🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Да сринем старий, гнилий строй"

Тази година е модерно да се говори за края на капитализма. Той едва ли ще дойде скоро, защото алтернативите му доста приличат на неокомунизъм, но все пак вижте три от тях.

   ©  Божидар Симеонов

Един призрак напоследък кара цилиндъра на глобалния капитализъм да трепери от ужас.  С омачкана пура в уста той слуша напрегнато хилядите хора по света, които окупират улиците на Мадрид или Ню Йорк и протестират срещу системата от пазарни отношения, върху която се крепи богатата част от света. В моменти на слабост той поглежда нервно часовника, чиято цена е равна на годишния доход на няколко протестиращи, и се пита дали неговото време не изтича. Може ли някой да го замени?

Опитите да се измисли алтернатива на капитализма не са нещо кой знае колко ново. Дори ние сме живели в една от тях. По време на дълбока криза обаче много повече хора са склонни да търсят вината в глобалната система от икономически взаимоотношения, която върти зъбните колела на западния свят от срутването на феодализма насам.

Обичайно капитализмът бива критикуван много по-често отвън. Според един от най-яростните му противници - венецуелския комедиен президент Уго Чавес, някога на Марс е имало живот. Но го е унищожил капитализмът. Такива критици обаче винаги е имало и едва ли могат да уплашат западния свят. Когато обаче по неговите улици се скандира срещу управляващия 1%, положението става притеснително.

Голяма опасност, разбира се, няма. Капитализмът в западния свят засега няма сериозна алтернатива. Почти всички опити да се измисли друг начин за организация на икономическите отношения се свеждат до варианти на неокомунизъм. Макар и неосъществими, те са интересни и забавни. По-скоро интелектуални упражнения, отколкото идеи, които ще увлекат след себе си много хора.

По-долу може да видите преглед на няколко от алтернативните предложения, които вероятно биха накарали Карл Маркс (да не се бърка с модерния напоследък Карл Май) да прегърне и поздрави създателите им с гръмкото: "Браво, другарю"!

Доктрината PARECON

Това е сравнително нов опит да се измисли алтернатива на капитализма. Автор й е ултралевият американски икономист и политически активист Майкъл Албърт, близък сподвижник на Ноам Чомски. Името идва от Participatory economics (Икономика на участието). "Парекон е за това как да живеем след капитализма. Презирам капитализма също като вас. Аз съм против икономика, която осигурява богатство на Бил Гейтс, равно на сумарното богатство на цялото население на Норвегия. Не искам да има бездомници под мостовете, а висшите корпоративни чиновници да разполагат с къщи като замъци", казва Албърт в една от огнените си статии по въпроса.

Основната концепция на Парекон е, че всеки човек има право да участва в процеса на взимане на решения до степента, в която този въпрос го засяга. Идеята е, че при сегашните системи властта се движи отгоре надолу и колкото по-ниско отиваме, толкова по-малко значение има какво мислят хората. При Парекон е обратното - властта е при всички. Според авторите на доктрината тя е алтернатива не само на капитализма, но и на социализма. При тази концепция решенията се взимат от самоуправляващи се съвети на работници и потребители, които определят какво да се произвежда, колко и как да се заплаща за него.

При Парекон хората не трябва да получават собственост по наследство и всъщност да притежават каквото и да е - ресурсите са общи. Възнаграждението за положения труд ще зависи не от вродени, или придобити качества като интелигентност или образование, а от усилията и отдадеността на работника. При тази концeпция работещият в офис никога не би трябвало да получава повече пари от един миньор, който прави по-голяма саможертва (риск за живота и здравето), отколкото цъкащия Excell и PowerPoint, да не говорим за Farmville. Идеята е да се позволи на миньора да работи по-малко часове за същите пари и така да пази здравето си.

Според авторите на доктрината една от грешките на марксизма е идеята, че има само две класи - работници и капиталисти. Според Парекон в капитализма има и трета класа - координатори. Това са лекари, юристи, инженери и други високообразовани хора, които също участват в борбата за властта и трябва да се отчита напрежението между тях, работниците и собствениците на средствата за производство.

Парите при Парекон обаче са малко по-различни. Те са по-скоро купони, макар и в електронен вид - персонални ваучери (електронни кредити), които няма да могат да се разменят между хората. С тях ще може да се плаща само за стоки и услуги. Фактът, че са поименни и не могат да се прехвърлят, е фундаментален за доктрината, защото така според идеолозите й се спират корупцията, кражбите и просенето за пари.

Волунтаризъм

Това е разновидност на анархизма, макар според авторите на тази концепция тя да е по-скоро издънка на либертарианството. Накратко, при волунтаризма има пазарна икономика, но всички взаимоотношения в нея са базирани на напълно доброволни споразумения. Идеята е да няма държавен или друг орган, който да използва сила, за да защитава собствеността или да налага законите.

Ако някой наруши сключения доброволно договор - например не достави стоката, за която му е платено, ощетеният ще го накаже, като откаже да работи повече с него и уведоми другите му потенциални партньори за тази недобросъвестност. Така законите на пазара ще регулират отношенията между компаниите и без нуждата от държава. Сами разбирате, че сегашната ситуация не е най-подходяща за волунтаристите, понеже критичната маса от противниците на капитализма виждат основния дефект в липсата на достатъчно регулация.

Според тази концепция пазарните механизми са способни да решат и въпроса със социалното осигуряване. Понеже държава практически няма да има, хората в нужда - болни и възрастни, ще трябва да разчитат изцяло на благотворителността. Волунтаристите са сигурни, че добрата воля на хората ще дава по-качествен резултат от управляваните от безличната държава пенсионни и здравни системи.

Големите натрупвания на капитал в тази схема ще са много трудни. Без държава и закони, които да ги защитават, те много трудно ще успеят да запазят големите си печалби. Така в подобна ситуация ще има много и малки компании, но не и големи корпорации.

Демархия

Това е модел за управление на държавата, който предлага алтернатива не толкова на капитализма, колкото на съвременната демокрация. Другото име, с което е известна тази концепция е тотокрация, защото предвижда произволното избиране на хора, специалисти в дадена област, които да взимат решения (управляват) за кратко време. Така според авторите на тази идея се преодолява основната драма на демокрацията - че огромна част от хората практически никога не участват в управлението - те само гласуват за един или друг представител на специфичната политическа каста.

Демархията предвижда да няма един държавен орган, който да упражнява властта. Вместо това има няколко десетки групи, всяка специализирана в определена област - транспорт, земеделие, образование, здравеопазване и пр. Всяка група се състои от десетина души, избрани случайно сред хората, заявили доброволно, че искат да участват в нея. Така се решава проблемът с пряката демокрация - претоварването на системата от участието на всички в нея и на изборната демокрация, която пък концентрира всичката власт в няколко души.

Тази система за управление на държавата се предвижда да участва и в икономиката, защото произволно избрани граждани ще взимат решения и за парите, и като цяло регулацията на тези взаимоотношения. Тъй като и тук на практика не се предвижда да има държава (името на концепцията идва от демократична анархия), то няма да има кой да защитава собствеността. По този начин, както и при волунтаризма, няма да има големи натрупвания на капитал, които да създават неравенство.

90 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uti avatar :-|
    uti
    • - 34
    • + 25

    Колкото и да ни се иска, за алтернатива на капитализма в момента не може да се говори. Независимо от това единственият възможен траен и достоен социален строй е вид глобален комунизъм.

    Нередност?
  • 2
    director_general avatar :-|
    Генерален Директор
    • - 22
    • + 31

    Много интересно становище, въпреки че съм почитател на теорията на "Креативния Капитализъм", прокламирана от моя набор и зодиакелен съименник - Уилиъм Гейтс.

    Възможнсотта всички да са равни и да получават еднакво е блян от хилядолетия с автори най-долното, некадърно, мръсно и логично нещастно "Обществото на Мизираблите", чиято идея фикс продължава да се шири като призрака на КОМУНИЗъМА.

    Така както има високи и ниски хора, пълни и слаби, учени и простаци, така винаги ще има БОГАТИ и БЕДНИ.
    Не може един клошар, чиито акъл е заврян някъде да иска да се облагоденства от амброзията на обществото както един висшист, интелектуалец, милионер или милиардер, защото интелектуално е предопределен да бъде бъм и нищо повече.

    Нередност?
  • 3
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 33
    • + 35

    [quote#1:"uti"]за алтернатива на капитализма в момента не може да се говори[/quote] Може, може, Китай е алтернатива на европейският капитализъм. Проблемът е че хората по света са различни и няма как да има една икономическа система която да пасне на всички, Даже сутиените са 5-6 размера, а вие искате една икономическа система за всите, няма как да стане.....
    Опитът от последните 230 години просто погреба идеята на Русо, Дидро Волтер че хората са еднакви и се стремят към едно и също.....Така че не търсете алтернатива на капитализЪма, а си създайте икономическа система, която най-добре пасва на вас.. ако ви е по силите, ако не, си помечтайте!!!

