Промени в ЗУТ може да сгъстят още строителството

Предвижда се общинските съвети вместо министъра вече да разрешават по-големи отклонения от строителните норми

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) публикува в петък на страниците си подготвени промени в законите за устройството на територията (ЗУТ), за устройство на Черноморското крайбрежие, за пътищата и за кадастъра и имотния регистър. Предлаганите изменения трябва да минат и през обществено обсъждане.

В ЗУТ се улеснява допускането на по-големи отклонения от правилата и нормативите за застрояване в градовете чрез промяна на чл. 36, ал. 4, според която "по-големи отклонения от установените в ал. 1, 2 и 3 за квартали и улици с предимно застроени урегулирани поземлени имоти (50 на сто и повече) могат да се допускат по предложение на кмета на общината с решение на общинския съвет, прието с мнозинство не по-малко от две трети от общия брой на съветниците". Сега разрешаването на отклоненията от нормите за застрояване става със съгласието на министъра на регионалното развитие. В мотивите към предложенията промяната е обяснена с политиката за засилването на ролята на органите на местното самоуправление и децентрализацията, като правомощията на министъра да допуска отклонения от установените строителни норми се прехвърлят на общинските съвети.

Предвижда се и по-ясно разграничаване на правомощията за контрол на на общинските администрации и на Дирекцията за национален строителен контрол, като тя ще отговаря само за строежите от първа до трета категория, а кметовете - за останалите. Целта на тази промяна е постигане на по-голяма ефективност в контрола върху строителството в полза на цялото общество, а не самоцелно прехвърляне на отговорности на една или друга структура на държавната и общинската администрация, е посочено в мотивите.

Друга промяна либерализира режима за дейностите по оценка на инвестиционния проект за съответствие с изискванията и извършването на строителен надзор от лицензионен в регистрационен. Капитал Daily

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал