🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Концентрацията в рибния сектор се засилва

Чрез три фирми лидерът генерира 25% от приходите от продажби в категорията

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Производството на риба и рибни продукти в България се увеличава с малко над 4% в стойност през 2016 г. до почти 105 млн. лв. От него 62% (65.3 млн. лв.) се реализират зад граница, а ръстът на задграничните продажби спрямо предходната година е 4.8%.

Общият оборот на топ 25 за 2016 г. е с 6.5% по-висок от оборота на топ 25 фирмите за 2015 г. Конкретно обаче фирмите, които влизат в топ 25 за 2016 г., а сред тях има няколко нови, са имали сумарен ръст на оборотите си спрямо 2015 г. от 13%. Стойността на експорта им се увеличава с 14%.

Делът на тези компании от общите продажби на българска рибна продукция е 97%, което е с два пункта повече спрямо предишната година.

Като производители на риба и рибни продукти в България са регистрирани 36 компании, с четири по-малко, отколкото през 2015 г. (Възможно е тази картина да не е съвсем пълна, защото големи фирми, които имат и производство, са регистрирани като търговци.)

Основен сегмент с дял от 41% от общите приходи продължават да са мидите и ракообразните. Деветдесет и шест процента от тази продукция се изнасят, което прави сегмента най-експортно ориентиран. При него се наблюдава умерен ръст на приходите от 5% до 43.8 млн. лв. през миналата година.

Преди две години с най-голям дял от продажбите беше преработката на вносна/океанска риба. Този сегмент сега е втори с 29% дял. През миналата година обаче при него се регистрира увеличение от 10% до 30.94 млн. лв., което е и най-голямото в сектора. Ръстът се дължи най-вече все още малкия сегмент на сьомгата, чиито продажби се увеличават със 170%. Лидер в категорията продължава да е тихоокеанската скумрия.

Спадът при продажбите на черноморски риби изглежда овладян – през тази година той е едва 0.21% до 16.4 млн. лв. (при 8.7% през миналата). Това най-вече се дължи на ръстовете от порядъка на 140% в подсегментите на преработените или консервирани риби. Три четвърти от продукцията от черноморски риби остава за вътрешния пазар.

Българският пазар генерира и почти три четвърти от приходите от продажби на рибни филета. Производството на този сегмент обаче намалява през миналата година - със 7% до 6.9 млн. лв.

Хайверът е вторият най-експортно ориентиран продукт в категорията - 90% от него се експортират. През 2016 г. общите приходи от продажби са за 6.58 млн. лв., което е с 2% по-малко, отколкото предишната година. Спадът се дължи на черния есетров хайвер, докато все още малките продажби на хайвери от други риби нарастват с 11%.

Лидерът – с 25% пазарен дял

Номер едно в сектора за втора поредна година е "Алмар сийфуд" АД (1). Фабриката в Айтос влиза в експлоатация в средата на 2014 г. В нея се белят, мариноват и опаковат на ишлеме скариди, внос от Северно море. През 2015 г. - първата пълна година на производство на фирмата, оборотът й нарасна с 964% до 19.7 млн. лв. През 2016 г. продажбите се увеличават с 11.7% до 22 млн. лв. Фирмата излиза на малка печалба от 333 хил. лв. Очаква се през 2017 г. производството да достигне пълен капацитет, пише в доклада за дейността. Айтоските скариди са изцяло износ за Швеция, Норвегия и Дания. Продават се в големите търговски вериги. С равни дялове в дружеството са Петко Русинов, децата му Ивайло Русинов и Зорница Русинова-Караманова и шведският гражданин Клаес Торстен Боберг.

Петко Русинов е свързан с още две компании в класацията – "Делта индъстри" (11) и "Пасифик стар" (23). Сумарните продажби на трите му фирми в топ 25 са за 25.8 млн. лв., което прави 25% дял от оборотите на дружествата в класацията.

Заедно с Миндо Стоянов, брат му Станимир и Косьо Костов Петко Русинов е съдружник в "Делта индъстри" (11). Компанията има рибна фабрика в Созопол и цех за преработка на рибни продукти в Балчик, който от началото на 2016 г. е даден под наем. Мажоритарен собственик в нея е "Атком интернашънъл лимитед", регистрирано на Британските Вирджински острови. През 2016 г. "Делта индъстри" излиза от бизнеса с улов и преработка на живи рапани. Това води до намаление на приходите й от продукция с 46.5% до 2.73 млн. лв., а експортът й се свива със 61% до една четвърт от тях. През 2015 г. от това перо идваха 55% от постъпленията на фирмата. Други 45% се генерират от пушени, веяни, студено пушени и мариновани риби и рибни деликатеси, произведени от вносни океански и от черноморски риби. От тази продукция 48% намира пазар в Швеция, 8% - Румъния, а според доклада за дейността 44% остават за българския пазар, концентриран в София, Пловдив, Варна и Бургас. Основни клиенти са "Метро кеш енд кери" и свързаното дружество - "Атлантик", което е собственост на децата на Петко Русинов - Ивайло и Зорница. "Атлантик" е известна марка на българската търговия с риба и рибни продукти. Според сайта й фирмата се занимава и с култивиране на черноморски миди.

Бургаската "Пасифик стар" (23) е единствената компания с ръст между деветте с приходи между 1 и 2 млн. лв. в класацията. През 2016 г. оборотите й се увеличават с 24% до 1.06 млн. лв. Основен дял за тях има групата ракообразни или мекотели, приготвени или консервирани, които са изцяло за износ, чиито приходи нарастват с 14%. Развива и производство на рибни филета. Акционери в нея са Петко Русинов, децата му Ивайло и Зорница, Миндо Кънчев Стоянов и Донка Димитрова Стоянова.

Вторият – с двойно по-малък оборот

През 2016 г. приходите от продажби на варненското "Север експорт" (2) се увеличават с 41% до 10.534 млн. лв., като тези от задгранични продажби имат ръст от 49% до 8.03 млн. лв. Фирмата беше лидер на пазара през 2014 г., но от две години вече е втора.

Има широко портфолио, но с основен дял за приходите й е износът на замразено месо от рапани с дял от 77%. "Север експорт" притежава рибарско пристанище и риболовни кораби. Само доставя рапани и суровина за продуктите си и прясна риба за магазините си. Освен това внася, преработва и търгува с филета от океански риби. Произвежда във Варна мариновани и пушени продукти с марките "Север експорт" и "Варна фиш". Собственост е на седем физически лица, сред които и децата на основателя Йордан Харасимов. Управлява се от един от съдружниците - Неделчо Асенов Стойчев.

Приходите от продажби на рибни консерви на "Диавена" (3), Шумен, през 2016 г. се увеличават с 13.8% до 8.3 млн. лв. От тях 4.54 млн. лв., или 55%, идват от продажби на външни пазари. Експортът е нараснал почти 35%. "Диавена" е първата частна фирма (от 1996 г.) за преработка и консервиране на риба и други водни животни. От 2011 г. изнася за европейския пазар. През 2015 г. износът й в този сегмент се удвоява в сравнение с предходната година и делът му от продажбите достига 46%. През 2016 г. вече е 55%. Около 53% от общите й приходи й идват от консервирана скумрия, преработва и други риби. 18% генерират месните консерви. Произвежда и сарми. "Диавена" е собственост на Иванчо Железчев през фирмата му "Фруга", като малък дял има и Даниела Железчева.

Най-големият производител на родопска пъстърва - "Рея фиш" (4), се издига едно стъпало в класацията благодарение на ръст на оборотите си с 9.97% до 7.05 млн. лв. От тях една четвърт, или 1.76 млн. лв., идват от продажби на външни пазари и тук ръстът е 28%. Дружеството има банков заем за 4.27 млн. лв. и за 2016 г. е на загуба от 226 хил. лв.

"Рея фиш" е създадена през 1994 г. Собственост е на пет физически лица, включително и на управителя му Валери Баронов. Компанията затваря цикъла на производство, като към приватизираното рибовъдно стопанство в Доспат добавя люпилня за пъстърва от хайвер в Разлог и рибопреработвателно предприятие също в Доспат. Освен с пъстърва работи с всички черноморски риби и с много океански.

Реалният трети

Приходите на варненското "Електа" (5) се увеличават със 75% до 6.63 млн. лв. през 2016 г. Ръстът при износа е от 95% до 6.32 млн. лв. С това собственичката Любов Димитрова Георгиева "отново се връща в играта". Фирмата й беше начело на топ 25 в рибния сектор през 2013 г. После отстъпи назад основно заради свиване на бизнеса й с рапани. През 2016 г. износът й в този сегмент се увеличава с 93%, а общите й продажби - с 81%. "Електа" ЕООД се подрежда на трето място сред добиващите и преработващите рапани по оборот.

Фирмата е създадена през 1995 г. във Варна като малко предприятие за преработка на рапани. През 2003-2004 г. влиза в действие модерно предприятие за преработка на риба. Любов Георгиева е мажоритарен собственик на каварненското дружество "Електа 03" (14), в което миноритарен съдружник е Детелин Василев Цветанов. През 2016 г. приходите на това дружество се увеличават с 202.6% до 2.37 млн. лв. и идват изцяло от износ. Общите обороти на "Електа" и "Електа 03" през 2016 г. са за 8.99 млн. лв., което прави Любов Георгиева трети по значимост играч при рибата и рибните продукти.

