🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: Бизнес | 15% от офис площите в София са незаети, 356 лева среден бюджет за коледни подаръци

И още: "Poлплacт" инвестира 18.2 млн. лева в нов цех за PVC прозорци, "Алтерко" излиза на борсата във Франкфурт

Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подбор от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

C&W Forton: Делът на свободните офис площи в София достигна 15%

Вакантните офис площи в София нарастват до 15% за периода юли - септември при 14.3% в предходното тримесечие по данни на C&W Forton за третото тримесечие. Общият обем на отдадените пространства от началото на годината е близо 108 хил. кв.м - стойност, близка до средната за последните пет години. Консолидирането, оптимизирането и релокацията са основна причина за новонаетите за тримесечието площи - 38 000 кв.м, а нетното усвояване представлява едва 10 685 кв.м. Новозавършените офиси за периода са малко над 40 хил. кв.м, а от началото на годината - 143 120 кв.м. По-големи проблеми с намирането на наематели имат по-ниският клас офис пространства. Към края на третото тримесечие едва 204 600 кв.м нови площи са в процес на изграждане, което представлява най-ниският обем за последните 5 години. Общият обем налични площи към момента е близо 2 230 000 кв.м, като от тях незаети са 333 000 кв.м. Наемните нива на клас А сегмента остават 15 евро на кв.м за централната част на града и 12-14 евро на кв.м за периферията около главните булеварди.

Средният бюджет за коледни подаръци е 358 лева

Българският интернет потребител планира да похарчи средно 358 лева за коледни подаръци тази година, което е увеличение със 7 лева спрямо 2020 г. Това показва проучване на Pazaruvaj.com, направено сред 867 анкетирани. Разходите за коледни подаръци може да достигнат 19% от средния нетен месечен доход на едно домакинство. В същото време 27% от близо 360-левовата рамка са посветени на подаръци за децата. През тази година средният разход за подарък е 54 лева, което е с 22 лева по-малко от миналата година. Анкетираните планират тази година да поднесат подаръци за Коледа средно на седем души. За сравнение - през 2019 г. списъкът с хора, на които купуваме подаръци, беше десет души, като през миналата намаля до пет. При пазаруване на коледни подаръци технологичните стоки отново са с предимство.

КОМПАНИИ

"Ролпласт" строи нов цех за 18 млн. лева в Костинброд

"Poлплacт" започна да строи нов цех за PVC прозорци и административна сграда към производствения си комплекс в Индустриална зона Костинброд. Компанията, която е сред големите производители на врати, прозорци и щори в Европа, ще инвестира в проекта 18.2 млн. лева. Компанията е създадена през 2000 г. и сега има представителства в Северна Македония, Сърбия, Гърция, Албания и Черна гора. Собственик на компанията е Светлин Николчев, тя има около 250 служители и приходи 58.5 млн. лв. за пандемичната 2020 г., а година по-рано - 133 млн. лв.

"Алтерко" ще се търгува на борсата във Франкфурт от 22 ноември

"Алтерко" обяви, че компанията е получила зелена светлина за листването си на борсата във Франкфурт. Според съобщение, изпратено до акционерите на компанията днес, "Алтерко" ще се търгува от 22 ноември (понеделник). Консултант на "Алтерко" по листването във Франкфурт е "Експат капитал". Акциите на технологичната компания с пазарна капитализация над 400 млн. лева се търгуват и на Българската фондова борса. За последните 12 месеца те са поскъпнали с над 330%.

Romgaz купува за 1.06 млрд. долара дeлa нa ЕххоnМоbіl в газов проект в Черно море

Rоmgаz, в която румънското правителство държи 70%, щe изкупи за 1.06 млрд. долара дeлa нa ЕххоnМоbіl в гaзoвия проект Nерtun Dеер в Чepнo мope. Очаква се общoтo cъбpaниe на румънската компания да глacyвa нa 9 декември, предава Romania Insider. Американската ЕххоnМоbіl пpитeжaвa около 50% в проекта, a ocтaнaлaтa чacт e в активите нa ОМV Реtrоm, в която мaжopитapeн дял дъpжи ОМV. Сделката е в контекста на желанието на Румъния да гapaнтиpa eнepгийнaтa cи нeзaвиcимocт на фона на нарастващите цени нa газа и електроенергията. Nерtun Dеер e нaй-гoлeмият гaзoв пepимeтъp в черноморския участък нa страната. Зaпacитe мy се oцeнявaт мeждy 42 и 84 млрд. куб. м. Зa cpaвнeниe - Румъния използва около 10 млрд. куб. м гaз гoдишнo. Проучванията в блока започват пpeз 2008 г. и дотук са стрували около 1.5 млрд. долара. ЕххоnМоbіl oбяви тъpг зa дeлa cи пpeз нoeмвpи.

ЧИСЛО НА ДЕНЯ

183.46 евро/мВтч

е постигнатата борсова цена на тока в България за утре, което е с 5.6% по-ниско спрямо вчерашното ниво. Като цяло цените в Европа масово вече са под 200 евро/мВтч.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

Разследване на BBC показа луксозен апартамент на Ружа Игнатова в Лондон

В пространна статия журналистите, стоящи зад хитовия подкаст, разказват за купения през 2016 г. за 13.5 млн. паунда имот в Кенсингтън. За него първоначално се разбра от документи и показания на брата на създателката на криптовалутната измама OneCoin Константин Игнатов по съдебно дело в САЩ. Апартаментът преди това е бил обитаван от певицата Duffy и е напълно обновен след пожар в него. След като Ружа го придобива, той се изпълва и с луксозни вещи и скъпи картини, включително и оригинали на Анди Уорхол. Името ѝ обаче остава скрито зад компания от британския офшорен сателит Гърнси със съдействието на лондонска кантора и имотна агенция. Разследването BBC посочва, че самата Игнатова е имала намерения трайно да се установи в Лондон, но това така и не се е случило - до изчезването й тя рядко е отсядала в скъпия мезонет с басейн вътре в него. Четете повече тук.

ПАЗАРИ

Dow Jones достигна 36 хил. долара

Американският индустриален индекс Dow Jones достигна 36 хил. пункта - най-високата цена в историята. Бенчмаркът, състоящ се от 30 американски компании, е поскъпнал с над 18% от началото на годината, като засега изостава от S&P 500, който е донесъл над 25% на инвеститорите си същия период. Към настоящия момент индексите се търгуват непроменени в очакване на резултатите от срещата на Фед. Институцията купува 120 млрд. долара в облигации на месец, за да поддържа лихвите ниски, но анализаторите очакват Фед вече да намали обема на поръчки с около 15 млрд. долара на месец.

Етериум съкращава дистанцията с биткойн

Втората по големина криптовалута - етер, достигна най-високата си цена в историята - над 4.6 хил. долара за монета. Криптовалутата, която е в основата на блокчейна Етериум и системата със смарт контракти, е поскъпнала с над 500% от началото на годината. За сравнение - стойността на биткойн за същия период се е увеличила "едва" със 115%. Пазарната капитализация на Етериум е около 530 млрд. долара при над 1.16 трлн. долара капитализация на биткойн. Това означава, че за да измести биткойн от първото място, цената на етер ще трябва да се удвои.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал