерацията от стари автомобили, в които има по 1 шофьор и 0 пътници и съпътстващото ужасното държание на всички водачи. Атмосферата на Пловдив на приятен град някакси е започнала да се губи и бавно, но славно Пловдив се превръща в София което не ми допада особено. Абсолютно всеки един пловдивчанин които питам ми споделя, че последните 3-4 години Пловдив се е напълнин с хора от малките градове, които са донесли лошите си навици с тях. Не знам дали наистина е така, но знам че преди поне не ми свиреха с клаксон, че пресичам на пешеходна пътека

    Нередност?
  • 4
    istorik avatar :-|
    ISTORIK
    • - 3
    • + 6

    До коментар [#3] от "conspx":

    Така е. И Пловдив се напълни със селяни откъде ли не.

    Нередност?
  • 5
    princess_x avatar :-|
    princess_x
    • - 1
    • + 18

    До коментар [#3] от " conspx ": До коментар [#4] от " ISTORIK ": Ех, тези пусти селяни! Истината е, че повечето българи са си "селяни" по природа и рождение и тази тенденция ще се влошава.

    Нередност?
  • 6
    ear1452779803485724 avatar :-@
    Ангел Митков
    • - 2
    • + 6

    Жалко, че никой не обръща внимание на управлението на Община Пловдив, което е под всякаква критика и резултатите от последните местни избори го доказват. Иван Тотев подели Славчо Атанасов с 0,5% на балотажа, сами си правете изводите. Вижте как се "развива" градският транспорт, с какви автобуси се движи, колко внимание се обръща на крайните квартали и колко "прозрачно" работи общината

    Нередност?
  • 7
    hifi_hifi avatar :-|
    hifi hifi
    • - 1
    • + 6

    Хубавото е, че града се развива вече автоматично, а не благодарение на местното управление.
    Фирмите работят добре, хората взимат все повече ( макар и недостатъчно), но това върви заедно и снедостатъците. Повече хора, повече коли и за съжаление започва да прилича на София и Пловдив губи онази приятна леко лежерна атмосфера

    Нередност?
  • 8
    nikolai_petrov avatar :-|
    FanFan - la tulipe
    • - 1
    • + 11

    За да се развива града трябва хората да имат работа. За да имат работа, трябва да има фабрики. За да има фабрики, трябва да има кой да работи в тях. За да има кой да работи в тях, тъй като до момента в града няма кореняци безработни пловдивчани 30%, трябва да дойдат работници от близко и далеч. Като дойдат тези работници, те си купуват жилища и почва да си харчат парите в Пловдив.

    Не е възможно икономически просперитет и качване на доходите, без уголемяване на града и увеличаване на населението му.

    А това че българския народ е ниско образован и културата му е принизена до земята е съвсем друг въпрос и решението му трябва да се търси на национално ниво, а не пловдивско.

    Който иска лежерен Пловдви, да бичи айляк през почивните дни, е това няма да го нахрани.

    Що се отнася до кмета Тотев - това е кмета, който преобрази града, поне в централната му част и сега е едно доста по-красиво място от преди 6-7 години с по-добре асфалтирани улици, красива градска градина, красива и функционална гребна база, ремонтиран квартал "Капан" и цялата централна улица.

    Гергов ли щеше да го направи това?

    Нередност?
  • 9
    kamendc avatar :-|
    Камен
    • + 4

    Ало, статистиката, сега изкарвате резултати за 2015 година? А за 2016, която приключи преди доста месеци, ще трябва да почакаме до догодина?
    Иначе поздравления за Пловдив, че се развива. И от лаиците се вижда, като влизаш по пътя от София, колко нови фабрики и халета се издигат постоянно.

    Нередност?
  • 10
    istani123 avatar :-@
    Станислав
    • - 3
    • + 4

    Аз съм пловдивчанин живеещ в чужбина от 9 години. Връщам се веднъж на 3-6 месеца и всеки път града е по-красив, по-чист и има повече нови фабрики и работни места.

    Това не пречи на мързеливите и ограничени пловдивчани да мрънкат и обвиняват селяните, държавата и кмета Иван Тотев. Той, заедно със своя екип, е най-хубавото нещо, което се е случвало на Пловдив в последните 100 години и това е видимо за всички освен за местните айлаци и глупаци.

    Познавам много "селяни" и всички са кадърни, работливи и експерти в своята сфера. ПЛОВДИВЧАНИ СПРЕТЕ ДА МРЪНКАТЕ И ЗАПОЧНАТЕ ДА ТЪРСИТЕ И РЕШАВАТЕ СВОИТЕ ПРОБЛЕМИ, ЗАЩОТО АКО ПОЛОЖЕНИЕТО ВИ НЕ Е ДОБРО - ПОТЪРСЕТЕ ПЪРВО ПРИЧИНИТЕ В СЕБЕ СИ!!!



    Нередност?
Нов коментар