С две позиции надолу спрямо 2015 г. слиза "Есетра - комерс" (6) – производител на черен есетров хайвер, предназначен за износ. Динамиката е в резултат на спад от 3.66% на общите приходи до 6.32 млн. лв. През 2015 г. приходите от продажба на продукция бяха нараснали с 21%. Компанията, собственост на Атанас Чобанов, развъжда и отглежда есетрови риби в с. Болярци, община Садово. Освен черен есетров хайвер произвежда и малки количества замразена сладководна риба за вътрешния пазар.

Между 3 и 6 млн. лв.

През 2015 г. "Си трейд 2011" (7), с едноличен собственик производителят на пастети, стерилизирани меса и готовия ястия "Компас", влезе за пръв път в рибната класация - на 10-а позиция. Това стана, след като инвестира в придобиване на "утвърдени търговски марки стерилизирани рибни продукти", нае производствени мощности, назначи персонал и организира собствено производство на рибни консерви. Дружеството пое наследството на "Славяна фиш", Перник, която преустанови работа в началото на 2015 г. и имуществото й се разпродаваше от частен съдебен изпълнител. За "Си трейд 2011" този бизнес, изглежда, се развива добре. През 2016 г. приходите на дружеството в рибния сегмент почти се удвояват – 49% ръст до 5.5 млн. лв., и износът му нараства със 13.7% до 978 хил. лв. В резултат се придвижва три позиции нагоре в класацията. Общите приходи на "Си трейд 2011" от продукция за 2016 г. са на стойност 23.7 млн. лв., или с 14% повече спрямо предишната година. От тях 23% идват от продажби в рибния сегмент, основно на консервирана скумрия. През миналата година е обновено продуктовото портфолио, добавена е риба тон. Освен това дружеството се е съсредоточило върху разпространението на собственото си производство и на портфолиото на "Компас" и е прекратило дистрибуцията на продукти на партньори, ключов сред които беше "Славянка" АД - Бургас.

Изминалата 2016 г. носи спад на оборота за втория голям производител на родопска пъстърва - "П.А.Л-БГ" (8). Приходите на компанията намаляват с 22% до 4.23 млн. лв., а тези от износ със 76% до 8% от продажбите. Въпреки това дружеството е на печалба за годината от 112 хил. лв. Компанията, собственост на Павлин Маринов, отглежда пъстърва в с. Беден, до Девин. Рибното стопанство е създадено през 70-те години на миналия век, но е модернизирано. На територията има модерно предприятие за преработка на риба и биологическа пречиствателна станция. Предприятието произвежда пъстърва, замразени океански риби, филета замразени, студено и топло пушени и веяни продукти, морски дарове, хайвери и салати.

Между 2 и 3 млн. лв.

Основната част от оборота на "Алком" (9), Велико Търново, идва от преработена скумрия, продавана изцяло на вътрешния пазар. Съдружници във фирмата са Иван Илиев Илиев и Красимира Николаева Илиева. След като през 2015 г. продажбите на фирмата нараснаха с почти 54%, през 2016 г. те падат с 27% до 3.07 млн. лв. Те са изцяло за вътрешния пазар. Информацията за компанията е оскъдна, но вероятно е наследник на "Океан" на същия собственик. Според сайта на "Океан" те са складове за риба и рибни деликатеси.

ЕТ "Океан – Йордан Дончев" (10) произвежда рибни специалитети, предястия и морски деликатеси в с. Белчин, община Самоков. Оборотът на търговеца през 2016 г. нараства почти 23% до 2.87 млн. лв. Това го издига три позиции нагоре в класацията. Продава на над 300 фирми – магазини, хотели, ресторанти, кетъринг компании - изцяло на вътрешния пазар.

На 12-а позиция в топ 25 за първи път се появява "Фишери 2009" (12) с приходи от 2.56 млн. лв., от които 32%, или 810 хил. лв., от износ. Мажоритарен собственик на дружеството е Даниела Иванова Стоянова, а миноритарен Ивелина Йорданова Василева. Основната дейност на фирмата е развъждане и отглеждане на риба в сладководни басейни. Специализирана е в производство, улов, транспорт и търговия с риба – шаран, толстолоб, каракуда, амур, бяла риба, сом, щука. Складовата база е близо до Дунав - в с. Ряхово, община Сливо поле, област Русе, където е и регистрирано дружеството. Основните клиенти са големи търговски вериги и хипермаркети като ЦБА, "Метро", "Реал" и "Карфур" в България и в Румъния. През септември 2015 г. там е новоизграден и цех за преработка на риба и рибни продукти с финансиране по оперативна програма "Рибарство" за 2007 - 2013 г. на обща стойност 1.7 млн. лв., от които 0.77 млн. от ЕС. В резултат приходите от продажби на вътрешния пазар се увеличават с 395%, а от износ – с 68%. Планирано е портфолиото да включва топло пушено филе толстолоб, студено пушено и кайсеровано филе от толстолоб, горещо пушен шаран, рибни кюфтета, карначета и мариновани сладководни риби.

"Славянка" АД – Бургас (13), най-старото българско предприятие за производство на стерилизирани рибни консерви, застава на 13-а позиция в класацията. Приходите му от продукция намаляват вече две поредни години. За 2016 г. спадът е със 17% до 2.5 млн. лв. Износът, който година по-рано нарасна със 5%, сега намалява с 29% до 1.64 млн. лв. и вече генерира 65% от приходите. "Славянка" произвежда под марките "Славянка", "Океания" и "Фрегата". Дружеството е контролирано от "Ютекс холдинг" АД, София, на Андрей Сергеев Давинов, който притежава 67.89% от капитала. Другите собственици са пет юридически лица и множество физически лица.

"Турита" (15) се появява за пръв път в рибната класация за 2015 г. на 24-та позиция. Тогава дружеството е новорегистрирано с предмет на дейност опушване и осоляване на риба и морски деликатеси. Година по-късно то вече е девет позиции по-нагоре благодарение на ръст от 129% на приходите от продажби до 2.3 млн. лв. Цялата продукция се реализира зад граница. Има печалба от 369 хил. лв.

"Турита" е базирано в град Куклен, до Пловдив. Съдружници в него са белгийските дружества "Каррас" С.А., "Салм инвест" С.А. и френското "Симон селексион" САС. Свързва се с имената на Джовани Пренчипе, Шереф Вуран и Кадир Вуран.

"Нерей 33" (16), Пазарджик, е новорегистрирано дружество. Влиза в класацията с приходи 2.19 млн. лв. изцяло от износ. Те идват от графата "ракообразни, мекотели и други водни безгръбначни, приготвени или консервирани", зад която най-често стои улов на рапани. Негов едноличен собственик е Стилианос Георгиос Манакас.

С приходи от продажби на риба и рибни продукти

между 1 и 2 млн. лв.

в класацията са девет компании. Единствената с ръст при тях е "Пасифик стар" (23).

През 2016 г. приходите на фирмата с испанска собственост "Три морета" (21) се задържат почти на нивото на предишната година - нараства с 0.08% до 1.26 млн. лв. Фирмата произвежда в Карлово аншоа, консервирана чрез осоляване, изцяло за износ.

При шест от дружествата в тази група има спад на приходите през 2016 г. Най-голям е той за (56.6% до 1.1 млн. лв.) за "Черноморски риболов - Бургас" (22). Дължи се основно на намаление на износа с 83% до 68% от продажбите. Дружеството се занимава с улов на черноморска риба и с преработка в собствено предприятие. "Черноморски риболов - Бургас" е наследник на бившето "Рибна промишленост", Бургас. Собственост е на Владимир Стоянов и Емил Стоянов чрез дружеството им "Биесеф" и на баща им Петър Стоянов.

С 35% до 1.44 млн. лв. намаляват приходите през 2016 г. на семейната фирма "Морски риболов - Несебър" (17), която преработва основно цаца и я продава на вътрешния пазар на едро и дребно. С 19% до 1.33 млн. лв. е спадът на приходите на производителя на пъстърва в язовир "Кричим" - "Ник- Хедаеко" (20), което също работи само за българския пазар. Приходите на бургаския износител на копърка "Динг-Павлови и сие" (19) намаляват с 15.5% до 1.39 млн. лв. Спадът се дължи основно на износа, който се свива с 34% и генерира 43% от тях. Варненското "Ариел фиш" (18), което работеше за рибните щандове на "Пикадили", също има спад на продажбите с 14% до 1.4 млн. лв. Най-малък – 7.7%, е спадът при ЕТ "Лимнос Георги Пейчев" (25), но приходите на дружеството в сектора са за едва 809 хил. лв. Портфолиото е много широко.

Нова за класацията е "Глобалтрейд дистрибюшън"(24), Варна, на Моника Валентинова Янева, с приходи от 840 хил. лв., които идват предимно от замразена морска риба.

От топ 25 за 2016 г. липсват варненската "Мичик", софийската "ВастонІІ", преработвателят и износител на охлюви "Натура вита", София, също и преработвателят на рапани "Сий фууд".

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал