К: Бизнес | ЕК одобри 30 млн. лв. за туризма в България, новият държавен дълг за 500 млн. лв. ще е по-скъп

И още: Най-голямото IPO в историята на Индия, криптовалутите достигнаха 3 трлн. капитализация, Brent петрола достигна 84 долара за барел

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подбор от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

ЕК одобри 30 млн. лева за туризма в България

Европейската комисия одобри отпускането на 15.3 млн. евро (30 млн. лева) за подпомагане на компании от туристическия сектор, засегнати от пандемията. Държавната помощ ще бъде под формата на безвъзмездни средства. За да ги получат, компаниите трябва да са отчели спад в оборота от най-малко 30% през 2020 г. в сравнение с 2019 г. Размерът на помощта за всеки кандидат няма да надвишава 20% от оборота му през 2019 г., или 1.8 млн. евро, в зависимост от това кое от двете е по-ниското. Средствата ще бъдат предоставени на фирмите до края на 2021 г.

Правителството продаде ДЦК за още 500 млн. лв. при силно повишена доходност

На аукцион днес бяха подадени поръчки за почти 634.5 млн. лв., а постигнатата средна доходност е 0.27%. Това е доста над нивото от минус 0.02%, постигнато при продажбата на същите книжа на 11 октомври. Повишението не е изненада - само за два месеца правителството продаде на вътрешния пазар ДЦК за 2 млрд. лв., въздържайки се от емисии на външните. Това води до известно изтощение на пазара, което рефлектира и в искане на по-висок доход от страна на инвеститорите. Прави впечатление и разширението на спреда спрямо аналогичните германски федерални облигации - той вече е в размер на 87 базисни точки, при 57 на 11 октовмри. На аукциона днес най-голям дял от книжата са придобили банките - 81.8 %, следвани от пенсионни фондове с 10.3%, гаранционни и договорни - 4.2 %, и други инвеститори, по данни на Министерството на финансите. Повишената доходност, респективно спад в цената, означава, че държавата ще плати повече разходи от бюджета по новите емисии.

Песимизмът в страната нараства през октомври

Доверието на потребителите се влошава през октомври според данни на НСИ. Изследването показва нарастване на песимизма в оценките и очакванията на потребителите спрямо предходното тримесечие (през юли). Мненията на потребителите за развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца, както и очакванията за следващите дванадесет месеца, са по-песимистични спрямо предходното наблюдение на НСИ. По-негативни в сравнение с три месеца по-рано са и оценките и очакванията на хората в България относно промените във финансовото състояние на техните домакинства. Настоящата икономическа ситуация в страната се оценява от по-голяма част от потребителите като неблагоприятна за спестяване, а и очакванията им по отношение на възможността да спестяват през следващите дванадесет месеца също се влошават.

Настроението на инвеститорите в еврозоната се подобрява

Доверието на инвеститорите в Европа се повишава според Sentix. Изследването на германската компания за пазарни изследвания изненадващо показва подобряване в нагласите на инвеститорите относно икономическото развитие на еврозоната. Индексът на Sentix - Eurozone Investor Confidence, се покачва през този месец за пръв път от юли насам. Според Sentix икономическото забавяне "наближава края си". Негативно влияние върху текущата икономическа ситуация продължават да оказват проблемите във веригите на доставки и покачващата се инфлация, но според проучването инвеститорите очакват негативните ефекти да бъдат временни.

ЧИСЛО НА ДЕНЯ

2.5 млрд. долара капитал ще опита да набере индийската компания за разплащания PayTM чрез IPO на местната борса. Първичното публично предлагане се очертава да бъде най-голямото в историята на страната като PayTM ще се превърне в най-голямата технологична компания с пазарна капитализация от над 20 млрд. долара. Инвеститори в индийския стартъп са Ant Group на Джак Ма, японската SoftBank и Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет, които заедно притежават около една трета от компанията.

ПАЗАРИ

Bitcoin се устреми към нов исторически рекорд

Най-голямата криптовалута отново премина 66 хил. долара в понеделник, приближавайки се до 67 016 долара - рекордът, постигнат на 20 октомври. Криптовалутите поскъпват в началото на седмицата заради новите страхове от инфлация и заради понижаващата се доходност по държавните облигации. За първи път в историята общата им капитализация премина 3 трлн. долара, по данни на CoinGecko. От това се възползва и златото, което се задържа устойчиво на нива над 1810 долара за унция.

Цената за барел Brent петрол достигна 84 долара.

Цените на петрола се покачват в понеделник, след като Saudi Aramco повиши цената на суровия петрол в Азия за декември. Миналата седмица OPEC+ реши да не увеличава доставките на нефт до края на годината. Допълнително напрежение върху цените оказват и коментари от САЩ, където министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм сподели, че страната "преценява възможностите си за справяне с високите цени на горивата и отоплението в Съединените щати". Според някои анализатори решението може да включва използването на американския стратегически петролен резерв.

Газът започна отново леко да поскъпва

След известно успокоение в цените на газа в понеделник отново започна ръст в котировките на фючърсите заради опасения, че Путин няма да спази обещанието си да повиши предлагането към Европа. Фючърсите на природния газ поскъпнаха с 4.7% днес по обяд до 77.47 евро за мегават час в Амстердам, по данни на Bloomberg.