    Нередност?
  • 4
    director_general avatar :-P
    Генерален Директор
    • - 13
    • + 16

    До коментар [#3] от "boby1945":

    Може би аналогията не със сутиените, а с презервативите би била по-актулна в нашия случай, особено що се касае за помощта за удавниците от комунизЪма, давана им от предидущия строй - капитализЪма.

    Това е все едно капитализъма да иска помощ от феодализЪма, а последният - от първобитно-общинния строй.

    Каква ирония на съдбата. Кво шъ кайш?

    Нередност?
  • 5
    jordan62 avatar :-|
    Йордан Янков
    • - 14
    • + 10

    Разделението на труда ни дава и първия пример за това, че докато хората се намират в стихийно възникналото общество, докато следователно съществува несъответствието между частния и общия интерес, докато следователно разделението на дейността става не доброволно, а стихийно — собствената дейност на човека се превръща в чужда, противостояща на него сила, която го подчинява, вместо той да господствува над нея. Работата е там, че щом започне разделението на труда, всеки придобива свой определен, изключителен кръг на дейност, който му се натрапва и от който той не може да излезе: той е ловец, рибар или овчар, или критически критик и трябва да си остане такъв, ако не иска да се лиши от средствата за живот—докато в комунистическото общество, където никой няма изключителен кръг на дейност, а всеки може да се усъвършенствува в който си иска отрасъл, обществото регулира общото производство и именно поради това ми дава възможност да правя днес едно, утре — друго, сутрин да ходя на лов, следобед да ловя риба, вечер да се занимавам със скотовъдство, след вечеря да се отдавам на критика — както ми се иска, — без да ставам по силата на това ловец, рибар, овчар или критик.

    Нередност?
  • 6
    simval avatar :-|
    simval
    • - 6
    • + 6

    "Колелото на историята се върти и ще се върти до окончателната победа на комунизма."

    Коллото се върти, върти,...върти, върти...върти, върти...

    Нередност?
  • 7
    ken.gu.ru avatar :-|
    ken.gu.ru
    • - 13
    • + 19

    Генерален директор предполагам,че ти си от висшистите и интелектуалците,дано тогава никога не ти се случва да живееш на улицата не по своя вина.Г-н. Янков ето ви едно документално филмче,мисля че ще ви е интересно,а и на всички читатели го препоръчвам.http://www.youtube.com/watch?v=bgnmT-Y_rGQ
    А защитниците на настоящето свинство(което тук така благонравно наричат капитализъм) са като всички лобисти и предприемачи,които се опитват да продадат продукта си и да те направят лоялен клиент,като ти казват,че без продукта им,живота ти е невъзможен.Същото правят и продавачите на капитализъм.А алтернатиеите са хиляди,но това е и част от пропагандата(ПиаР),да кажеш,че има само един конкурентен продукт на пазара и той е с много лошо качество.

    Нередност?
  • 8
    ken.gu.ru avatar :-|
    ken.gu.ru
    • - 3
    • + 8

    Линкът не излезе както трябва.Филмът се казва Guns,Germs and Steel,правен е от америкаски биолог и антрополог и обяснява защо Европейско-американската цивилизация доминира света.

    Нередност?
  • 9
    director_general avatar :-|
    Генерален Директор
    • - 10
    • + 24

    До коментар [#5] от "Йордан Янков":

    Логично, ако това, което пишете за "братството и равенството" можеше да бъде изпълнено.

    ВСЕ ОЩЕ никъде по света не е реализиран комунизма, но това не пречи на определени едри планински говеда и шумкари да го възприемат като тяхно кредо, сядайки на троновете и наричайки себе си комунисти.

    Или управляващи комунисти в едно псевдосоциалистическо общество.

    Томазо Кампанела, Томас Мор, Маркс, Енгелс, Ленин и други подобни писатели с ярки психични отклонения, създадоха теория, крайно приемлива за глупака и наведе мизираблите към мисълта, че могат и да се самоуправляват.

    Постулатите в подобни учения са много апетитно парче от баница, която не само я липсва, но и няма кой да замеси и опече, защото когато отвори фурната ще разбере, че баницата е била въобръжаема.

    Нередност?
  • 10
    director_general avatar :-P
    Генерален Директор
    • - 9
    • + 12

    ВъобрЪжение да се чете въобрАжение бел.авт.

    Грешката е по вина на печатница "Тодор Живков"

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал