🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: България | Спорна промяна ще оскъпи тока за бизнеса, не се обмисля затваряне заради ковид

И още: София обяви търг за отлагани с години ремонти, сътрудниците на ДС в повечето партии остават

   ©  Красимир Юскеселиев
Докато световните лидери обсъждат мерките за климата в Глазгоу, българските управници се сблъскват с пика на четвъртата вълна от коронавируса. Нови мерки засега няма да се въвеждат, а здравният министър Стойчо Кацаров призова отново за масова ваксинация. След година и половина на локдауни и онлайн обучение пък Министерството на образованието най-сетне създаде собствен канал във Viber, чрез който бързо и точно да уведомява родителите за промени в провеждането на учебния процес.

Междувременно, докато все още няма парламент и редовен кабинет, се подготвят промени в търговията с електроенергия, които могат да повишат още и без това високите сметки за ток на бизнеса.

София пък представи план-сметката си за чистотата през 2022 г., като първото впечатление е, че въпреки увеличението на разходите до 237 млн. лв. (със 17 млн.) градът няма да стане по-чист.

Кои са водещите световни новини днес може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Нови промени в търговията с ток може да вдигнат още цените за бизнеса

Изключително спорен доклад ще гласува в петък Комисията за енергийно и водно регулиране. Формално той е част от мерките, които служебният кабинет обяви срещу високите цени на тока, но приемането му в този вид ще доведе до точно обратното - повече разходи за компаниите. Накратко: предлага се балансиращите групи да не могат да се обединяват и съответно да не могат да изравняват излишъка или недостига на енергия помежду си.

Така цялото балансиране на системата ще бъде монополизирано от държавния Електроенергиен системен оператор и съответно, за да я регулира, той ще активира резервни мощности, каквито са ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган и свързаните с Христо Ковачки централи. Това пък ще повиши разходите за балансиране на крайните потребителите в пъти, защото, вместо да се нулират вътре в групата (ако един е на излишък, а друг на недостиг), всички ще трябва да се балансират на национално ниво от ЕСО, чийто зам.-директор Стефан Радев е зет на директора на ТЕЦ "Варна" - Георги Христозов. Самата ЕСО, която е най-вероятният вносител на тези промени, се проверява от АДФИ заради конфликт на интереси на директора й Ангелин Цачев, който през последните години е дал договори за стотици милиони на бившата си фирма.

Повече по темата очаквайте утре на сайта на capital.bg

Нов черен рекорд по жертви на COVID-19, мерките не се променят

Във вторник България отбеляза нов смразяващ ковид рекорд - 310 жертви на заразата за последните 24 часа, ниво, което никога не е било достигано дори като за вторник, това е денят, в който се включва и не навреме отчетена статистика от уикенда. Много висок е и броят на новите случаи - малко над 6000. Ситуацията в болниците в много региони на страната е критична.

Днес здравният министър Стойчо Кацаров не обяви промяна в мерките. Вместо това той и съсловни организации дадоха пресконференция, на която призоваха хората да се ваксинират, като обясниха, че "това е най-тежката от преживените от нас вълни", че "ситуацията е критична" и, че "това е национално бедствие".

БСП, ДПС и националистическите формации по традиция с кандидат-депутати, свързани с Държавна сигурност

Общо 57 от участниците в партийните листи за предстоящите парламентарни избори са свързани с бившата Държавна сигурност (ДС) или разузнавателните служби на Българската народна армия, показа проверката на Комисията по досиетата. Тенденцията БСП, ДПС и националистическите формации да имат най-висок брой кандидат-депутати, съпричастни с репресивния апарат на комунистическата държава се запазва. За трима в листите на "Продължаваме промяната", която за пръв път минава такава проверка, обаче също има данни за връзка с ДС. Става въпрос за Васил Събев, Ерждан Ахмед и Тома Томов. В прессъобщение на коалицията от вчера се казва, че те "никога не са служили на репресивния апарат на властта, а двама от тях са силно изненадани да видят имената си в този списък". Въпреки това те ще се оттеглят от изборната надпревара. "Демократична България" е единствената политическа сила, която няма нито един кандидат, свързан със службите.

София иска да ремонтира улици и тунела към жк "Люлин" за 25 млн. лв.

Столичната община търси изпълнители за дълго отлагани ремонти на обща стойност 25 млн. лв. Улиците в списъка са ул. "Опълченска" в частта ѝ от бул. "Тодор Александров" до "Сливница", ул. "Народен герой" между бул. "Цар Борис III" и ул. "Любляна", както и пътят, който води до разклона за Клисурския манастир "Св. Петка". Предвижда се и ремонт на тунела по бул. "Царица Йоанна", свързващ кварталите "Люлин", "Красна поляна" и "Илинден". Тъй като там минава трамвай 8, е предвидена и рехабилитация на релсовата мрежа. Това е и най-скъпият обект в поръчката - с прогнозна стойност 10 млн. лв. Обособените позиции са четири, като една фирма може да подава оферта само за една от позициите. По поръчката обаче няма осигурено финансиране.

ОЩЕ ОТ ДЕНЯ

По 300 лв. еднократна енергийна помощ планира служебният кабинет

Нова еднократна финансова помощ от 300 лева ще получат най-засегнатите и уязвими групи, които не са включени в програмата за целево енергийно подпомагане и други компенсационни мерки и механизми. Това планира служебното правителство, като мярката ще бъде разгледана по време на извънредно заседание на Комисията по доходи и жизнено равнище към Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Нужните за целта 15 млн. лв. ще бъдат осигурени от бюджета на Министерството на труда и социалната политика и ще се отпускат за преодоляване на последиците от увеличаване на цените на горивата и извънредната епидемична обстановка и ще достигнат до над 50 хиляди лица и семейства.

Спецакция за незаконно ползване на минерална вода в хотели

Служители на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) извършиха днес проверка в Басейнова дирекция "Западнобеломорски район" в Благоевград. По първоначална информация повод са сигнали за нерегламентирано използване на минерални води в хотелски обекти. Директорът на Басейновата дирекция Владимир Димитров е заявил пред БНР, че в изминалите два месеца е освободил трима служители, които са се занимавали с разрешителните в сферата на минералните води.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    Съответните органи на държавната власт прилагат (без необходима защита срещу щети) неправилен метод за предоставяне на левове за ползване със срок за връщане. Злокобната парична процедура причинява щети.
    При създадената обстановка е заблуда очакването за устойчиво развитие на Република България.
    Защо се запазва неправилният метод за предоставяне на левове за ползване със срок за връщане?

    Основните ситуации са две:

    Първа: Неправилният метод за предоставяне на левове за ползване със срок за връщане създава щети. Нараства опасността за стопанска криза.

    Втора: Подобрението на методът за предоставяне на левове за ползване със срок за връщане подсигурява устойчиво развитие на Република България.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал