🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕК ще провери спорните промени на КЕВР при търговията с ток

Правилата за балансираща енергия вече цял месец предизвикат спорове между регулатора и голяма част от производителите и търговците на ток

Еврокомисията е сезирана от евродепутата Радан Кънев
Еврокомисията е сезирана от евродепутата Радан Кънев
Еврокомисията е сезирана от евродепутата Радан Кънев    ©  Юлия Лазарова
Еврокомисията е сезирана от евродепутата Радан Кънев    ©  Юлия Лазарова

Въпросът за новите правила за балансираща енергия, които Комисията за енергийно и водно регулиране предложи през ноември и може скоро да одобри, стигна до Брюксел. Българският евродепутат от ЕНП/ДБ Радан Кънев е депозирал въпроси към Европейската комисия, с които пита дали намеренията на КЕВР нарушават европейското законодателство и могат ли те да повишат цените на тока в България.

Проблемът е там, че сега търговците на ток, клиентите им и производителите на енергия се обединяват в Координатори на балансиращи групи, за да намалят разходите си за балансиране - излишъкът на един покрива недостига на друг. КЕВР обаче предлага това вече да не може да се случва и всички дисбаланси да се покриват от държавния "Електроенергиен системен оператор", но след заплащане на съответните цени - стойността на електроенергията при недостиг е най-високата възможна на пазара, тъй като ЕСО я осигурява от активиране на резервни мощности, каквито са ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган и свързаните с Христо Ковачки централи.

Според Кънев съществуват сериозни съмнения, че налагането на тези нови правила може да доведе до повишаване на цената на електричеството за крайните потребители, както и че би противоречало на правото на ЕС. "Надявам се, че новото българско правителство ще провежда много по-активна и сериозна европейска политика, основана на защита на националния интерес, преди приемане на нови актове от институциите на ЕС, а не на мрънкане и оплакване, след като законодателството е в сила", казва още той.

През ноември и Европейската федерация на енергийните търговци (EFET) също изпрати становище до българското правителство и КЕВР, в което категорично заявява, че нетирането на дисбалансите в рамките на групите спестява разходи и оптимизира енергийната система.

Важно по думите на Кънев, е решенията, вземани в България, да бъдат съгласувани с институциите преди влизането им в сила, за да не се установява противоречие с Правото на ЕС пост фактум, както често се случва в последните години. Той посочва още, че сред производителите, търговците и потребителите на електроенергия възниква тревога, че тази промяна противоречи на Правото на ЕС относно вътрешния пазар на електроенергия, на общата политика на ЕС за либерализиране и децентрализиране на пазара на електроенергия, както и че ще доведе до повишаване на цените за потребителите. Съмненията са за нарушение на чл. 5 относно правото на участниците на пазара да делегират отговорността за дисбалансите на "отговарящо за баланса лице по свой избор", уточнява Кънев.

Пред "Медиапул" председателят на КЕВР Иван Иванов е заявил по този повод, че е наредил на работната група, подготвила промените в правилата за търговия с ток, да анализира всяко едно становище относно планираната забрана на пазарни обединения и да се произнесе по него. На ново закрито заседание идната седмица отново ще се обсъди дали да се приемат промените.

Все още няма коментари
Нов коментар