К: България | Правителството обвини Турция за намеса в изборите, българите пият твърде много антибиотик

И още: Слави Трифонов подкрепя кабинет на "Продължаваме промяната", КПКОНПИ атакува Варна

България е единствената държава в ЕС, в която приемът на антибиотици извън болниците се е засилил значително през 2020 г.
България е единствената държава в ЕС, в която приемът на антибиотици извън болниците се е засилил значително през 2020 г.
България е единствената държава в ЕС, в която приемът на антибиотици извън болниците се е засилил значително през 2020 г.    ©  Надежда Чипева
България е единствената държава в ЕС, в която приемът на антибиотици извън болниците се е засилил значително през 2020 г.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В очакване на президентския дебат тази вечер по БНТ, страстите се разгорещиха. Вътрешният министър Бойко Рашков даде пресконференция, на която обвини Турция в намеса в изборите, цитирайки медии от съседната държава. Според него ДПС са плашели българските турци с намеци, че ще им бъдат сменени отново имената, ако не гласуват за партията.

Външно министерство пък привика турския посланик, за да повдигне въпроса с "ангажиране на официални лица, турски политически лидери, изселнически организации и медии с предизборна агитация и призиви в Република Турция". Очакванията са ДПС с помощта на властите в Турция да се опитат да активизират отново на максимална степен електората там за балотажа за президент в неделя.

Кои са водещите световни новини днес може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Най-важното от деня

Слави Трифонов подкрепи кабинет на ПП

Лидерът на "Има такъв народ", които ще са една от партиите в бъдещ кабинет, обяви, че е готов на компромиси в името на общо управление. В интервю за Петър Волгин пред БНР Трифонов съобщи, че Кирил Петков и Асен Василев са дошли на среща, но той вече е бил убеден. "Човек не бива да бъде краен", обяви Трифонов в интервюто. Той също така одобрява идеята за публични преговори с ясни приоритети.

Европа влиза в нови вълни на ограничения

Австрия и Хърватия вече обявиха, че от 3 януари няма да приемат хора, които нямат поставени две дози ваксини, което автоматично изключва от пистите и крайморските хотели туристите, които са имунизирани с едноразовата ваксина на "Джонсън и Джонсън" и не са си поставили междувременно подсилваща втора доза. Други държави пък обмислят срок за сертификатите за ваксиниране или изискване на трета бустерна доза.

Германия започна да ограничава правото на хора с тестове да посещават обществени места, като позволява това да правят само ваксинирани или преболедували.

ЧИСЛО НА ДЕНЯ

Над 100%

ръст има в употребата на антибиотика азитромицин в извънболничното лечение в България през 2020 г. спрямо предходната година. Това съобщи доц. Иван Иванов, ръководител на Националната референтна лаборатория, към Центъра за заразни и паразитни болести.

Като цяло България е единствената държава в ЕС, в която се наблюдава ръст на антибиотиците в извънболничното лечение през 2020 г., при това с около 20-30%. Във всички останали страни е докладвано намаление. Само 7% от заболелите от COVID-19 имат нужда от антибиотик, но 75% приемат такъв, твърди доц. Иванов.

Още от деня

Бойко Борисов няма да влезе в парламента

Подобно на последните два парламента лидерът на ГЕРБ отново се отказал да е депутат, твърди в. "24 часа". Бившият премиер за последно беше депутат по време на кабинета на Орешарски, когато ГЕРБ беше в опозиция.

Антикорупционната комисия влезе в общинската и областната администрация на Варна

КПКОНПИ e започнала проверка на сделката за закупуване на 60 е-автобуса и зарядни станции от общината. Поръчката е за 85 млн. лв. и автобусите още не са доставени, като се разследват манипулации от общински служители в полза на определен участник. Наскоро директорът на "Градски транспорт" Злати Златев подаде оставка.

В същото време, по информация на "Дневник", комисията е влязла и в областната администрация, където са търсени документи по две имотни сделки на бившия областен управител Стоян Пасев. Става дума за продажбата на част от Морската градина, както и на имот под Аспаруховия мост.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал