Съоснователят на "Булсатком" пуска нов доставчик на сателитна телевизия от 1 юни

Зад оператора neosat е Максим Заяков, който ще използва изстреляния през 2017 г. спътник BulgariaSat-1

Старозагорецът Максим Заяков излезе от "Булсатком" преди 2 години и сега ще опита да създаде конкурент
Старозагорецът Максим Заяков излезе от "Булсатком" преди 2 години и сега ще опита да създаде конкурент
Старозагорецът Максим Заяков излезе от "Булсатком" преди 2 години и сега ще опита да създаде конкурент    ©  Цветелина Белутова
Старозагорецът Максим Заяков излезе от "Булсатком" преди 2 години и сега ще опита да създаде конкурент    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Нов доставчик на сателитни телевизионни услуги ще тръгне на българския пазар от началото на юни. Тв операторът neosat е на Максим Заяков, един от двамата основатели на "Булсатком", напуснал ръководството на компанията преди две години.

neosat ще използва изстреляния през 2017 г. след инвестиция 230 млн. долара сателит BulgariaSat-1. Заяков получи пълен контрол над него в компанията "България сат" при отделянето си от "Булсатком". За целта сега е създадено ново дружество - "Неосат", в което бизнесменът е основен акционер, а другият с дял е бившият технически директор на Hellas Sat Георгиос Скикос (който е акционер и в "България сат" заедно със Заяков). Инвестицията е финансирана през друго дружество на бизнесмена - "Делтаком електроникс", което ще произвежда и устройствата за приемане на тв сигнал. Целта е създаването на платформа с "пълна вертикална интеграция", т.е. доставчикът да осигурява сам голяма част от нужните за създаването на подобна услуга компоненти - от сателитен сигнал, през приемници и продажби, заяви Заяков на дигитална конференция за медиите.

Новият оператор ще стартира от 1 юни, като ще предлага до над 210 канала, от които 120 в HD резолюция. Услугата ще бъде основно през четири различни пакета според желанията на клиентите, като според създателите й "ще има всички налични в момента на българския пазар телевизионни канали". Целта е да няма обвързващи срочни договори, а всеки абонат ще може да прекрати услугата без неустойки по всяко време. Гъвкавост ще има и по отношение на канали и пакети, като клиентите ще могат да ги адаптират спрямо своите моментни нужди, примерно да има само детски канали. Всеки план ще включва до четири приемника. Цените все още не са ясни, а първите 2020 записали се потребители на сайта neosat.com ще получат два месеца безплатно. Първоначално услугата ще се продава през интернет канали, като тепърва ще се разширяват услугите и партньорите.

"Сателитната телевизия беше доста подценявана дълго време, но точно сега в условията на изолация и високо потребление на интернет, натоварващо мрежите до краен предел, се доказа, че най-сигурният и качествен метод за получаване на информация и забавление през тв екран е сателитната телевизия", заяви Заяков. Идеята е след време сателитната телевизия да бъде предлагана и в държави от региона.

"България сат" изстреля сателита през 2017 г. чрез компанията на Илън Мъск SpaceX с идея той да бъде използван от оператора "Булсатком", създаден от Пламен Генчев и Заяков. Двамата бяха основни акционери и в дружеството, което за целта взе заем от американската Exim Bank. В същото време "Булсатком" пък взе кредит 85 млн. евро от консорциум от банки начело с Deutsche Bank - Лондон, и с участието на ЕБВР, Raiffeisen Bank, фонд на Citi и KBC, като част от него също беше инвестирана в спътника. Операторът обаче се задъха под неконтролируеми дългове, които се отразиха и на основния му бизнес, и се отказа да ползва BulgariaSat-1, а сключи нов договор с Hellas Sat.

В крайна сметка Заяков напусна "Булсатком" и получи пълния контрол над "България сат". Другият създател, Пламен Генчев, остана в "Булсатком" с кредиторите, които получиха акционерно участие. Дял вече държи един от водещите инвестиционни фондове в света - BlackRock. Освен него акционери са фондът за подценени активи Blantyre, дружеството "Улас инвестмънтс" (което представлява Българската банка за развитие), Европейската банка за възстановяване и развитие и самият Генчев.

В момента запълненият капацитет на BulgariaSat-1 е около 15%, като клиенти са компании от Сърбия (операторът Polaris Media), Германия и Ирак.

На българския пазар в момента има три доставчика на сателитна телевизия - "Булсатком", "А1 България" и БТК, които предлагат и кабелни и IPTV услуги. Конкуренцията при тв операторите се свива през годините и извън изброените има под дузина, но малки и средни компании без пълно покритие.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 3
    • + 6

    Всичко вече е в пакетните услуги "телефон-интернет-телевизия", и работите при Bulsatcom тръгнаха надолу, защото компанията не се трансформира в телеком, а си остана само DTH оператор на сателитна телевизия. Новата компания на Заяков ще предлага необвързващи договори и повече канали, но надали това ще бъде достатъчно да примамят клиенти на A1 или Vivacom, които имат мобилни услуги и интернет заедно със сателитната телевизия . Единственият им шанс е ако новите собственици на БТК решат да "сърбизират" нейната DTH услуга и да я влеят в сръбската Total TV, която предлага много по-малко канали от сегашните пакети на БТК (Vivacom). Или пък ако обединят усилия с Telenor, които все още са единствените от трите големи телекома без DTH услуга. Чрез Telenor биха могли да навлезат автоматично на няколко регионални пазара едновременно - шанс, който Bulsatcom пропусна.

    Нередност?
  • 2
    karatista avatar :-|
    karatista
    • - 2
    • + 5

    Всичко вече е в пакетните услуги "телефон-интернет-телевизия" - глупости, 50%+ от пазара е извън заспалите А1 и Виваком. Добре, че дойдоха сърбите да събудят тия заспи

    Нередност?
  • 3
    orchis avatar :-|
    orchis
    • + 1

    Интересна е идеята за гъвкавост на предлаганите канали. В момента всички предлагат по над 100 канала, от които хората гледат не повече от 10-15.
    Колкото до коментарите за услугата 3 в 1, не са съвсем точни. Пазарът е по-скоро 2 в 1. Малко са хората, които ползват стационарни телефони. Иначе, извън големите градове сателитната телевизия има клиенти. Там водеща е цената, затова е интересно как тези гъвкави пакети ще се отразят на цените.

    Нередност?
  • 4
    tbs59625460 avatar :-P
    HTA Ltd.
    • + 2

    Ползвам булсатком от много години на отдалечено място от цивилизацията и съм доволен. За лятото ми предложиха да ползвам 5 месеца телевизия срещу 30 лева за пълния пакет от програми и на двата приемника, които имам, а това е екстра. Та, за в бъдеще от тази конкуренция на пазара единствено могат да спечелят само клиентите, пазарната икономика в действие...

    Нередност?
Нов коментар