Новият "Булсатком"

Най-големият тв доставчик скоро може да има нови акционери - фонда Blantyre, ЕБВР, държавната ББР и единия съосновател Пламен Генчев

Според данни на КРС "Булсатком" има 793 000 абонати на телевизионни услуги в края на 2018 г. и 167 000 на интернет
Според данни на КРС "Булсатком" има 793 000 абонати на телевизионни услуги в края на 2018 г. и 167 000 на интернет
Според данни на КРС "Булсатком" има 793 000 абонати на телевизионни услуги в края на 2018 г. и 167 000 на интернет    ©  Велко Ангелов
Според данни на КРС "Булсатком" има 793 000 абонати на телевизионни услуги в края на 2018 г. и 167 000 на интернет    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • При "Булсатком" нищо не изглежда окончателно, включително кой какъв дял ще държи и ще управлява контрол.
  • След отписвания на дългове компанията взима нов заем от 30 млн. евро.

За малко повече от 10 години старозагорските предприемачи Пламен Генчев и Максим Заяков успяха да превърнат "Булсатком" от регионален оператор във водещия доставчик на телевизия в страната - компания с близо 800 000 абонати, приходи от близо 80 млн. евро и 2000 служители. Така разказана, историята е повече от успешна - българско дружество успява да се наложи на конкурентен пазар. Но корпоративната приказка няма щастлив край - бързата експанзия и мащабни нови проекти (лиценз за мобилен оператор и собствен сателит) довеждат до неконтролируеми дългове, които през последните 3-4 години повлякоха и основния бизнес на "Булсатком". Последната глава засега е сериозно преструктуриране, което пък скоро може да доведе до изцяло нова структура на собствеността. В нея Заяков не участва, Генчев е с миноритарен дял, а останалите акционери са кредиторите, сред които е и държавната Банка за възстановяване и развитие (ББР), която тепърва може да увеличава влиянието си. Другите два акционера ще са фондът за подценени активи Blantyre Capital и Европейската банка за възстановяване и развитие (EБВР).

Според изпълнителния директор Макс Зиф, назначен от кредиторите преди две години да оздравява компанията, новата структура ще бъде финализирана до края на месеца и "Булсатком" ще може вече да диша спокойно и да стабилизира бизнеса си. Според Генчев обаче има въпросителни, които предстои да бъдат изчистени. Въпреки оптимизма на Зиф въпросите остават - как ще бъдат разпределени дяловете между новите акционери, къде е мястото на Генчев (който официално ще бъде председател на управителния съвет) и кога отново ще се търси купувач от финансовите акционери.

Отписване, отписване и пак отписване

Оператор с 800 000 абонати е апетитна хапка за всеки потенциален инвеститор. Но не и при свръхдългове, финансирали собствения сателит, който дъщерната компания "България сат" (в която основни акционери тогава са Заяков и Генчев) изстреля през 2017 г. Година по-рано "Булсатком" взе заем от 85 млн. евро от консорциум от банки начело с Deutsche Bank - Лондон, и с участието на ЕБВР, Raiffeisen Bank, фонд на Citi и KBC. Част от него е инвестирана в спътника, изстрелян от компанията на Илън Мъск SpaceX.

Кредитът към групата банки трябваше да бъде върнат до края на 2020 г., но "Булсатком" спира да плаща. Постепенно банките кредитори една по една започват да продават вземанията си на сериозни загуби за тях. Дългът към Deutsche Bank и звеното на Citi е купен от Bank of America Merrill Lynch, а после от лондонския фонд Blantyre Capital. По-късно той придобива и частта на Raiffeisen.

От своя страна КВС и ЕБВР се договарят с изненадващо нетипичен участник - държавната ББР. Тя придобива дела на белгийската банка и половината на ЕБВР. Така основни кредитори на оператора стават Blantyre Capital, EБВР и ББР, които сега ще получат акционерно участие.

Извън тези задължения "Булсатком" изостава и с плащания към НАП, доставчици на съдържание - телевизии и платформи като HBO, както и към сателита Hellas Sat.

Кой колко

Според Зиф в момента дълговете на "Булсатком" са свити до 140 млн. лв., включващи и нов заем от 60 млн. лв. от сегашните кредитори, който обаче още не е отпуснат изцяло, а в края на август е имало само първоначално плащане от 15 млн. лв. Според източници на "Капитал" то е било финансирано от Blantyre и ББР. Идеята е целият нов кредит също да бъде преобърнат в акции в компанията.

В момента според Зиф "Булсатком" оперира под временна структура. Едноличен собственик на оператора остава базираното в Лондон дружество Bulsatcom Investment Limited, създадено през 2014 г. Интересите на трите основни кредитора в него - Blantyre, EБВР и ББР, се представляват от британската GLAS Trust Corporation Limited, която всъщност оперира като агент по обезпеченията. Каква е точно формалната собственост на Генчев не е ясно - на 22 август той е освободен като директор на британската компания и уставът й е променен. Решението е подписано от GLAS Trust Corporation Limited като единствен член на дружеството с право глас, което би трябвало да значи, че кредиторите са пристъпили към изпълнение и са влезли в собствеността. Ако това се е случило обаче, има проблем - сменен е контролът без одобрението на КЗК и дори и впоследствие да се изгражда нова структура, към момента вероятно има непозволена концентрация. През май беше внесено искане за деконцентрация в КЗК, според което Генчев се лишава от мажоритарния си дял и участието му пада до 30%, но при определени условия то може да бъде увеличено. Това искане така и не е одобрено още през регулатора, а според Зиф за новата акционерна структура не са нужни одобрения, тъй като нито един от акционерите няма да има "позитивен или негативен" контрол над "Булсатком".

"Сега финализираме акционерното споразумение и според условията в него над Bulsatcom Investment Limited ще има нова компания, която ще се нарича Bulsatcom UK Holdco Limited. Тя ще издаде акциите и на евентуалните акционери", каза Зиф. Проверка в британския търговски регистър показа, че тя е създадена в средата на септември и в настоящия момент 100% в нея държи люскембургският фонд St Andrew's, който е създаден от Blantyre още през 2017 г. Той е фонд с отворен капитал, като във всеки момент в него могат да запишат дялове и други лица. Според Зиф кредиторите настояват за подобна структура, за да са сигурни за инвестициите си.

Все още остава неясно каква точно ще е акционерната структура, като и според Зиф, и според Генчев продължават разговорите за нея. Твърденията на двамата обаче се разминават. Според Зиф нито един от четиримата акционери - Генчев, Blantyre, EБВР и ББР, няма да има контролен дял, а съоснователят ще е председател на борда на директорите. Той е ключово лице, като голяма част от мениджмънта и служителите са дългогодишни и са му лоялни, което прави управлението без него трудно. Това е именно и неговият коз, на база на който преговаря за по-голямо парче при преструктурирането. Но според мнения на консултанти самият Генчев постоянно мени позицията си.

В крайна сметка дяловете на новите акционери в "Булсатком" ще зависят основно от това кой от тях какви кредити е дал и колко е инвестирал в компанията. В момента най-големият кредитор остава Blantyre, който изкупи основна част от дълга от 85 млн. евро при силен дисконт. ББР купи цялата порция на ОББ от около 10 млн. евро и половината от тази на ЕБВР от общо 21 млн. евро. Blantyre и ББР финансираха и първата част от новия дълг от 30 млн. евро - тази за 15 млн. лв., които също ще бъдат прехвърлени в участие. В края на септември в съвета на директорите на "Булсатком" влезе компанията "Улас инвестмънтс", представлявана от Владимир Каролев. Според Зиф той е посочен от ББР в управлението на компанията.

Разделяне със сателита и Заяков

Преструктурирането на "Булсатком" е свързано и с прекратяването на отношенията с "България сат". Операторът има ангажимент да ползва услугите на сателита на дружеството за дългогодишен период, като общата неустойка по договор е общо към 300 млн. долара. Дълги години собствеността в оператора беше 60:40 в полза на Генчев, а Заяков държеше контрола над "България сат" със 75%. През миналата година Заяков напусна борда на директорите на "Булсатком" и идеята беше той да получи пълния контрол над "България сат", а Генчев и кредиторите да останат в другата компания. Според Зиф съвсем скоро ще бъде подписано окончателно споразумение с "България сат" и основния му кредитор за сателита - американската Exim bank, според което голяма част от ангажиментите към него ще бъдат анулирани.

В същото време Заяков твърди пред "Капитал", че между "Булсатком" и "България сат" наистина има договор за ползване на сателита, по който има неустойки, но компанията му никога не е проявявала официално претенции. "Текат преговори с "Булсатком" за окончателно споразумение", допълни Заяков. Според него само част от заема за "Булсатком" от консорциума банки през 2014 г. - 24.5 млн. евро, са отишли за сателита, а останалите 60 млн. са за "развитие на другите проекти на дружеството като фиксирана и мобилна мрежа". Според съоснователя на оператора е можело компанията да започне да използва собствения си сателит, но в крайна сметка се решава да се продължи да се работи с новия сателит на Hellas Sat, като договорът е за 10 години.

"През ноември 2017 бе направена среща в Лондон между "България сат", лондонските банкери на "Булсатком" и американските партньори на "България сат". На нея бяха предложени нови условия за ползване на сателита с намалени цени и гратисни периоди, но беше отказано да се преговаря. Като дългогодишен участник на пазара това ми показа, че няма намерения компанията да бъде развивана и вече няма перспективи да запази задълго лидерската си позиция и да се развие една българска компания отвъд границите на страната. Това ме мотивира да се оттегля и да се фокусирам върху нови възможности", заяви Заяков.

Според данни на КРС "Булсатком" има 793 000 абонати на телевизионни услуги в края на 2018 г. (според Зиф в момента те са около 760 000) и 167 000 на интернет. Приходите остават стабилни на ниво от 160 млн. лв. Без голям дълг компанията може да е добра цел за инвеститорите. Но годините безрезултатни преговори и въпросителните около новата акционерна структура могат да спрат оздравяването й, а други големи оператори със сигурност дебнат за стотиците хиляди абонати.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov
    • + 9

    Доволен съм от Булсатком и силно се надявам да продължа да им бъда абонат и занапред. И както винаги правилото се потвърждава за Н-ти път в тоя живот - орташката работа е сигурен провал...

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 8

    Толкова зор да изстрелят тоя сателит, а дори няма да го ползват. Толкова глупави решения взеха... Защо трябваше да изстрелват сателит и да правят мобилен оператор едновременно? При все че имаха ясния пример от Макс телеком...

    Сега, като се оздравят финансово можеха да пренасочат антените и да ползват българския сателит. Съдружници са били толкова време, а не могат да си направят поне тази услуга. Разсипаха страхотна компания - сега и оператора, и сателита ще станат чуждестранна собственост...

    Нередност?
  • 5
    aussie avatar :-|
    aussie
    • + 5

    Пуста лакомия край няма по тези земи.

    Нередност?
  • 6
    mvn51595132 avatar :-|
    Кум Лисан
    • + 7

    Аз им бих шута преди година и не сгреших. Проблема е че последните години бяха в застой и липсваха новости. Заради грешни инвестиции в странични неща липсваха HD приемници, дистанционни, техници, HD канали... Конкуренцията ги съсипа с IP телевизията в големите населени места. Булсат предлагат много смотана IP телевизия със скапан приемник, който непрекъснато забива, предлагат я с лоши условия за клиентите. Все още ги ползвам на вилата обаче, там плащам летните месеци за услугата. Сателитките винаги ще са добра оферта за малки населени места, села и вилни зони, където оптика няма. IP-то обаче го проспаха, налапаха големи кредити без ясни цели, прословутия спътник за 250 милиона все още не го ползват, няма и да го ползват. Ако трябва да ги сравня с IP телевизията на Виваком са като в каменната ера. Логично след всичките грешни инвестиции да имат отлив на клиенти, аз лично последните години ги държах по навик. Като спрат да си обслужват кредитите веднага ги налазват и им взимат акциите и управлението. Дано да останат конкурентни и да променят нещата, като има избор има и качество.

    Нередност?
  • 7
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 3

    До коментар [#6] от "Кум Лисан":

    Няма как да няма застой при невероятната ликвидна криза, в която изпаднаха. Последици от глупавите решения, какво да правиш. Цяло чудо е, че успяха да поддържат дейност. Ако някоя телевизия им бреше спряла сигнала и щяха да са дотам.

    Нередност?
  • 8
    qvd50491823 avatar :-|
    Костадин Иванов
    • + 2

    Аз съм техен абонат. Търпя ги, защото съм бил при други, които са ми правили номера. Тези поне са коректни, макар че пакетът им е най-скромен.

    Нередност?
  • 9
    deaf avatar :-|
    deaf

    До коментар [#6] от "Кум Лисан":

    Можете ли да ми обясните как така са им отписали дългове на Булсатком?

    Нередност?
  • 10
    rna29638455 avatar :-|
    rna29638455

    Тук можете да видите какво правят съучениците ми от Враца с мен вече 7 години.

    https://krasimira.webnode.com

    Нередност?
Нов коментар