🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фонд "Земеделие" отпуска 19 млн. лв. за подновяване на лозя през 2016 г.

Крайният срок за първия прием на документи през годината е 26 януари

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От 11 януари започва приемът на заявления за финансиране по мярка "Преструктуриране и конверсия на лозя" от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2014 - 2018 г. Документи се подават до 26 януари в Централното управление на фонд "Земеделие", съобщиха оттам.

Mярката подпомага дейности за изкореняване и подновяване на лозя, както и техниките за управлението им. За подкрепа могат да кандидатстват собственици, арендатори или наематели на лозови насаждения, регистрирани като лозарско стопанство и получили удостоверение за право на участие, издадено от Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ). Бюджетът за финансовата 2016 г. е 19.4 млн. лв. Това е първият, но не единствен прием за годината.

Два етапа

Кандидатстването по мярката е на два етапа – първо се подава заявление за участие в програмата, както и план за преструктуриране на насажденията в Агенцията по лозата и виното. Експерти на агенцията извършват документални проверки и проверки на място, за да издадат удостоверение за участие. След получаването му се кандидатства за средства пред фонд "Земеделие", когато има обявен прием.

В края на миналата година Изпълнителната агенция по лозата и виното съобщи, че ще приема целогодишно заявления за участие по мярка "Преструктуриране и конверсия на лозя". Този подход улеснява кандидатите и стопира струпването на хора пред регионалните поделения на ИАЛВ в опит да подадат документи в определени срокове.

"От 15 декември досега в териториалните поделения на агенцията са постъпили 110 заявления", уточни за "Капитал Daily" изпълнителният директор на ИАЛВ инж. Красимир Коев. По думите му заявления постъпват непрекъснато, тъй като няма краен срок за приема им. "Не всички, получили заявления от агенцията, обаче кандидатстват веднага след това във фонд "Земеделие", уточни инж. Коев.

Още новости

Новост в приема тази година е и налагането на таван от 3 млн. лв. на разходите по проект или проекти, подадени от един кандидат в рамките на приема. Ограничението цели европейските средства да достигнат до повече получатели.

Промяна има и в доскоро действащото правило, според което първият по подаване на документи е първи и по право на финансиране. Подадените във фонд "Земеделие" проекти ще бъдат класирани по определени в специална наредба критерии. Според тях предимство ще получат кандидати от биологични стопанства, от Северозападния район, в райони със защитени географски указания или наименования за произход, за малки лозарски стопанства (до 30 ха), за млади производители и др.

Националната лозаро-винарска програма ще се прилага като финансов инструмент в България до 2018 г. Тя се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал