Земеделците са получили над 7 млрд. евро от еврофондовете до 2015 г.

Само през миналата година безвъзмездното финансиране е за близо 3.3 млрд. лв.

На отчета на ръководството на фонд "Земеделие" за отминалия програмен период присъстваха и премиерът, и министърът на земеделието.
На отчета на ръководството на фонд "Земеделие" за отминалия програмен период присъстваха и премиерът, и министърът на земеделието.
На отчета на ръководството на фонд "Земеделие" за отминалия програмен период присъстваха и премиерът, и министърът на земеделието.    ©  Анелия Николова
На отчета на ръководството на фонд "Земеделие" за отминалия програмен период присъстваха и премиерът, и министърът на земеделието.    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България е усвоила 94% от първоначално одобрения от ЕС бюджет на Програмата за развитие на селските райони 2007 - 2013 г. (ПРСР), които бе почти 2.65 млрд. евро. Това стана ясно по време на пресконференция на ръководството на държавен фонд "Земеделие", на която присъстваха и премиерът, и министърът на земеделието и храните.

Общо изплатената субсидия за периода 2007 - 2015 г. от фонд "Земеделие" по линия на програмата е близо 2.48 млрд. евро, стана ясно от презентация на изпълнителния директор на фонда Румен Порожанов. Отделно по линия на директните плащания на площ за периода 2007 - 2014 г. земеделските производители са получили над 9 млрд. лева, посочи той. Регистрираните заявления за подпомагане по схемите и мерките на директните плащания нарастват всяка година.

Освен от европейските фондове земеделските стопани получават безвъзмездно финансиране и по линия на националните схеми за подпомагане. От фонда не предоставиха обобщена информация за техния размер през годините, но посочиха, че само за 2015 и само за животновъдния сектор са изплатени национални помощи за близо 274 млн. лв.

В рамките на година

Ръководството на фонда отчете, че през 2015 г. след получено одобрение от Брюксел за 16-та поред нотификация на ПРСР (позволяваща преразпределение на средствата и прехвърлянето им между осите и мерките на програмата) е успяло да разплати само за една година 1.345 млрд. лв. А като цяло безвъзмездното финансиране на земеделците само през 2015 г. е за близо 3.3 млрд. лв. и включва директните плащания на площ, ПРСР, оперативна програма "Рибарство", селскостопанските пазарни механизми, държавните помощи и др.

"Това, което не успяхме да усвоим, бяха няколко общински проекта, които не разплатихме заради пороци в документацията и в изпълнението. Именно по общинските мерки имаме загуба от около 24 млн. евро. Държавен фонд "Земеделие" не е пощенска кутия за "даден проект – платен проект". Не сме си затваряли очите, спазвали сме всички правила", заяви Румен Порожанов. По думите му подходът на фонда е рестриктивен при новите мерки от новия програмен период на програмата – 2014 - 2020 г., и това осигурява възможност да се договорят много повече проекти и парите да стигнат до по-голям брой хора.

Започва договаряне по новите мерки

От 11 януари започва договарянето по подмярка 6.1 - Стартова помощ за млади земеделски производители, от новата Програма за развитие на селските райони 2014 - 2020. Договорите ще бъдат подписани до средата на февруари, съобщи Румен Порожанов. Срокът за подаване на заявления за подпомагане по тази подмярка изтече на 24 юли 2015 г. Бюджетът за този прием е 35 млн. евро, а подадените заявления са 2621. Порожанов обясни забавянето на разглеждането с това, че в края на 2015 г. приоритет за фонда е било разплащането на реализираните проекти по старата Програма за развитие на селските райони. Забавянето се дължи и на констатирани по време на проверките порочни практики при някои проекти за зайци и пъдпъдъци. "Такива проекти ще отпаднат", категоричен е той.

От 11 януари започва и ранкирането на подадените проекти по подмярка 4.2 - Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти. Разчетите на фонда са обработката на заявленията да приключи до 2 февруари.

Румен Порожанов обясни, че се прави анализ на ситуацията по обявените за прием мерки от новата програма, при които подадените проекти надвишават многократно определения бюджет за подпомагане, и че се търсят решения. Земеделският министър Десислава Танева уточни, че се обсъждат промени при мерки 4.1 - Инвестиции в земеделски стопанства, и 4.2 - Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти. Някои от предложенията включват намаляване на максималния размер за един проект от 1.5 млн. лв. до 1 млн. или до 1.250 млн. лв., намаляване на общия размер на подкрепата – от примерно 70% на 50%. Всички промени са обсъждат с бранша и са в посока достигане на подкрепата до по-голям брой хора, увери министър Танева.

Нова държавна агенция за одит

Към Министерството на земеделието и храните да бъде създадена агенция "Сертификационен одит на средствата от европейските земеделски фондове" се предлага в проект на постановление на МС, предложен от министър Десислава Танева и качен на сайта на министерството. Задачата на сертифициращия орган е да одитира годишния финансов отчет на Разплащателната агенция (фонд "Земеделие"), а изборът му засега става чрез обществена поръчка. Практиката обаче показва, че заради дългата процедура и последвалите обжалвания изборът се проточва във времето, което застрашава усвояването на европейски средства. Затова и Танева предлага в бъдеще одитната дейност да се извършва от публичен орган - агенция. В проектопостановлението се посочва, че в нея ще работят 22-ма служители, а издръжката й ще се формира от бюджетни средства и собствени приходи.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dedo_andro avatar :-|
    дедо Андро
    • - 3
    • + 6

    Много се съмнявам, че именно земеделците са получили всички тези субсидии, като се знае колко огромно количество хора грабят от фондовете и то по законен начин - съветници, консултантски фирми и т.н.

    Нередност?
  • 2
    hi_hi avatar :-|
    Хи-хи
    • + 2

    Както каза един крупен земе(вла)делец - "Ний напред и държавата зад нас подкрепя"...

    Нередност?
  • 3
    jumbojet avatar :-|
    Дневник пропагандна газета
    • - 2

    94% - Браво.
    А че имало и консултанти, ще има, може ли да няма, много сте странни.

    Нередност?
  • 4
    nikolay_uk avatar :-?
    Николов
    • - 1
    • + 1

    А за наука са дадени общо (тук включвам и националния бюджет) общо 250 милиона. Кък ще градим икономика на знанието и високи технологии когато за наука се дават близо 30 (!) пъти по-малко средства отколкото за земеделие?

    Каква икономика искаме да имаме?

    Нередност?
Нов коментар