🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: България | Вълната от Турция за изборите не дойде, САЩ порицаха Радев за Крим

И още: Започват преговорите за кабинет в 18 групи, МЗ предлага касата да поеме тестовете за антитела

Русия построи мост, с който свърза Крим с територията си през Керченския пролив, за да утвърди контрола си над полуострова
Русия построи мост, с който свърза Крим с територията си през Керченския пролив, за да утвърди контрола си над полуострова
Русия построи мост, с който свърза Крим с територията си през Керченския пролив, за да утвърди контрола си над полуострова    ©  Reuters
Русия построи мост, с който свърза Крим с територията си през Керченския пролив, за да утвърди контрола си над полуострова    ©  Reuters
Всички избори отминаха, време е за работа. След като България за трети пореден път живя в предизборен цикъл тази година, изходът изглежда категоричен: президентът бе преизбран с огромно мнозинство, а спечелилата партия започна преговори за правителство, които (поне към момента) не изглеждат обречени. Дори ковид вълната започна да поспада (отново - поне към момента).

По всичко изглежда, че сме готови най-накрая да влезем в предпразничен период и да посрещнем декември с малко повече надежда. Което, разбира се, е крехко и измамно усещане и може да изчезне по-бързо от държавен аванс за магистрала. Но да се съобразим с него, докато е тук.

Кои са водещите световни новини днес може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Вълната от Турция не дойде, Герджиков загуби убедително

Въпреки очакванията, подбудени до голяма степен от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, ДПС и техният електорат тук и в чужбина не се мобилизираха на пълна степен, за да се хвърлят в "бой последен" за Анастас Герджиков. Ректорът на СУ очаквано печели убедително в секциите в съседната държава, но получава четири пъти по-малко гласове от Мустафа Карадайъ.

Като цяло според ЦИК Радев получава над 800 хил. гласа повече - 1.53 млн. души срещу 734 хил. за Герджиков.

Ето и други подбрани моменти от вчерашния вот:

  • Кърджали е единствената област, където Герджиков печели. Бастионът на ДПС очаквано е подкрепил противника на Радев, но другата му "крепост" - Разград, е паднала с малко в полза на генерала.
  • Двете партии, чиито избиратели са предпочели Герджиков, са ГЕРБ и ДПС. Дори в движението обаче 35% са гласували за Радев.
  • Единствената друга държава освен Турция, където Радев губи, е Мароко.
  • Официална избирателна активност все още няма. Притесненията на социолозите са тя да се окаже около 30%.

18 работни групи започват преговори за кабинет

Седмица след изборната си победа "Продължаваме промяната" влиза в активната част на преговорите за правителство. От тук до края на седмицата всеки ден ще има по няколко работни групи, които да изготвят коалиционно споразумение. Във всяка от групите ще има представител на ПП, както и на ДБ, БСП и ИТН. Групите са разпределени по начин, който много напомня състава на бъдещ кабинет - от икономика и енергетика, през финанси и правосъдие до спорт и култура. Заседанията ще се излъчват на живо на фейсбук страницата на движението.

САЩ повдигнаха два въпроса с България:

Крим...

Очевидно изчаквайки изборния ден да отмине, Вашингтон показа, че не е пропуснал изявлението на Радев от предизборния дебат, в което той определи Крим в момента като "руски". В официално изявление американското посолство посочва, че България заедно с останалите в ЕС и НАТО е изразила позиция, че анексацията на полуострова е нелегитимна и Крим е украински. В изявление президентството посочва, че "от юридическа гледна точка Крим принадлежи на Украйна". Същевременно, посочват от там "в момента", Крим се контролира от Русия и е повече от ясно, че този проблем не може да се реши по силов път".

... и Северна Македония

В писмо от двама конгресмени до българския посланик в САЩ пък се иска от София да постигне решение на спора си със Скопие "до края на годината". Клаудия Тени и Уилям Кийтинг от Комисията по външна политика коментират, че интеграцията на Западните Балкани в ЕС е "от огромна важност". Такова развитие обаче е силно невероятно предвид не само липсата на кабинет в София, но и нежеланието на македонската страна да се ангажира активно в двустранния диалог.

СНИМКА

Пробивът под Централна гара в Пловдив отново се отложи

Първата копка на проекта, който струва 89 милиона лева, беше планирана за миналия петък. Тя беше отложена без обяснения и не се случи и днес. Сайтът "Под тепето" цитира зам.-кмета Пламен Райчев, който е казал, че общината няма идея защо проектът е отложен и прехвърля към Национална компания "Железопътна инфраструктура".

Проектът трябва да свърже трафика между двете части на града под жп линиите и така да позволи модернизирането на линията, като позволи вдигането на скоростта на цялата Бургас - София. Изпълнител е "Проект Пловдив" ДЗЗД, в което участват "Трейс груп холд" и "Балкантел".

ОЩЕ ОТ ДЕНЯ

Тестовете за антитела да се поемат от здравната каса, предлага МЗ

Тестовете, които вече служат за получаване на зелен сертификат за територията на България, да се плащат от Националната здравноосигурителна каса и да се безплатни за хората. Това предлага Министерството на здравеопазването с промени в наредбата за дейностите, гарантирани от НЗОК. Тя е пусната за обществено обсъждане, като становища се приемат до 19 декември. Най-ранният срок за приемането на такъв текст е поне месец. В момента цената на един подобен тест е около 30 лв.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    Че Крим е руски е очевиден факт и такъв ще си остане до свършека на света (ако и Русия тогава не оцелее), но в днешното US наложено разбиране за демокрация и свобода на мисълта никой няма право да изрича на глас тази единствено вярна теза...

    Трябва да се поддържа лъжата, представена за истина.
    Нещо много рязко започнаха Казяшки драматизации по "1984" в битността му на Министерство на истината...
    Твърде буквално са разбрали Оруел

    Нередност?
  • 2
    xba1496037641523567 avatar :-P
    Наблюдател
    • - 1

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Американците тръгнали да казват кое е анексирано незаконно и кое не. Точно те?! Хммм ... Хаваи? Ама хайде да не изпадаме в подробности...

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал