🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Само Шенген няма да подобри имиджа на страната

Владимир Шопов

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В бързането има предимно политическа тактика, която няма да успее да постигне нито една от целите си. Забавянето по отношение на влизането в Шенген няма по никакъв начин да се отрази системно на статута на страната, защото в този случай по-бързото влизане е по-рисково от недобре подготвеното такова.

От южна посока Европа е поставена на траен имиграционен и бежански натиск, който ще съпътства сложните процеси на демократизация. От години се наблюдава трайно изместване на имигрантските потоци в посока от запад на изток, тоест от Испания към Италия и Гърция. Това ще продължи и ще се отрази и на България. Към този натиск следва да добавим и традиционни потоци, които преминават през Турция. България много бързо може да се окаже в трудно положение и да се наложи да търси подкрепа от "Фронтекс", едва ли не месеци след като е станала член на Шенген. По този начин всички дипломатически и политически активи от ранното влизане ще бъдат не просто изтрити, но ще получим нов удар по и без това крехката си репутация в рамките на съюза.

Бързането за Шенген предоставя удобен повод на различни стари държави-членки да въведат нови контролни механизми по отношение на България. На практика в момента се разработва нова система за оценка и контрол върху страната, която още отсега можем да наречем "Механизъм за мониторинг" 2. Неговото създаване ще представлява този компромис, който ще може да удовлетвори трескавото бързане на правителството и недоверието на страни като Германия, Франция, Финландия и други. Подобно развитие ще има и негативен вътрешно-политически ефект върху ГЕРБ, защото опозицията спокойно ще може да прави паралели между европейските провали на тройната коалиция и тази нова контролна процедура върху България. Най-големият възможен удар върху кабинета тук е ситуация, при която страната влиза в Шенген, но след това отново биват върнати вътрешните граници, поради трудности и рискове, с които не можем да се справим.

Шенген е реален трансфер на отговорности към държавата, която е на "първа линия". Нейният евентуален провал носи реални негативи за всички по веригата. България трябва да направи всичко възможно това да не се случи.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал