🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Еврокалипсис кога

В Гърция най-после има правителство. Но все още нито нито тя, нито еврото са спасени

Новото гръцко правителство ще трябва да прави чудеса
Новото гръцко правителство ще трябва да прави чудеса
Новото гръцко правителство ще трябва да прави чудеса    ©  reuters
Новото гръцко правителство ще трябва да прави чудеса    ©  reuters

Съдбовното число за Гърция тези дни изглежда е три. Страната няма да има нужда от трети поредни избори в разстояние на само три месеца, защото вече си има тройна управляваща коалиция. Тя стана възможна, след като "Нова демокрация" победи СИРИЗА с 3%. Коалицията беше направена на третия ден след парламентарния вот на 17 юни. Нейната първа задача ще бъде да преговаря с тройката кредитори от ЕС, МВФ и ЕЦБ за облекчаване на условията по заема на Гърция.

Щастливите нумерологични съвпадения за Гърция и Европа обаче свършват дотук. Да, най-плашещият сценарий с идване на власт на левите радикали от СИРИЗА, скъсване на меморандума с кредиторите и скоростно и хаотично катапултиране на страната от еврозоната не се сбъдна. И да, широката проевропейска коалиция между консервативната "Нова демокрация", социалистите от ПАСОК и умерената Демократична левица е най-доброто, на което можеха да се надяват разумните гърци и международни партньори на Атина.

Но новото правителство ще има нужда от истинско чудо, за да оцелее не две години - колкото си пожела премиерът Андонис Самарас - но дори и няколко месеца. А и най-малко лошата от всички възможни лоши развръзки в Гърция съвсем не решава големия въпрос за съдбата на еврото. Новините от Атина просто осигуряват на ЕС още малко време да спре заразата, преди тя да е повалила неспасяемо Испания и Италия.

Ново начало със стари лица

Ако се питате защо беше нужно Гърция да ходи два пъти на избори, за да бъде накрая управлявана отново от същите партии мастодонти, символизиращи всичко прогнило и пропаднало от стария политически ред, съвсем не сте единствени. Както писа в Twitter гръцкият блогър Теодора Ойкономидис, трудно е да се разбере защо страната трябваше да минава през толкова неприятности само за да смени правителство на ПАСОК и "Нова демокрация" с такова на "Нова демокрация" и ПАСОК.

"Има една основна разлика между изборите през май и сега. Този път "Нова демокрация" е с по-силен резултат, има по-стабилна подкрепа от ПАСОК и промяна в позицията на Демократичната левица. Това е математическата страна на въпроса. Има и психологическа - опитът от провалените преговори първия път. Сега почвата беше подготвена трите партии да постигнат съгласие", обяснява пред "Капитал" политическият анализатор Георгиос Сеферцис.

Всъщност третият партньор, Демократичната левица, беше включена не само за да има коалицията по-комфортно парламентарно мнозинство от 179 депутати, а основно с цел неутрализиране на влиянието на СИРИЗА и реверанс към нейните избиратели. Защото тя и нейният лидер Алексис Ципрас бяха единствените, които имаше какво да празнуват вечерта на 17 юни, когато стана ясно, че са увеличили още повече подкрепата си в сравнение с предишния вот през май. И някогашната маргинална партия, едва събираща 3-4%, вече е основна опозиционна сила и трайно присъствие в гръцкия политически пейзаж. Докато Самарас няма как да е щастлив от факта, че много хора гласуваха за него с отвращение и запушен нос, ужасени от алтернативата Ципрас да стане премиер и умишлено или без да иска да върне Гърция към драхмата.

Същевременно има някаква тъжна ирония във факта, че точно партиите, които докараха Гърция до разруха, сега са най-голямата надежда за нейното спасение. "Парадоксално е, но това е вотът на гръцкия народ", казва Сеферцис.

Успех или смърт

"Уважаеми г-н премиер Самарас, добре дошли на най-трудния и неблагодарен пост в света. Но пък предвид направеното от "Нова демокрация" може би сте си го заслужили", написа в Twitter директорът на лондонския икономически тинк-танк Re-Define Сони Капур. Действително точно тази партия носи основната отговорност за затъването на Гърция. А ПАСОК помогна за още по-дълбокото й закопаване с неохотните полуреформи по времето на Георгиос Папандреу и изчерпването на търпението и доверието на ЕС.

Със страна, застинала на ръба на фалита и издъхваща под бремето на пета година рецесия, с дълбоко поляризирано и залитащо към екстремизъм общество, новият премиер действително има почти невъзможна задача. "Гръцката икономика изгуби около 17% от своя БВП в последните години, безработицата е близо 15%, а младежката е 50%. Ясно е, че при такива условия социалната тъкан е разрушена и има натрупани много болка и гняв", казва пред "Капитал" Георгиос Пагулатус, професор по европейска политика и икономика в Атинския университет.

В подобна среда Ципрас и компания ще дишат във врата на Самарас и ще дебнат своя шанс да го атакуват. "СИРИЗА ще бъде много силна, войнствена и негативна опозиция. И то не само в парламента, но и по улиците", прогнозира Сеферцис. А както посочва Василики Георгиаду, професор по политически науки от Pаnteion University, за Гърция е важно да има не само стабилно правителство, но и не особено жизнена опозиция. "Защото тогава правителството ще е слабо. Със СИРИЗА и останалите анти-меморандум партии в опозиция, разделението ще е голямо", казва Георгиаду пред "Капитал".

Когато към вътрешното напрежение се прибави и външният натиск от Европа и фактът, че от това правителство ще се изискват неща, каквито с десетилетия гръцки политици не са успявали (или не са искали) да направят, мисията на Самарас изглежда доста трудна. Още повече че първата му стъпка - съставянето на кабинета, беше разочароваща. Вместо стегнат, компетентен и надпартиен екип от технократи той обяви старомодно правителство, пълно с лоялни кадри на "Нова демокрация". "Моля ви се, изобщо не ми се говори. Това е невъзможна ситуация, под всякакви очаквания", реагира емоционално бившият вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка Панайотис Гениматас, когато "Капитал" го потърси за коментар в деня на оповестяването на състава на кабинета.

Притеснително е също така, че в него не присъстват депутати от ПАСОК и Демократичната левица. Което се тълкува като сигнал, че двете партии вероятно не искат да бъдат свързвани с болезнените мерки, които са в дневния ред на новото правителство. Дистанцирането им може бързо да прерасне в дезертиране и коалицията да рухне още при първата трудност.

В тази ситуация оптимистите, че правителството ще оцелее, са малцинство. "Всичко зависи от преговорите с ЕС. Ако има промяна в европейската позиция, облекчаване на условията по спасителния пакет и завой в икономическата политика към повече растеж, тази коалиция може да издържи. В противен случай вероятно още през есента ще имаме нови избори", смята Сеферцис.

Малко облекчение и още по-малко надежда

Така съдбата на новото гръцко правителство ще зависи колкото от неговите действия в Атина, толкова и от реакциите в Брюксел и Берлин. Където може да си спомнят, че Самарас доскоро им опъваше нервите с опитите си да саботира спасителните планове за Атина и според мнозина точно той има немалка заслуга "меморандум" да е мръсна дума в Гърция.

"Вече всички знаят, че имаше грешки в програмата на кредиторите. Ако тези грешки бъдат поправени, нещата може да се нормализират", смята Сеферцис. Ник Малкуцис, зам.-главен редактор на английското издание на в. Kathimerini и автор на блога Inside Greece, изброява някои от недостатъците на програмата. "Най-големият - и вината за това е както на ЕС и МВФ, така и на Гърция - е прекомерният акцент върху фискалните мерки като вдигане на данъци и рязане на заплати, вместо върху запушване на пробойни в бюджета и смислени реформи. Това е огромна пропусната възможност и създаде негативни нагласи, защото хората не виждат ползите, а само чувстват болката. И когато веднъж изгубиш хората, трудно е да ги спечелиш обратно", казва Малкуцис пред "Капитал". Той добавя, че е много разочарован от коментарите за Гърция и начина, по който се държат ЕС и МВФ и липсата им на познание за гръцката реалност. "Всеки можеше да им каже още от самото начало, че има три ключови проблема в Гърция - неконкурентната икономика, отсъствието на структурни реформи и неефективната публична администрация. Докато тя не се оправи, просто се въртим в кръг. Но по някаква причина бяха нужни две години, преди всички да разберат какъв е проблемът, и много добра воля беше изгубена", констатира Малкуцис.

Сега Самарас има първи и вероятно последен шанс да опита да предоговори условията и да покаже лидерски умения, невиждани досега в родината му. И за Гърция, и за ЕС, най-добрият сценарий е да стигнат до споразумение за изпълнима и разумна програма за Гърция, която да позволи на страната да излезе от спиралата, водеща към дъното.

Дори и тогава еврото няма да бъде спасено. Защото Гърция отдавна не е най-сериозната драма на еврозоната. Големите и неспасяеми проблеми сега се казват Испания и Италия. И докато ЕС не си отговори на въпроса готов ли е за неща като банков и фискален съюз и общо гарантиране на дълг, като е за предпочитане това да се случи още на срещата на върха на 28 и 29 юни, кризата остава тук. След изборите в Гърция еврокалипсисът е отложен, но не и отменен.

Какво иска да предоговори Самарас с кредиторите

Бюджетни съкращения

Гърция иска повече време за прилагане на фискалните съкращения от 11.7 млрд. евро за 2013 и 2014 г., за да смекчи влиянието им върху бързо затъващата икономика. Самарас заяви, че те трябва да се разпределят за период от четири години до 2016 г. При сегашните условия на спасителното споразумение Гърция трябва да свие бюджетния дефицит от 9.3% от БВП през 2011 г. до 2.1% през 2014 г.

Социални разходи

Самарас обяви план за 650 млн. евро, който да върне най-ниските пенсии до нивото им от 2009 г. и да осигури помощи за фермерите, представителите на правосъдието и многодетните семейства, които са засегнати от съкращенията. Определени са нови съкращения, възлизащи на същата сума, за да се компенсират тези разходи. Премиерът иска също да увеличи помощите за безработни от една на две години и те да се отпускат и на самонаети.

Данъци

"Нова демокрация" иска да намали корпоративните данъци от 20 на 15% и ДДС от 23 на 19%. А също така да понижи максималната ставка на подоходния данък от 45 на 32% и да наложи таван на общите данъчни задължения на домакинствата като процент от приходите. Надеждата е, че ускоряването на икономическия растеж ще помогне за компенсиране на приходите от по-ниски данъци.

Трудови закони

И "Нова демокрация", и ПАСОК, искат да подсилят колективните трудови договори и да възстановят по-голямата защита за служителите. Социалистите настояват трудовите стандарти на ЕС да се прилагат и в Гърция. Консерваторите не искат да има повече намаления на заплатите в частния сектор след тези, които вече са извършени по спасителното споразумение.

Облигации

Управляващите искат да компенсират дребните притежатели на облигации, чиято стойност падна с около 75% като част от преструктурирането на дълга. Кредиторите на Гърция предупреждават да няма специално отношение към определена група притежатели на облигации.

Освобождаване на държавни служители

Гърция трябва да намали броя на заетите в държавния сектор със 150 000 души до 2015 г. главно като наема само по един нов служител на всеки 10, които се пенсионират. Поне 15 000 ще бъдат уволнени. "Нова демокрация" иска те да получават основна заплата и социални надбавки за три години вместо за една.

 
42 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bgmw avatar :-|
    БМЗ
    • + 29

    Еврокалипсис кога? Когато му дойде времето, както казваше една известна личност. ;)

    Нередност?
  • 2
    45iv avatar :-P
    45iv
    • - 6
    • + 44

    ЕС иска да направи от цървула обувка. Мъ4и се да стане работата , ама е видно 4е от цървула обувка не става.

    Нередност?
  • 3
    bestbuy avatar :-P
    За да останат ХОРА в България.
    • - 5
    • + 33

    Едно време имаше легенда за Вавилонската кула - тя не била построена, защото работниците не можели да се разбират - започнали да говорят на различни езици. В Европа има над 20 различни езика и още 50-100 диалекта и наречия.

    Никога не съм си представял, че една легенда, може да се превърне в предсказание - пророчество. :)

    Нередност?
  • 4
    fanetti_ma avatar :-|
    Dollar Akbar
    • + 17

    Поздравления за заглавието :)

    Нередност?
  • 5
    syrditko avatar :-P
    BGman1
    • - 1
    • + 12

    Браво...

    Нередност?
  • 6
    nefertiti_egipt avatar :-|
    Нефертити
    • - 2
    • + 10

    Сега и веднага ...

    Нередност?
  • 7
    schiller avatar :-P
    СДС
    • - 6
    • + 7

    Еврокалипсис кога...
    ..........
    Когато изгледате филма "Катастройка" и си вземете поуки.
    http://www.youtube.com/watch?v=2gkDSsRbO58&feature=youtu.be
    Препоръчвам го на малкото, които още не са го гледали.
    Това не е шега или учение.

    Нередност?
  • 8
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • + 11

    До Коледа пак са на ИЗБОРИ!

    Нередност?
  • 9
    ruslan avatar :-P

    До коментар [#8] от "kardinalat":

    Много оптимистично, много.
    Това е Гърция. Там 6 месеца е много време за едно правителство. Отдавна вече.

    Нередност?
  • 10
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#9] от "Росен": Росене, други неща ще ни дойдат на главата сега :-) Като начало, нека видим другата неделя чии граждани ще бъдем :-)

    Нередност?
Нов коментар