Краят на бъдещето

Как и защо решихме броят на "Капитал" да изглежда по този начин

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато преди 20 години Фукуяма сложи края на историята, животът обещаваше красота и благоденствие. Изглеждаше, че ни очакват дълги години на спокойствие, растеж и безалтернативна либерална демокрация.

След 2011-а обаче светът влезе в друга фаза. Сега свърши не историята, а бъдещето.

Не знаем какво ще се случи утре. Мощните циклони в световната икономика и политика са толкова непредвидими, че никой не може да каже със сигурност дали ще изчистят небето от облаците, или ще стоварят върху ни разрушение и хаос.

Хоризонтът днес е толкова близо, че може да го докоснем с ръка. Заспиваме в познатия ни свят, но не знаем в какъв ще се събудим.

Когато четяхме за глобализацията и се радвахме на нейните ползи, не се замисляхме, че следващата криза също ще бъде глобална. Не си давахме сметка, че тихото изръмжаване на мечките в Ню Йорк ще отеква оглушително през Лондон и Франкфурт до Токио. Че няколко думи на европейски политик могат да се измерят в стотици милиони загуби на финансовите пазари по света.

Само преди няколко месеца не предполагахме, че няколко арабски държави една след друга ще намерят сили да свалят диктаторите си, нито че едно от важните оръжия в тази борба ще бъдат технологиите - twitter и мобилните телефони.

Мислехме ли преди година, че еврото може да изчезне? Че Европейският съюз може да се разпадне?

Накратко, живеем в буря. Понякога намираме утеха от нея, като се завиваме презглава с провинциалното си одеяло и се успокояваме, че в България няма как да паднем по-долу от сегашното дъно. Всъщност всичките ни усилия трябва да са насочени към това да посрещнем поредната вълна по правилния начин, така че тя да не ни потопи още по-надолу.

По всички тези теми писахме много през цялата 2011. За последния брой в годината решихме да направим нещо по-различно. Постарахме се той да е по-лек и приятен за четене, без да правим компромис с дълбочината. Позволихме си с да погледнем с лека ирония на мита за края на света, защото на моменти случващото се през годината изглеждаше наистина в унисон с конспиративната теория покрай календара на маите. Направихме го с усмивка. Ако се засмеете дори на половината от нещата, които ние правихме с много настроение, пак ще получите сериозна доза положителност.

Оставихме за момент традиционните рубрики на вестника и разпределихме текстовете по друг начин. Подредихме ги като папките в мейла ви. В Inbox ще намерите историите, които получаваме отвън. Съответно тези, които изпращаме към света и другите около нас, са в Outbox. В Drafts са идеите, по които работим в момента и които евентуално ще изпратим след време. Секцията Spam можеше да бъде много по-голяма, но решихме да ви спестим повторението на безсмислени сюжети от годината и избрахме само темата за речите на българските политици. В Deleted сложихме нещата, които изтрихме през годината, а в Contacts - историите за хора.

Рецептата, която препоръчваме за този брой на "Капитал", е проста. Докато навън леденият вятър се промъква с кикот между плешивите клони на дърветата, седнете удобно на топло; сипете си чаша чай (или ако сте в друго настроение - вино) и вземете вестника. На моменти ще се замисляте, в други ще се усмихвате. Защото все пак животът продължава и след кризата. И няма никакъв смисъл да минаваме през нея навъсени и напрегнати. Утре бурята ще си отиде. Ще си върнем загубеното. Това, което обаче не можем да спечелим обратно, са изгубените в нерви и напрежение моменти.

Така че - бъдете спокойни и продължавайте напред. Живеем в много интересно време и не бива да позволяваме неясното бъдеще и носталгията по миналото да смачкат настоящето в каша от страх и притеснения. Животът е сега. Усмихвайте се.

P.S. Кратките съобщения, които виждате отгоре на всяка страница във вестника, са съобщенията в twitter, които бяха избрани през годината за туитове на седмицата в "Капитал". Публикуваме ги, защото са интересен и забавен поглед към света, който няма да получите от традиционните медии.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    forumer avatar :-|
    forumer
    • + 22

    За момент се стреснах, че това е последният брой на Капитал изобщо. Но за радост е новогодишна шега. Дано 2012 да имаме повече забавни моменти, които да не се изчерпват само с подигравки към полуобразованите ни политици

    Нередност?
  • 2
    the8 avatar :-?
    The 8
    • + 10

    Аааа:
    "Когато четяхме за глобализацията и се радвахме на нейните ползи, не се замисляхме, че следващата криза също ще бъде глобална. Не си давахме сметка, че тихото изръмжаване на мечките в Ню Йорк ще отеква оглушително през Лондон и Франкфурт до Токио." --- няма да се обиждаме сега! :)

    ДО РЕДАКЦИЯТА:

    За 2012, във връзка с онлайн изданията, си пожелавам да направите най-сетне нещо по предложението за възможност за еднократен EDIT на коментар, с ограничение на броя на edit-ваните символи, за да не се подменя смъсъла на оригинала ИЛИ което другата идея - юзърът да може да подменя/ преправя коментар като и оригиналният остава достъпен (да се чете) "ако се кликне ТУК" - по дифолт редактираният коментар е видим във форума и да има само едно линкче "оригинал" (за сверка)

    Амин!

    Нередност?
  • 3
    mfsocialclub avatar :-P
    mfsocialclub
    • + 17

    Mного красив език.

    Нередност?
  • 4
    smart_za_batkov avatar :-|
    Батков-вън
    • - 1
    • + 24

    вчера по радиото чух много добър коментар по темата - населението в Европа е намаляло наполовина за седна година през 14-ти век заради чумна епидемия. В сравнение с това сегашната ни "криза" е просто едно нищо и да се тръшкаме толкова е смешно. През ПСВ и ВСВ умират милиони за много кратко време, при това все здрави работоспособни мъже. През 40-те бабите и дядовците ни не са имали какво да ядат буквално. За болници или други удобства да не говорим. Сега имат малко пари и здравеопазването е зле, но отвсякъде нещата са с пъти по-добре. Само сравнено с 50-100 години назад светът сега е безкрайно по-добро място за живеене. Така че стига с тая депресия.

    Колкото до самата криза - исторически при капитализма бизнесът расте чрез експанзия. Уголемяване на корпорацията чрез придобиване на други фирми и навлизане на нови пазари например. Възможностите за това се изчерпват обаче и сега е такъв момент. Просто бизнеса трябва да свикне и да се научи да работи в условия на нулев ръст. Това единствено означава, че не може да се финансира толкова от заеми, защото без ръст връщането на заемите става непосилно. За по-голямата част от населението иначе разлика няма. В една такава нова среда глобалните корпорации ще им е трудно да издържат защото техните продукти/услуги по правило са по-лоши от тези на малките фирми, но те чрез масирани инвестиции изтикват малките и после с приходите си връщат инвестициите. Ако не могат да прилагат стратегията си ще загубят пазарен дял от по-качествените малки фирми и тези корпорации , които имат голям дял на дълга просто ще фалират, останалите само ще се смалят.

    Нередност?
  • 5
    convince avatar :-|
    convince
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#4] от "Батков-вън":

    Няма по-голяма смъртоносна чумна епидемия от комуноидната религиозност в един така смъртоносен за човечеството 20 век, в който загиват около 500 милиона включая всв и всички континентални попълзновения подкрепяни от режими заразени с този чумен вирус, както и десетките локални войни, водени от диктатори или против тях в целият свят. Всяко бедствие бледнее откъм страната на човешките жертви.

    Лошото е, че те са оправдавани цинично от предизвикалите ги в името на тяхното даване и приемане от имащи късмета да са сред оцелелите.

    21 ВЕК И НЕГОВАТА ПЪРВА ЧЕТВЪРТ НЕ СЕ РАЗЛИЧАВАТ ПО НИЩО ОТ ПОЛУЧИЛАТА СИЛНА ИНЕРЦИЯ ТЕНДЕНЦИЯ ОТ МИНАЛИЯТ ВЕК.

    Човечеството доказва ежедневно липса на всякъква склонност към нормален интегритет и разбирането му дори и на ниво идея.

    Нередност?
  • 6
    convince avatar :-|
    convince
    • - 3
    • + 1

    До коментар [#4] от "Батков-вън":

    Иначе може да се върнем и много по-назад, не само в Средновековието, защо да не се сравним с ежедневието на каменната епоха на развитие на хората, наречена Палеолит.

    Нередност?
  • 7
    convince avatar :-|
    convince
    • - 3
    • + 2

    До коментар [#1] от "forumer":

    "Капитал" и "Дневник" не се занимават с подигравки, те водят някъква театрална битка, размахвайки бутафорните оръжия на четвъртата власт, като са сигурни в безрезултатноста им. Но упражнявайки се пред публиката, която ги приема и такива.

    Занаят!

    Нередност?
  • 8
    goblenka avatar :-|
    goblenka
    • + 1

    Отдавна живеем в окото на бурята! Бушуваме заедно с нея и си пием питието! Не можем да я контролираме! От доста време не сме и наблюдатели! Остава, да сме доволни, че сме в окото, а не в опашката и! А, бъдеще винаги има! И, то винаги е тайна! Този, дето си мисли, че може да го предвиди - греши! То винаги е можело да донесе изненади и го е правило! Дали ще са добри, или лоши - зависи какво сме му заложили като материал и програма! Не може да заредиш автомата с вафли и да чакаш кафе! Това е!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал