Този скъп, скъп апокалипсис

Как се появи митологията за 2012 г. и кой печели от нея

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бугараш е малко градче  в полите на планината Корбиер в един от най-бедните и слабо заселени райони на Югозападна Франция. То има население всичко на всичко 200 души и извън шепа запалени природолюбители рядко има други посетители. През следващата година обаче жителите на Бугараш се готвят за нашествие на една по-особена порода туристи. Тези, които вярват, че малкото френско градче е свещено място и единствено убежище на земята, което може да ги предпази от края на света. Според тях той ще настъпи на 21 декември 2012 г. Местните къщи за гости отдавна са резервирани за злокобната дата. Пред New York Times кметът на Бугараш Жан-Пиер Делор е по-скоро силно притеснен от наплива от "утописти", както сам ги нарича, вместо да е доволен от внезапната възможност за "съживяване" на околността.

Апокалиптичният туризъм е само едно от странните явления, които съпътстват митологията около 2012. Годината, в която светът ще бъде унищожен безвъзвратно. Или пък ще престане да съществува такъв, какъвто го познаваме. Историята за календара на древните маи, който предсказва края, е толкова досаден лайтмотив, че чак не ни се вярва, че ама-съвсем-нищо-няма да се случи следващата година по това време. Засега обаче феноменът 2012 е чудесен комерсиален мит, експлоатиран умело от различни индустрии - от Холивуд през езотеричната литература, та чак до туризма. Страхът, оказа се, продава по-добре и от секса, а "краят на света" е чудесен маркетингов инструмент, който дава прости отговори на сложните въпроси.

Кой постави 2012 на картата на обществените тревоги

и как го превърна в този прилепчив попкултурен феномен? Свързахме се с няколко археолози, историци и антрополози, за да разберем, и се оказа, че освен на изучаването на културата на маите, те са се посветили и на опровергаването на всички налудничави тълкувания на техните вярвания.

Умението на учените да разчитат писмеността на древния народ датира едва от 80-те години на ХХ век, но упражненията върху това "какво са искали да ни кажат маите" могат да бъдат проследени още от XIX век (вижте историята в таймлайна). Професор Сюзан Гилеспи, археолог и антрополог в университета във Флорида, който изследва културите на ацтеките, маите и олмеките, казва за "Капитал", че когато специалистите започват да разчитат йероглифите, се появяват редица хора извън областта, които започват да интерпретират надписите и виждат в тях неща, които археолозите не могат да видят и до ден днешен, а именно система от древна мистична мъдрост, която предсказва бедствия и нещастия в далечното бъдеще.

Безспорно най-голяма роля за разпространяването на мита за 2012 имат т.нар. ню ейдж кръгове - духовно течение, което обединява източни и западни религиозни и метафизични традиции и смесването им с влияния от литературата за самопомощ и мотивационната психология, парапсихологията, изследванията на съзнанието и квантовата физика. Тяхната цел е да създадат "духовност без граници" и вярват, че ще дойде новата "Ера на Водолея". Както се шегува професорът по антропология от университета в Канзас Джон Хуупс: "Ако някои твърдения за 2012 г. звучат сякаш са били съчинени под въздействието на наркотици, то е защото са."

Всъщност има две популярни теории за това, което ще се случи тогава - за повсеместното унищожение и за "хармоничната конвергенция". Първата предвижда апокалипсис, втората - нова ера на глобална хармония, мир и любов. Понякога двата сценария са споделят от едни и същи хора. Професор Ричард Ландс от департамента по история на университета в Бостън, който е изучавал и реакцията към предишния "край на света", който трябваше да се случи през 2000 г., коментира пред "Капитал", че дъщеря му наричала 2012 хипстърския апокалипсис - термин, който описва нагласата "щом светът ще свършва, да се забавляваме като за последно, пък ако се окаже, че животът продължава - тогава ще станем сериозни".

Призмата, през която медиите гледат на тази история, е горе-долу същата. Не взимат предсказанията за 2012 насериозно, но ги въртят постоянно, за да привличат читатели или зрители. Напишете в Google "календар на маите" и можете да прекарате остатъка от живота си в четене на конспиративни сайтове, блогове, форуми и книги или гледане на клипове и документални филми по темата. Големите медийни мрежи като History Channel и Discovery Channel имат цели серии от филми, посветени на 2012. Проф. Джон Хуупс, който следи отблизо разрастването на митологията, твърди, че до момента само на английски език има над 1500 заглавия по темата. Според него само малка част от тях представят вижданията на сериозни учени, но самите академици също правят пари, оборвайки феномена 2012. Дори Астробиологичният институт на NASA има блог в сайта си, в който един от специалистите им отговаря на въпроси, свързани с фаталната дата. Дори и на най-налудничавите.

Ноиндустрията, която най-добре осребрява глада за апокалиптични теории, е Холивуд

Във всеки девет от десет трилъра, които излизат през последните няколко години, сюжетът се върти или около конспирация, или около заплаха за съществуването на целия свят. Те по подразбиране разбиват боксофис класациите. Разбира се, най-очевидният (и печеливш) пример за експлоатация на феномена 2012 в киното е едноименният филм на Роланд Емерих. Зрелищната продукция на Sony събра 769 млн. долара от глобалния боксофис, нареждайки се на пето място по най-много привлечени приходи за 2009 г. и на 38-ма позиция по най-много привлечени приходи за всички времена.

Разбира се, веднъж визуализиран на голям екран, миймът за 2012 прескочи и в поп музиката, произвеждайки лепкави парчета като 2012 (It Ain't the End) на R'N'B артиста Jay Sean и Til the World Ends на Бритни Спиърс. "Тъй като "краят на света" е голяма парти възможност, сигурен съм, че ще се появят още много подобни. Ще бъда много изненадан, ако Лейди Гага не открие начин да извлече полза от всичко това", смее се проф. Джон Хуупс. Появиха се дори рекламни кампании, които се шегуват с темата - като например на марката дезодоранти Axe - Happy End of the World, създадена за австралийския пазар. 

В САЩ пък се оформя цяла индустрия на "оцеляването". Има сайтове, които продават всякакви видове пакетирани стоки, вода и запаси, които могат да послужат при евентуален апокалипсис, както и билети до "защитени места" като Бугараш във Франция. Появяват се и ексцентрични предприемачи като белгиецът Патрик Герил, който,  освен че пише книги и провежда семинари за това как да оцелеем през 2012, се е посветил на сформирането на група на оцеляващите. Твърди, че за да си купи оцеляване, човек трябва да разполага със сумата около 10 хиляди евро. Предлага възможност за закупуване на места, на които ще бъдат построени убежища (Мадагаскар, високите планински върхове в Испания и Турция и т.н.), както и в специални "непотъващи лодки и яхти". Проф. Хуупс разказва за строителен предприемач в Канзас, който трансформира изоставен ракетен силоз от епохата на студената война в мултимилионни подземни бункери. В същата странна група можем да поставим и "балканският Индиана Джоунс" Семир Османагич, който свързва митологията за 2012 със собственото си откритие на т.нар. Босненски пирамиди, за да се опита да съживи туризма в страната.

Тук едва ли ще ви учудим, че страните, които действително са географски свързани с цивилизацията на маите, също използват мистерията като търговски инструмент. Мексиканското правителство е спонсорирало документален филм по темата, за да подпомогне туризма до основните за маите места. Проф. Хуупс отбелязва, че дори техният Институт по антропология и история (INAH) напоследък започнал да излиза с прессъобщения за откритието на втори надпис, "потвърждаващ" зловещата дата.

Защо страхът продава така добре

а апокалиптичните истории така привличат хората? По същата причина, поради която ги подхлъзват всички останали конспиративни теории - защото дават лесни отговори. "Модерният свят е хаотичен свят. Да живееш в него означава да съществуваш в постоянен когнитивен дисонанс. А тези теории правят всичко по-ясно, показват ти кое е добро, кое лошо и какво означава всичко това", коментира проф. Робърт Ландс.

Митологията около 2012 подхранва и събира в едно тревожността от финансовото, екологичното и политическото състояние на света и е само малка част от много по-голям тренд. "Поредната глава в дългата история на есхатология и апокалиптични вярвания в западните общества", както я нарича американският антрополог Сюзан Гилеспи. По думите й усещането за песимизъм, за загуба на вяра в политическата система, науката, религиозните власти и следователно в бъдещето на постмодерния човек, го карат да обърне гръб на съвременността и да започне да вярва в "древната мъдрост" на незападни цивилизации. Сякаш народите от миналото са знаели неща, които ние не знаем. "Както и при предишния "апокалипсис" - 2000 г., датата 2012 г. е точна и дава на хората някакво чувство за сигурност, че могат да планират края (или с ужас, или с парти)", добавя проф. Гилеспи.

Та ако вземе, че ни се размине свършекът на света през следващия декември, другата значима дата, на която можем да тръпнем в ужас от апокалипсиса е 2033 година. Не знаем какво ще стане тогава, нито според кого. Важното е, че да чакаш "края на света" си е вълнуващо, пък и печеливше занимание.

А какво всъщност са казали маите

За да се ориентираме в морето от тълкувания на вярванията на древните маи, попитахме няколко антрополози и археолози, посветени на изучаването им, какво всъщност казва техният календар. И изненада - той не само не отпраща към Армагедон, ами и дори не свършва на 21 декември 2012 г., каквото е популярното схващане.

Проф. Сюзан Гилеспи от департамента по антропология на университета във Флорида обяснява защо: "За маите времето няма начало или край. Когато един календарен цикъл приключи, дори и да е по-дълъг от 5000 години, друг цикъл започва на следващия ден. Те са измервали времето милиарди години назад в миналото и милиарди години напред в бъдещето."

Оказва се, че дори не всички маи са споделяли виждането за "Великия цикъл", който приключва с 13-ия бактун* (тоест любимата ни дата 21 декември 2012 г.). Проф. Джон Хуупс от департамента по антропология на университета в Канзас разказва, че макар и да сме свикнали да слагаме "древните маи" под общ знаменател, те всъщност никога не са били хомогенна група, обединена от общо управление или пък една религиозна система. "Били са по-скоро като древните гърци, воюващи държави, чиито идеологии са се различавали и са били изменяни спрямо нуждите на отделните владетели", обяснява той.

Така например учените познават само един писмен източник, който отправя към 2012 г. И са категорични, че в него няма никакво "предсказание". Става дума за надпис на т.нар. Монумент 6  при руините на Тортугеро (днешно Мексико), който указва датата 13.0.0.0.0 4 Ajaw 3 K’ank’in (т.е. 21 декември 2012 г.). Текстът обаче не е много ясен, тъй като паметникът е полуразрушен. Част от експертите твърдят, че в него се разказва за бъдеща церемония, на която божество ще бъде почетено чрез процесия в негова чест и обличането му в специални дрехи. Дори това е още обект на дискусии. Но няма знаци, че ще настъпи някакво унищожение или пък трансформация.

Проф. Джудит Максуел, професор по антропология в университета в Тулейн, която специализира в ритуалната култура на маите, казва, че тази дата отбелязва края на текущия бактун и прехода към следващия. Всъщност има древни майски надписи, които отправят към доста по-далечното бъдеще. Пример за това е текст, открит в Паленке (днешно Мексико), който разказва за предстоящо празненство в година AD 4772 (което е 2700 години след 2012 г.) в чест на годишнината на крал на маите, който управлявал 600 години.

Има ли все пак някакви "предсказания" на маите? Да, но в документи, датиращи от XVIII век (например книгите на Чилам Билам или "Книгата на Народите", която събира мезоамериканската митология, наречена още "Попол Вух"). Те обаче не само са трудни за интерпретиране, но и не споменават нищо за 2012 г.  Били са открити след испанската колонизация на Америка и е възможно да са били повлияни от вярванията за края на света на християнските мисионери. Така идеята за 2012 г. като Армагедон, приписвана на маите, е всъщност западна. Когато маите от Колониалния период са отправяли към деня на разрушението, по-скоро изглежда, че са имали предвид унищожението на собствената си култура от испанските нашественици.

Много от тях очакват с нетърпение "новата зора", обещана от Попол Вух ("Книгата на народите" - мезоамериканската митология), която справедливостта и равенството ще имат шанс да се завърнат на земята.

*Един бактун се равнява на 144 хиляди дни, или около 394 земни години

47 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tsonkooo avatar :-P
    Тsonkooo
    • + 33

    Още през 2000 година се очакваше краят на света!

    Нередност?
  • 2
    3axapu avatar :-|
    suburban
    • + 27

    Както пише в Библията нищо ново под слънцето. Същия феномен е добре документиран и през 1000г. Тогава това се е свързвало и изключително с Второто пришестве на Исус. Има, например, истории за проповедници, които подканят богатите да дарят парите си набедните и църквата за да измият греховете си и да Исус да ги завари бедни, голи и боси и покаяни, че да ги обикне. Или пък препоръчват да не се прави секс за да не би да се окаже, че Второто пришествие да те завари в неудобна, непристойна и греховна ситуация :) Както и безкрайно много други подобни.

    Нередност?
  • 3
    throughya avatar :-|
    throughya
    • - 4
    • + 17

    Проро4ествата са в своя пик, езотериците се разделиха на ню ейдж и матрици,... отка4алки, мистици и потомци на извънземна цивилизация.
    Вра4ките джуркат бобец и броят па4ки, защото народа ве4е ги харесва.( Все пак онази злокобна госпожа от ''Карибски пирати'' успя да види бая неща, ..да не говорим колко телеса се изнамериха от талантливи ясновидци в разли4ните тв програми по света).

    Колкото до маите и техните цикли..
    Наистина е интересно как се разшумя за апокалипсиси, но 4ак В ПОСЛЕДСТВИЕ умните антропологи4ески глави ''осъзнаха'', 4е то и циклите си имат цикли,та..да не сме се били стряскали.

    Ако има промяна, то за мен ще е от бенефи4ен характер. На хората им писна да бъдат манипулирани.По4ти вси4ки днешни организации са уж насо4ени към потребителя, а реално се стремят към своя просперитет. Знаем, 4е всеки един проект се нуждае от ресурси, които зависят от потребителския интерес. Проблема е, 4е нямаме вграден филтър, за да отсяваме единствено това, от което се нуждаем в действителност. Избора е голям, ние се въртим във вси4ки посоки, оттук-оттам изска4ат спекуланти и накрая никак не е 4удно, 4е стигаме до въпроса ''я, какво се слу4ва'' .
    Лудост, лудост и умопомра4ение.

    За да се изцели, 4овек не знае дали да пие хап4ета (ве4е се опроверга ле4ебното им действие ин дженеръл), дали на психолог, или йога..или нещо друго. Стигна се до там, да не приемаме нищо за 4иста монета..
    което отвори вратите на всякакви метафизи4ни науки и шашми да доразби4кат основите ни,..
    маите, друидите, индигота, пророци, матрици, аватари--> пфф

    как да няма промяна?..Ще има, и това, мисля, ще е най-естественото нещо от много време насам.
    Направо нямам търпение да запо4не.


    Нередност?
  • 4
    yavor31 avatar :-P
    Мартин Akakka
    • - 4
    • + 79

    ..е , гърците ще са с 300милярда евра напред ако стане нещо със света ;)

    Нередност?
  • 5
    felix avatar :-?
    Felix
    • - 4
    • + 31

    Мда, подозирах, че населено място с това име в югозападна Франция трябва някак си да е свързано с български изселници и се оказа, че съм прав. Селото е било част от Пътя на Катарите (http://www.bugarach.fr/spip.php?rubrique1), както обикновено били наричани богомилите, или още „бугрите“ (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8)

    Нередност?
  • 6
    nemak avatar :-|
    nemak
    • - 26
    • + 7

    Да, ще има промени. Те ще бъдат насочени към спасяването на Земята, която ние хората просто унищожаваме. Процесът ще продължи от 2012 до 2017г. Планетата Земя ще бъде спасена. Грижата за нея - Екологията ще бъде на власт.Апокалипсис ще има за хората, които под една или друга форма са унищожавали природата. За останалите животът ще бъде хубав. Това се отнася за света. В България почти нищо няма да се промени.

    Нередност?
  • 7
    chimaera avatar :-|
    chimaera
    • + 31

    "Страхът, оказа се, продава по-добре и от секса..", Капитал, новият брой ми изглежда изключително интересен, чета го с усмивка, но и с внимание, поздравявам ви за усилията :)

    Нередност?
  • 8
    mdonchev avatar :-?
    mDonchev
    • - 1
    • + 28

    Чудесна статия. Поздравления.

    Нередност?
  • 9
    gmalinov avatar :-P
    gmalinov
    • + 12

    Колко пъти вече свършваше тоя свят, не е истина. Добре е все пак, че повечето хора са със здрав разум. Останалото е печалбарство.

    Нередност?
  • 10
    burga avatar :-|
    burga
    • - 6
    • + 13

    Седем милиарда човешки същества.............. Всеки един трябва да яде поне веднъж на ден и да се облекчи А сме тук за да се учим и да творим ..... има още място за "творчество" но на Планетата вече и е до гуша от нас ..... и е време за категорично разтърсване за да се отърве поне от половината от тая сган дето я е налазила :) :) :) ако до тогава сами не се изтрепем което си е наш патент за самоопазване на "елита" от как сме тук..... :) весела коледа И ЩАСТЛИВО НОВО НАЧАЛО БРАТЛЕТА ..... гответе палатките и потдържайте лагерния огън :)

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал