🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Опитен и дипломатичен банкер поема финансите на Гърция

Икономистът Василис Рапанос тепърва ще се доказва във властта

Новият финансов министър е непретенциозен и дипломатичен за разлика от предшественика си Евангелос Венизелос, известен с голямото си его, посочва Spiegel.
Новият финансов министър е непретенциозен и дипломатичен за разлика от предшественика си Евангелос Венизелос, известен с голямото си его, посочва Spiegel.
Новият финансов министър е непретенциозен и дипломатичен за разлика от предшественика си Евангелос Венизелос, известен с голямото си его, посочва Spiegel.    ©  Reuters
Новият финансов министър е непретенциозен и дипломатичен за разлика от предшественика си Евангелос Венизелос, известен с голямото си его, посочва Spiegel.    ©  Reuters

Като млад студент Василис Рапанос попада в един от затворите с най-лоша слава заради борбата си срещу военната диктатура в Гърция. Четиридесет години по-късно той е изправен пред по-голяма битка – да бъде финансов министър в новото правителство в Атина, натоварен да преговаря с международните партньори, раздразнени заради повторния провал на задлъжнялата страна да изпълни обещанията си за реформи, разказва "Ройтерс". Според германското списание Spiegel в научните си трудове доскорошният банкер пише, че натрупаният огромен публичен дълг е тъжен резултат от решения на правителството, а не от макроикономическите условия, развили се по-лошо от очакваното. "Финансовата политика на Гърция се намира в ембрионален статус на почти всички нива", смята човекът, който до миналата седмица беше председател на управителния съвет на National Bank of Greece (NBG) - най-голямата частна гръцка търговска банка.

Сериозен и спокоен

Като икономист и съветник на гръцкото правителство при влизането на страната в еврозоната скромният Рапанос е определян от колегите си като най-квалифицирания мъж, способен да ръководи борбата за оставане в еврозоната. "Той е сдържан, постига консенсус, но има своите граници по отношение на това, което би толерирал, и се знае, че тропва по масата, когато е необходимо", разказва банкер, работил с него. "Борил се е през живота си, но е скромен", добавя той. Близки до него банкери и други служители го описват като отговорен, опитен човек, който играе по правилата – качества, които вероятно ще му спечелят доверието на подозрителните към гръцката политическа класа европейски партньори.

"Той е много умерен и сериозен – човек, на когото можете да вярвате", споделя висш служител от предишното правителство, ръководено от технократа Лукас Пападимос. "Знае много добре как работи гръцката икономика." Той е непретенциозен и дипломатичен за разлика от предшественика си Евангелос Венизелос, известен с голямото си его, посочва Spiegel.

Златните години

Рапанос, на 64 години, отказа да направи какъвто и да било коментар, преди да положи клетва като финансов министър (което в неделя още не беше факт заради внезапното му заболяване). В интервю за "Ройтерс" по-рано тази година в офиса му в NBG той си спомня годините, когато страната се присъедини към еврозоната, като златната ера в неговата кариера. "Най-добрият период от професионалния ми живот беше, когато Гърция влезе в еврозоната и беше давана за пример за останалите държави, които също искаха да се присъединят", каза той. "Гърция наистина беше добър пример за новодошлите – Чехия, Словакия. Това, което не успяхме да направим през последните 10 години, беше да се придвижим напред с необходимите промени, за да направим икономиката конкурентна и да сложим ред във финансите си."

Преподавателска кариера

Роден на остров Кос, Рапанос е бил арестуван от хунтата и е прекарал между 1969 г. и 1973 г. в затвори като известния "Генти Куле" в Солун. След амнистия Рапанос служи в армията и после заминава за Канада, където получава докторска степен по икономика и защитава докторантура в канадския Queen's University. След завръщането си в Гърция той работи като изследовател в икономически институт, а след това става професор в Атинския университет, където продължава да преподава. Близък до него министър от отиващото си правителство коментира, че часовете на Рапанос са били винаги популярни сред студентите. "Той никога не пропуска лекция в университета и всичките му студенти го обичаха", казва бившият министър, пожелал анонимност. "Залите винаги са препълнени, когато говори."

Опитен икономист

През 1995 г. Рапанос става заместник-управител, а по-късно и управител на Националната ипотечна банка на Гърция, преди да стане в периода 1998-2000 г. председател на държавния телеком оператор ОТЕ - най-големия на гръцкия пазар. Следва една от най-значителните му роли във властта - главен икономист при тогавашния премиер социалист Костас Симистис, което съвпада и с влизането на Гърция в еврозоната през 2001 г. През 2009 г., след като Гърция започва да затъва в дълговата криза, Рапанос оглавява борда на NBG. Той също така ръководи банковата асоциация, а спокойствието му е високо оценено в момент, когато гръцката финансова система върви към срив.

На гръцката сцена

Според анализатори обаче Рапанос тепърва трябва да бъде изпитан на националната сцена във време на сериозни икономии за гръцкия народ. "Той е технократ, не политик, и това може да помогне на Гърция с европейските й партньори. Но доколкото се отнася до гърците, той все още не е доказал политическите и дипломатическите си способности", коментира икономистът Мартин Кьоринг от Economist Intelligence Unit. "Ще трябва да убеди европейските партньори да облекчат условията за спасителната помощ и ние не знам до каква степен ще успее."

От Рапанос засега се очаква скромният и спокоен стил, който му е помогнал да стигне от затворите на Солун до коридорите на властта в Атина. "Човек трябва да бъде сериозен и спокоен, за да се справи с кризата", каза той в интервю за "Ройтерс" по-рано тази година. "Не можем да очакваме чудеса. Ще изисквам тежка работа и ангажираност от политическата система". Според Spiegel Рапанос е близо до социалистите от ПАСОК като възгледи, но въпреки това не е партиен деец или политик от кариерата, а по-скоро технократ. Гневът на гърците към политическата каста през последните години стана все по-голям и назначаването на експерти като Рапанос е опит за възвръщане на доверието.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • + 1

    Е трябват и печени политици които знаят за какво става дума.... не може само мантри...

    Нередност?
  • 2
    gospodin avatar :-|
    Г-н D
    • + 1

    Изборът на г-н Рапанос за финансов министър е добра вест. Това показва, че НД и ПАСОК, които с общи усилия за почти четири десетилетия управление успяха да избутат Гърция до ръба, не разчитат само на политическото си твърдоглавие, а започват да проявяват и рационализъм.

    Нередност?
  • 3
    the_shadow avatar :-|
    The Shadow

    Единственото притеснително е, че според написаното, вижда като "златна ера" периода, в който Гърция с лъжа и измама се присъедини към еврото. Иначе ще го видим, макар че явно от самото начало не му понася новия пост.

    Нередност?
  • 4
    drake avatar :-|
    drake
    • - 1

    Когато за някой се каже ,че е дипломатичен това значи ,че може да лъже без да му мигне окото. Това е важно качество за гръцки министър. Но виж това, че е лежал в затвора е незаменимо.Има опит, ще може да образова другите министри ,когато се наложи. Съдейки по първата му изява: избяга от важна среща с европейските партньори изтъквайки здравословен проблем -- къде истински къде не-- то ми се струва ,че опитът му е предимно в шикалкаването. Единственото ,което ме притеснява ,е че европейците въпреки годините прекарани с гръцки министри не се научиха какво е това балкански мошеник. Сега идва поредният такъв.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал