🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Къде ми е средната класа

Или защо много хора в САЩ започват да се страхуват, че американската мечта им се изплъзва

Тази есен, докато републиканските кандидат-президенти се надпреварваха да се сравняват с Роналд Рейгън, в Долен Манхатън участниците в протеста "Окупирай Уолстрийт" също се разхождаха с тениски с лика на бившия президент. Надписът върху тях обаче гласеше "Лоша религия". Голямата рецесия уж на теория приключи, но слабото възстановяване разтърси едно от големите табута в Америка. От епохата на Рейгън и неговата консервативна революция насам се смяташе за неамериканско да се обсъжда кой колко получава от пая на благоденствието. Вместо това политици, икономисти и журналисти предпочитаха да обсъждат начините този пай да бъде увеличен, така че всеки да получи по-голямо парче.

Вярвайки, че имат реален шанс също да станат богати, мнозинството американци доскоро просто не виждаха смисъл в гледането в чуждата чиния. Неравномерното възстановяване обаче постави на изпитание вечния им оптимизъм. Преобладаващо младите и добре образовани участници в протестното движение "Окупирай Уолстрийт" дадоха израз на страха на хиляди хора, че мечтата им за удобен живот в средната класа може и да не се сбъдне.

Усетил температурата на темата, президентът Барак Обама заяви в началото на декември в програмна реч в Канзас, че борбата с нарастващото неравенство е фундаменталият въпрос на нашето време. Дори републиканците, убедени, че щом данъците бъдат намалени, благоденствието автоматично ще потече надолу, започнаха да обсъждат възможността за дълбоки реформи, за да бъдат затворени най-фрапиращите пропуски в системата.

Но както предупреждават експертите, след всяко обещание на политиците да вдигнат на крака американската среда класа разширяващата се пропаст между бедни и богати има по-дълбоки корени. Наистина дългата стагнация засили социалната поляризация, но тенденцията върви от доста време заради двата фундаментални процеса на нашето време – техническия напредък и глобализацията. Така 2011 г. ще се запомни както с увеличаващия се натиск за популистки мерки, така и с началото на сериозния дебат какъв е пътят за стабилизиране на обществото.

Богат-беден

Все още значителна част от хората в САЩ отказват да приемат ожесточената класова реторика за общество, разделено на "имащи" и "нямащи". Цели 45% от отговорилите в анкетата на Pew Research Center от септември например казват, че това е неамерикански и неправилен начин да се мисли за страната им. Други 52% обаче смятат, че разделението на бедни и богати е реално - за сравнение преди две години те са били само 38%. Новината, че за пръв път от десетилетия средният семеен доход в САЩ е паднал драстично - между 2000 и 2010 г. с цели 8.9%, допълни негативната картина. Свиването на доходите е станало главно в средния и ниския сегмент на обществото.

Когато американските медии говорят за отрицателната тенденция, те обичат да я представят чрез съдбите на т.нар. неочаквано обеднели – хората, доскоро водили удобен живот в къща в предградията с две коли отпред. Заради дългове, ипотеки много над реалната цена на домовете им, високи медицински разходи, намалените заради кризата заплати или орязаните бонуси те се чувстват притиснати до стената, дори когато на пръв поглед имат нелоши доходи и обитават просторни жилища. За външния свят може и да изглежда, че тези хора живеят в относително богатство, но самите те установяват с ужас, че доходите им се смаляват с всеки изминал ден.

В същото време разходите – от всекидневните нужди до колежа на децата им – растат. Изглежда сякаш изведнъж средната класа не може да си позволи повече лайфстайла на средната класа. Дори образованието, което бе смятано за силен коз срещу загуба на икономически и социален статус, сега изглежда като инвестиция с неясни ползи. Младите хора, блокирали през есента редица американски градове, протестираха и за това, че въпреки платените хиляди долари университетски такси много от тях още живеят в хотел "При мама и тате".

Прибавете към това и страха на заетите в индустрията (т.нар. долна средна класа), че производството им ще бъде преместено в Китай, и ще разберете защо все по-широки части от обществото се страхуват, че американската мечта им се изплъзва. Както заключи сп. Economist, средната класа се чувства притисната от две страни – между падащи доходи и растящи разходи.

Спасяване на давещите се

В подобна обстановка популистки призиви като този за вдигане на данъците на богатите, за да бъдат финансирани възстановяването, реформите в образованието и подобрението на инфраструктурата - все политики, облагодетелстващи средната класа - изглеждат примамливи. Макар тези неща да са нужни, те едва ли ще спрат социалната поляризация. Сегашната рецесия просто мултиплицира натиска на процесите, които поне от две десетилетия работят срещу много от квалифицираните служители на Запад - развитието на технологиите и глобализацията. 

Както обяснява нашумелият икономист от Световната банка Бранко Миланович, петте процента най-лошо платени работници в Америка печелят 35 пъти повече от най-лошо платените в Зимбабве и 15 пъти повече от тези в Мали. Подобни числа няма как да не предвещават конфликти на интереси и промени в един все по-свързан икономически и технологично свят, заключава Миланович. Провокативната забележка на изпълнителен директор на голяма компания, цитиран от Reuters, че "слабо квалифицираният американски работник е най-надцененият работник в света", ясно показва какво мисли международният бизнес по въпроса.

Глобализацията обаче не означава непременно понижаване на стандарта за всички. Някогашният индустриален гигант на Средния запад Милуоки например привлече вниманието на анализаторите заради тревожните статистики - броят на семействата от средната класа е намалял в периода 1970 - 2007 г. от 37 на 24%, а този на живеещите в квартали, смятани за средна класа - от 65% през 1970 г. на 44% през 2009 г. Медиите дори обрисуваха града като най-лошия сценарий за бъдещето на Америка. От гледна точка на жителите му това е по-скоро преувеличение. В опита си да замени загубените фабрики и да привлече нови бизнеси, Милуоки днес например се гордее с модерен център, крайбрежен парк и прекрасен арт музей. Проблемът отново е, че икономическото оживление е неравномерно. Адвокати, компютърни специалисти и инженери спечелиха от проектите за възраждане на града, докато доходите на касиери и сервитьорки продължават да стагнират. Изглежда, дори в рамките на самата средна класа има поляризация - печеливши от държавните инвестиции отново са онези с високоспециализирани умения.

Така проблемът си остава несигурното бъдеще на другите, "незабележителните студенти и учениците средна ръка" по сполучливия израз на сп. Atlantic. Без съмнение перспективите им ще се подобрят, ако американската икономика започне да набира отново скорост. Повечето икономисти обаче са убедени, че за да имат досегашните загубили някакъв шанс, са нужни структурни промени. Професорите от Колумбийския университет Едмънд Фелпс и Лио Тилмън например предлагат създаването на Национална иновационна банка, предоставяща изгодни кредити за смели предприемачи и изобретатели. Дори проектите да не успеят, натрупаното знание и опит могат да задействат други начинания и така високотехнологичните сектори най-после да поемат ролята на загубеното индустриално производство. Франк Леви и Томас Кохън от Масачузетския технологичен институт пък лобират за публично-частно партньорство за реформа на средното образование, създаване на повече възможности за обучение на работното място без нуждата от висше образование и реформа на синдикатите. Ангажирането на служителите със съдбата и управлението на компанията им по примера на Cisco и Google също може да стабилизира обслужващия сектор.

Големият урок от сегашната криза обаче е за същността и ролята на съвременната средна класа. В Америка след Втората световна война тя изживя невиждан разцвет и благоденствие. Но условията за това не се възпроизвеждат от само себе си, а изискват непрекъснати усилия, инвестиции и идеи.  

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tucker_case avatar :-P
    tucker case
    • + 46

    терминът средна класа е разтеглив като бънджи корд... тука беха дотолкоз турили супер сенс-о-матичните очила (и още са), че викаха средна класа на всеки който не е на социални помощи (демек има някаква работа)... истинската средна класа е така наречения upper middle class - домакинства с доходи от 75К нагоре... :)

    Нередност?
  • 2
    nedyalkodonev avatar :-|
    nedyalkodonev
    • - 4
    • + 11

    Инфлация с икономическа и финансова депресия.

    Възможности - криза е.

    Кризата е свиване за едни и разширяване за други.

    Нередност?
  • 3
    nadejda7 avatar :-|
    Надежда
    • - 1
    • + 8

    А къде ли е българската мечта, дали може да се прочете някъде такива разсъждения и статистики....... на кой му пука....

    Нередност?
  • 4
    straw_ avatar :-?
    straw_sec
    • - 2
    • + 5

    ЕВОЛЮЦИЯ 2011

    Веднъж Чарли Чаплин облякъл най-новият си костюм и излязъл да си потърси работа (тогава е нямало Интернет). На следващият ден също така излязъл пак да си потърси работа. Така няколко години, докато костюмът му се износил... и не намерил работа.

    Защото това били годините на Голямата депресия. Свръхинвестиране в сектори с рискова възвращаемост, комбиниращо неадекватна икономическа структура с неподходящ период.

    Съвременната икономическа действителност в САЩ наложи изявлението на Обама за пренасочване на математици към реалният сектор, а не в посока монетаризъм, акции и облигации. Изпреварващата реакция този път няма да комбинира неподходящата структура с монетарни практики.

    Изглежда процъфтяващата икономика формира многобройни ниши за спекулативно поведение, което саморегулативно изчезва поради липса на хранителната си среда.

    Хората като Чарлз Чаплин биват използвани като положителен модел на поведение, което формира американската мечта. Защото не е чел материали като този, а е използвал всички възможни и невъзможни начини да реализира таланта си, въпреки враждебната ситуация. Тогава това е било възможно.

    Сега има интернет, изисква се само прагматично образование, опит в същата област и... кажете ми не е ли по-лесно?
    А някои реализират собствената си, малка американска мечта, така примамливо достижима, когато коледното настроение ни е налегнало на удобното диванче, отпочивайки и градейки розови кули (поддържани със златни балони).

    Нередност?
  • 5
    m17 avatar :-|
    m17
    • - 4
    • + 6

    Американската мечта има много общо със социализма - на всеки му според нуждите и от всеки му според възможностите. Е донякъде това беше възможно в индустриалната ера, когато индустриалното производство изискваше многобройна работна ръка.
    Но в пост-индустриалното общество, движено от индивидуализма физически не е възможно запазване на тази обществена организация.

    Нередност?
  • 6
    abadobata avatar :-|
    Distributed
    • - 2
    • + 2

    петте процента най-лошо платени работници в Америка печелят 35 пъти повече от най-лошо платените в Зимбабве и 15 пъти повече от тези в Мали.

    Това как го решаваме?

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 7
    e_mil avatar :-|
    tamada
    • - 1
    • + 16

    [quote#4:"straw_sec"]"Чарли Чаплин... излязъл да си потърси работа... и не намерил работа... Защото това били годините на Голямата депресия."[/quote]

    [quote#4:"straw_sec"]"Чарлз Чаплин... е използвал всички възможни и невъзможни начини да реализира таланта си, въпреки враждебната ситуация..."[/quote]

    Чаплин изобщо не е подходящ пример, защото, когато идва Голямата лоша депресия, той отдавна е реализирал таланта си. Има зад гърба си 25 години в кино бизнеса; над 50 филма като актьор, продуцент и композитор. Плюс 20% участие в United Artists, която само през 30-те прави около 300 филма.

    И при най-добро желание не бихме могли да причислим Чаплин към обеднялата средна класа на Голямата депресия.

    Нередност?
  • 8
    petiapw avatar :-|
    Petia Whitmore
    • + 4

    "Или защо много хора в САЩ започват да се страхуват, че американската мечта й се изплъзва"

    Би било прекрасно някой да оправи граматиката в подзаглавието.

    Нередност?
  • 9
    straw_ avatar :-P
    straw_sec

    До коментар [#7] от "tamada":

    Защо не четете между редовете? Правя съпоставка за улесненият начин за себереализация.
    ...докато костюмът му се износил... и не намерил работа (по специалността);

    стр. 71, Моята автобиография, Ч. Чаплин:
    "...нито за момент не забравях крайната си цел - да стана актьор. ...докато сменях професиите си, не преставах да си лъскам обувките, да си вчесвам косата, ... периодично да отивам в театралната агенция. Правех го докато дрехите ми имаха приличен вид."

    Това се случва докато е почти 13-годишен през 1902 г. Сегашното определение (за средна класа) е еволюиралата представа за тогавашната американска мечта.

    Нередност?
  • 10
    45iv avatar :-|
    45iv
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#4] от "straw_sec":Няма нищо общо с историята на ЧЧ.Някъкъв продуцент го забелязал и харесъл в прдставленията си по Америка на групата на Карно, ЧЧ играел пияница и смешно падал по сцената. Полу4ил телеграма 4е го викат в Холивуд ,дори незнаели добре името му написали го Чафлин, тои даже си мислел 4е го викат за друго.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал