Решението ДДС да не се повишава ще има положителен ефект за икономиката

Менда Стоянова

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Важно е, че пакетът от мерки, който прие правителството, получи съгласието на работодателите и синдикатите. Това дава по-голяма гаранция, че те ще бъдат изпълнени.

Една част от предложенията са в посока подкрепа на бизнеса, запазване и създаване на нови работни места и на доходи. Някои от тях ще имат по-дългосрочен ефект за компаниите, защото прилагането им изисква повече време. От други ефектът ще се усети веднага. Решението ДДС да не се повишава ще има положителен ефект за икономиката. Тъй като повишаването на ставката действа стагниращо и за компаниите, и за потреблението.

Втората част от мерките за са стабилизиране на фиска. Според мен предложенията, които ще имат директен ефект върху бюджета, са твърде малко. Ако ги остойностим, в краткосрочен план може и да не достигнат сумата, която се очаква от тях в размер на 1.6 млрд. лв.

Затова според мен правителството трябва да подготви допълнителен малък пакет от мерки, който да бъде задействан само, ако се появят сигнали, че фискалната стабилност е застрашена и приетите 60 мерки не са дали очаквания резултат. В този контекст - да се надяваме, че след няколко месеца няма да се наложи да подновим дебата "за" и "против" увеличаване на ДДС.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал