🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Когато ДДС удари...

Косвеният данък се вдига до 22, 23, 24 или повече процента

"Всяко увеличение на данъците, особено на такъв всеобхватен данък като ДДС, е мярка, която не се взима, за да стимулира икономиката, и винаги действието е точно обратното."
"Всяко увеличение на данъците, особено на такъв всеобхватен данък като ДДС, е мярка, която не се взима, за да стимулира икономиката, и винаги действието е точно обратното."
"Всяко увеличение на данъците, особено на такъв всеобхватен данък като ДДС, е мярка, която не се взима, за да стимулира икономиката, и винаги действието е точно обратното."    ©  Капитал
"Всяко увеличение на данъците, особено на такъв всеобхватен данък като ДДС, е мярка, която не се взима, за да стимулира икономиката, и винаги действието е точно обратното."    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Точно когато се появиха първите, най-бледни знаци, че кризата подминава долна мъртва точка, и дойде време да платим за реформисткия мързел на правителството. Ден преди Гергьовден ще бъде обявено на колко точно се вдига ставката по ДДС - 23%, 24% или нещо трето. Ако не беше сигурно, че това ще забави икономическото възстановяване, начинът, по който се стигна до решението, щеше да е само смешен.

Вицът "Днеска колко ще е ДДС-то?" го пусна в Twitter още преди месец един колега от "Капитал". Тогава "иди-ми-дойди-ми"-то на правителството по въпроса дали ще пипа данъка вече правеше лошо впечатление. А прицелването на точната ставка на око даде повод на бившия премиер Сергей Станишев да каже в парламента, че нивото на ДДС трябва да се измерва всекидневно заедно с това на река Дунав. Оттогава се случиха няколко неща:

- кабинетът най-накрая прие антикризисна програма, която уж трябваше да спести на българите повишаване на данъчната тежест 

- после се оказа, че предвидените мерки ще се случват твърде бавно, а някои от тях съвсем няма да бъдат изпълнени - като приватизацията например

-  а преди дни беше отчетен драматичният 23% спад на приходите в бюджета спрямо година по-рано, което означава, че ако продължаваме по същия начин, в края на годината ще бъде отчетен огромен дефицит от около 2 млрд. лева.

Всичко това даде кураж на премиера Бойко Борисов да обяви през седмицата, че ще прибегне до най-лесното решение за пълнене на бюджета - вдигането на ДДС от 1 юни. Първо ще го вдигнем много, после много ще го свалим, беше посланието на министър-председателя. Вицепремиерът Симеон Дянков и икономическият министър Трайчо Трайков - двамата, които би трябвало да формират позициите по тези теми в правителството, се обявиха против. Но парадоксално, това няма никакво значение.   

И какво?

Данък добавена стойност, който облага всички стоки и услуги, потребявани в страната, формира най-голям дял от приходите в бюджета. Затова малко вдигане на ставката води до голям фискален ефект, докато тежестта се разпределя равномерно между най-много хора. Това прави ДДС най-подходящ за вдигане в ситуация като сегашната - когато правителството не иска да си съкрати разходите, но пък намалелите приходи заплашват стабилността. Но какъв ще е ефектът върху икономиката? 

"Никой не знае (с точност - бел- ред.) - вдигали сме ДДС само по време на хиперинфлация, така че трудно можем да изолираме ефекта му", коментира икономистът от "Отворено общество" Георги Ангелов. 

На теория повишението на данъка ще бъде последвано от повишаване на инфлацията, защото е логично тежестта да бъде пренесена в цените на стоките. Изследвания сред страните от ЕС показват, че 1 процентен пункт по-висок косвен данък вдига цените с 0.3 процентни пункта. Дали зависимостта ще е същата по време на криза, видим след няколко месеца. Досега правителството прогнозираше 2.4% средна инфлация. Няма обявена нова прогноза, която да отчита намеренията за вдигане на ДДС.  По-лошото е, че когато всичко поскъпне, хората ще започнат да купуват по-малко. Свиването на вътрешното потребление е един от основните проблеми на кризата и е лошо, че новият ДДС ще удари в същата посока. Последните данни показват, че спадът в индивидуалното потребление е 8.7% (а годишна база) през последното тримесечие на 2009 г., след като предходното тримесечие беше вече с близо 5% надолу. Това дава основание и за най-песимистичните прогнози, според които икономиката ще се свие за втора поредна година, и то в момент, в който основните ни търговски партньори вече са излезли от кризата. (През 2009 г. спадът беше 5%, най-лошите очаквания за тази година са за още 1.5% надолу.)

Освен това колкото повече растат данъците, толкова по-големи са стимулите да се избягва плащането им. Така че няма да е изненадващо, ако по-високият ДДС доведе до по-слаба събираемост и по-малко приходи спрямо мечтаните от правителството. Според Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в Industry Watch, вдигането на ДДС ще засегне по-сериозно имиджа на страната и ще бъде отчетено като общо покачване на политическия риск. По думите му покачването на данъците ще послужи като сигнална лампа за международните анализатори и ще ги накара да запитат дали нещата са се влошили до такава степен, че е необходимо да се стиха до такава крайна мярка. Още повече че България не е сред страните в ЕС с ниски ставки на ДДС.

Лош сигнал дава и ударното вдигане на ставката - 4 процентни пункта е сериозна промяна. От всички страни, които вдигат ДДС напоследък, единствено Унгария, която потърси помощта на МВФ, за да не фалира, си позволи нещо подобно - от 20 на 25%. В  Германия увеличението е с 3 процентни пункта. Всички останали страни са вдигали с максимум 2 процентни пункта.

Така е най-лесно

Тъжното е, че до подобна мярка, която попарва надеждите за скорошно излизане от кризата, можеше да не се стига. Правителството пропусна важни месеци, в които можеше да съкрати държавни служители, да ореже разходи, да продаде предприятия и така да закрепи бюджета. Кабинетът спечели политически комфорт, но се стигна до заплашително голям дефицит, който сега трябва да се покрива. Накрая пак ще се стигне до свиване на доходите, но за това няма да е виновен директно премиерът Борисов, а инфлацията, и няма да са "наказани" неефективните звена в икономиката, а всички.

"Онова, което всъщност ще се получи, е да се замести правенето на реформи в неефективни системи... с търсене на начини да се увеличат приходите. Най-сигурният и най-неутралният е през ДДС", коментира пред радио "Дарик" Красен Станчев, председател на Института за пазарна икономика.

Ако трябваше да вървим по по-трудния, но сигурен път, нямаше да са възможни и малките политически луксове, на които премиерът, изглежда, много държи - като например навръх кризата да се построи спортна зала за 108 млн. лева (докато куп строителни фирми тъжно си чакат парите от правителството); за други 25 млн. лева да се сдобием с "Българския лувър"; а срещу 116 милиона да бъдат успокоени стачкуващите тютюнопроизводители.

Генерирането на повече средства в бюджета чрез увеличаването на ДДС може да помогне за избягването на наказателната процедура за свръхдефицит. Тя беше автоматично задействана от Европейската комисия, след като се оказа, че дупката в бюджета за 2009 е 3.9% от БВП, над препоръчаното равнище от 3.0%. Това ще даде още един коз в ръцете на правителството да убедят експертите от ЕК, които ще дойдат на посещение в началото на май, че ще могат да свалят равнището на дефицита под желаното ниво. Прекратяването на наказателната процедура може да се схване и като положителен знак пред евентуалната кандидатура за ERM II, преддверието за приемането на еврото.

Според Лъчезар Богданов голямото опасение си остава впечатлението, че се губи политическа воля да се правят известни ограничения, за да се демонстрира фискална дисциплина. Ето думите му: "Това е знак, че вървим към разпад на консенсуса какво трябва да се прави за гарантиране на стабилност и кандидатсване за ERM II."

Бюджетни неволи

По неофициални данни, за да завършим края на годината с дефицит от около 2% от БВП, са нужни допълнителни 2 млрд. лв. приходи или спестени разходи. Очакванията бяха 60-те антикризисни мерки да донесат допълнителни 1.6 млрд. лв. в бюджета. Няколко седмици след приемането на антикризисния пакет обаче, правителствените икономисти се притесняват, че ефектът от него ще е наполовина по-малък.

Една от спорните като финансов резултат мярка беше продажбата на квоти въглероден диоксид по схемата за зелени инвестиции по протокола от Киото. От нея се очакваха 500 млн. лв. Досега България нямаше опит в търговията с емисии CO2 и явно песимистичните очаквания на някои анализатори, че едва ли може да постигнат заложения финансов ефект, са на път да се сбъднат. Към момента оценките са, че от тази мярка могат да бъдат събрани не повече от 150 млн. лв. Друго голямо перо, което може да не вкара нито лев в бюджета за тази година, е продабжата на миноритарните дялове в електрорапределителните дружества. Там също едва ли ще има развитие след като по-рано този месец премиерът изпрати агенти на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) в ЕРП-тата, за да проверяват аутсорсинг договори.

В също време падат и приходите. По данни на Национална агенция за приходите (НАП) от началото на годината спадът е с над 843 млн. лева или с 23% спрямо година по-рано. Най-драстичен е спадът именно от ДДС – събрани са с около 600 млн. лева, или 57% по-малко.  

Към момента на приключване на броя на "Капитал" експертите на правителството не бяха решили с колко да увеличат ДДС, но почти сигурно ставката ще стигне 23-24%. Това би осигурило 550-650 млн. лева допълнителни приходи през тази година. Същият ефект би имало и допълнителното орязване на разходи (те вече бяха намалени с 10%, с изключение на парите за МВР). Подобна мярка обаче среща яростната съпротива не само на синдикати, но и на повечето министри.

Началото

Първи сигнали за излизане от кризата:

- през последните четири месеца износът расте

- кредитирането слабо се раздвижва през март

- широките пари (тези в обращение плюс депозитите) растат с 1,5% от края на миналата година, а увеличаването на паричната маса се превръща в растеж.

- през март беше отчетена спадаща безработица, същото се очаква и за април

- индексът на цените на производител за март е с 1.3% над равнището от февруари и с 2.8% над нивото си през март 2009

- за април се очаква да бъде отчетен най-високия приход от ДДС от внос от 17 месеца насам
88 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chimi_frog avatar :-|
    Чимиджимичамиджоми
    • - 26
    • + 287

    Честно казано, от политическа гледна точка, това е най-голямата тъпотия, която съм виждал през смисления си живот. На практика от този момент нататък ББ няма печеливш ход. Ако вдигне данъка, ще докара такава стагфлация, че Виденов ще ни се види като Майка Тереза. Ако не го вдигне, за пореден път ще докаже, че не е нищо повече от въздух под налягане, но в случая ще става въпрос и абсолютна безпомощност и всеки нормален човек на негово място би си подал оставката. Преди около 8 /осем/ месеца си позволих да направя един коментар за който ме отрупаха с минусчета. Казах, че не винаги корумпираните и крадците са най-голямото зло. Липсата на сиво вещество в комбинация с липса на опит е далеч по-лоша от каквато и да е кражба, защото нанася в пъти по-големи поражения. А иначе икономическия ефект от вдигането на ДДС сте го разказали професионално и изчерпателно. Един голям "ПЛЮС" от мен.

    Нередност?
  • 2
    bstaykov avatar :-|
    Бай Ганьо
    • - 7
    • + 35

    а така всичко ни вземете

    Нередност?
  • 3
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 86
    • + 38

    До коментар [#2] от "Бай Ганьо": ще вземем, като не знаете да гласувате и гласувате напук, така ви се пада.... да давате......
    -------------------------------
    не че ще се научите на акъл, не, и 2001 пак напук гласувахте, лостовите хора много краднели, РМД-та, Надка гаражната, агнешки главички, Балкан, Кремиковци и т.д. и т.п.
    което си беше самата истина, но какво стана
    доде деди и ви обръсна 4 нули .....
    ------------------------------
    нищо нищо той Дидро се е произнесъл по случая....
    ------------------------------
    ще плачкате за Орешарски..........

    Нередност?
  • 4
    ahab avatar :-|
    Джонката
    • - 24
    • + 118

    Е като не знаят какво да правят, да питат Костов, той го вървя този път вече. Ама и да слушат какво говори, не само да прави вятър, като става от началото на мандата.

    Нередност?
  • 5
    bdavidkov avatar :-|
    Борислав
    • - 7
    • + 122

    Комбинацията на мачизъм и първосигнални реакции в управлението на строната ни прави заложници на Неговите настроения и на това кой как Му е представил нещата. Тоталнана некомпетентност ражда зависимост.
    ДДС ще се вдигне, защото това е единственият бърз начин да се налеят пари в бюджета. Този път рейтингите ще се загърбят, защото бюджетът е издънен. Интересно е какъв ще е следващият ход, защото при продължаване на досегашините икономически тенденции, наесен валутният борд ще рухне и наистина ще си припомним Виденов с умилание. Лошото е, че ББ няма да подаде оставка междувременно...

    Нередност?
  • 6
    unsworth avatar :-|
    unsworth
    • - 94
    • + 16

    мене ми е интересно как всеки път се говори за съкращенията в държавната администрация като спасителен сал.

    ОК, щатът е раздут и се работи нееефективно.

    Но ръст на безработицата би довел до допълнително свиване на потреблението, още по-ниска ликвидност и още по-големи проблеми за икономиката като цяло.

    По мое скромно мнение вдигането на ДДС е много по-разумна мярка от съкращаването на персонал както в държавния апарат, така и в частния сектор. Намаляване на възнагражденията - да, но не и клане на месо...

    Нередност?
  • 7
    bstaykov avatar :-(
    Бай Ганьо
    • - 7
    • + 20

    До коментар [#3] от "boby1945":

    е гласувах де, и винаги съм и ще гласувам, ама има едни 1-2млн дето не гласуваха последните 20г, и имам съмнения, че те са тези същите дето окриват и ддс, и хич не ги е*е дефицит има ли няма ли

    Нередност?
  • 8
    dnevniklive avatar :-|
    dnevniklive
    • - 4
    • + 78


    Едно евентуално покачване ще има много по-негативен ефект от дефицит в годишния бюджет.

    Нередност?
  • 9
    mto avatar :-@
    mto
    • - 4
    • + 123

    Ако двамата министри са против, трябва да подадат оставките си. Всичко останало са празни приказки.
    Бойко Борисов НЕ РАЗБИРА от икономика!

    Нередност?
  • 10
    mto avatar :-@
    mto
    • - 7
    • + 28

    До коментар [#3] от "boby1945":

    Боби, вземи се скрий, че тази попара вие я подготвихте.

    Нередност?
Нов коментар