Билбордове и павилиони ще се разполагат по специализирани схеми

С промени в ЗУТ "градското обзавеждане" става част от подробните устройствени планове

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Специализирани схеми, които да указват местата, където могат да се поставят билбордове, павилиони, пейки, улични лампи, фонтани, контейнери за отпадъци и въобще всички елементи от т.нар. градско обзавеждане, вече ще са част от подробните устройствени планове (ПУП). С приетите от правителството промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) тези схеми стават задължителни за централните части на градовете, курортите и курортните селища. Сега разполагането на преместваемите обекти се разрешава по наредби на общинските съвети или на парче за всеки конкретен случай.

Това ще накара общините да започнат да изработват и общи устройствени планове (ОУП), тъй като сега действащите разпоредби се възприемаха по-скоро като пожелателни. Най-общо казано, за да започне процедура по изготвяне на подробен устройствен план за един квартал, трябва да е налице по-големият документ – ОУП. Ще се ограничи и презастрояването на територии с висок инвестиционен интерес, твърдят специалисти, работили по промените. Без да е налице такъв план, няма да може да се променя и предназначението на група поземлени имоти, които са извън регулация - нещо, което към момента е допустимо в закона

Преустройство - мисията невъзможна

Затяга се режимът при промяна на предназначението на части от съществуващи жилищни сгради, включително за нуждите на бизнеса – офиси, лекарски кабинети или търговски площи. Към сегашните условия - решение на общото събрание на собствениците на жилища, придружено с писмено нотариално заверено съгласие на всички непосредствени съседи на обекта, сега се добавят и изисквания за наличие на технически паспорт на сградата, както и осигуряване на необходим брой паркоместа за нуждите на помещението. За един офис от 80 кв.м например ще трябва да се осигури минимум едно паркомясто. Ако помещението е за търговски нужди, местата стават две.

Въвеждат се и рестрикции, които ще направят почти невъзможна промяната на предназначението и на гаражите и паркоместата към сградите, ограничава се и самостоятелната им продажба. Ако даден гараж и паркомясто са "част от основните обекти в сградата, не могат да бъдат предмет на правни сделки", е записано в измененията.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал