🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Тен без слънце

Автобронзантите са безопасна алтернатива на слънцето и солариума за приятен загар, но имат и неудобства

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Слънчевият загар е винаги на мода. Особено ако може да се постигне без дългото, а и рисково за кожата припичане на плажа или в солариума.   

Вариант има и той е в средствата за изкуствен тен - процедурите за т.нар. спрей-тен или специализираната козметика - автобронзанти. В България пазарът на тези продукти не е голям, използването им изисква постоянство, а резултатът невинаги е перфектен. Дерматолозите обаче ги препоръчват като един от начините за безопасен тен. А в аптеките, дрогериите и козметичните магазини разнообразието от марки и продукти нараства. Любопитството към тях - също.

Повърхностен ефект

Главното предимство на автобронзантите е, че са безопасни. Дерматолозите обясняват, че не проникват в дълбочина, а се свързват с повърхностния епителен слой на кожата и оцветяването е резултат от взаимодействието на веществото дихидроксидацетон (ДХА) от групата на захарите с протеините в нея. Според д-р Здравка Демерджиева, началник на отделение "Дерматология и венерология" в "Токуда болница София", автобронзантите дори имат благоприятно въздействие върху кожата. Предпазват я от стареене, тъй като образуват филм, който благоприятства адсорбцията на UV лъчите (т.е. задържа ги на повърхността). Освен това отпада нуждата тялото да се излага на слънце без защитни средства, за да събира тен, обяснява тя. В добавка някои автобронзанти на пазара вече имат и слънцезащитен компонент.
Това според доктор Демерджиева ги прави добра алтернатива на солариумите, които в някои страни дори са забранени за хора под 18-годишна възраст. Причината е, че облъчването при тях е с UV лъчи, които водят до преждевременно стареене на кожата и могат да причинят рак. Недостатъкът на изкуствения тен с автобронзанти е, че повърхностният слой на кожата постоянно се обновява, а с него пада и придобитият загар. При това понякога - неравномерно. Но това в крайна сметка е недостатък и при плажния загар. Все пак ефектът от автобронзантите може да се поддържа чрез периодично ново втриване - най-добре след баня на няколко дни. Първоначалното нанасяне също трябва да е на добре измита и подсушена кожа, 4-5 минути след баня, за препоръчване и след пилинг. Последната процедура е нужна преди мазане с автобронзант, защото след нея падат мъртвите рогови клетки, кожата е по-мека и се постига равномерен тен. Важно е емулсията да се разнесе внимателно навсякъде. По-лесно това се получава при спрейовете, затова те са предпочитани пред кремовете. Съсобственикът на аптеки "Ремедиум" Николай Костов съветва при нанасяне на автобронзанти особено внимание да се обръща на веждите, косата, устните и ноктите, защото може да се оцветят в съответния цвят. Също така трябва да се внимава с границата на третираните участъци - ако например нанесем продукта на лицето, но пропуснем ушите, може да се получи комичен ефект.

Друг риск е чувствителността към продукта, която може да предизвика контактен дерматит. Затова доктор Демерджиева съветва при първо нанасяне на автобронзант той да се тества на малък участък от кожата, който не е изложен на слънце. Например да се нанесе малко количество зад ухото вечерта и ако няма зачервяване, на другия ден да се ползва на цялото тяло.

Загар без петна

Оранжеви или жълтеникави отенъци по кожата, тен на петна, зацапани дрехи… Това са най-честите оплаквания, които могат да се чуят от ползвателите на автобронзанти. Според хората, познаващи свойствата на тази козметика, подобни "дефекти" се наблюдават предимно при по-евтините продукти с по-ниско качество. Например при такива, в които няма достатъчно овлажняващи комплекси. Доктор Демерджиева обяснява, че същият проблем може да се появи и при употребата на стар автобронзант или такъв с изтекъл срок на годност. Тъй като при свързването с епителните клетки на кожата цветът на автобронзанта леко се променя, не е изключено при по-светла кожа да се появят и нежелани отенъци. В такъв случай явно избраният нюанс не е подходящ.
За да се избегне това, доктор Демерджиева съветва винаги да се тества продуктът, преди да се купи. Всеки автобронзант е придружен от тестер и ако не видим такъв в магазина, трябва да го изискаме. Малко количество се нанася на участък от кожата, изчаква се десет минути и тогава се преценява дали това е подходящият нюанс, обяснява тя. Автобронзантите могат да се ползват през цялата година, без да се налага да даваме почивка на кожата. Продажбите им обаче са сезонни - според Николай Костов основно през пролетта и началото на лятото, когато облеклото става по-леко и хората искат да натрупат тен. Палмира Димитрова, ритейл мениджър в "Нотос България" (магазините Pretty Shop), също посочва бронзантите за тяло като сезонен продукт, докато тези за лице се търсят през цялата година. На практика всяка козметична марка, която предлага слънцезащитна козметика, има и продукти за изкуствен тен. В България те са познати и се ползват повече от 10-12 години, обобщава тя. В ценово отношение качествените продукти започват от 20 лева нагоре. Доктор Демерджиева посочва средна цена за стандартния клас продукти между 30 и 40 лева, но козметиката на по-високия клас марки надминава тези нива.  

Според експертите при този тип продукти потребителят трудно може да се ориентира по външни белези дали един продукт е добър или не. В много случаи цената е единствен ориентир за качество.

 
Текстът е част от специалното издание "Здраве" на в. "Капитал Daily".
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал