🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Viva Viviane

Тя пребори телекомите, атакува Никола Саркози и е ярко доказателство, че еврокомисар не е синоним на скука и брюкселска бюрократщина

"Освен канализацията, медицината, образованието, виното, общественото право, напоителните системи, водоснабдяването, пътищата и публичното здравеопазване какво изобщо са направили римляните за нас" е една от култовите реплики във филма "Животът на Браян" на Монти Пайтън. ЕС често страда от същия проблем, въпреки че може да се похвали с дълъг списък от хубави неща, които е направил за гражданите си - например бизвизово пътуване, общ пазар и евтин роуминг.

За последното голямата заслуга е на една жена, която е ярко доказателство, че европейски комисар не е синоним на скука и брюкселска бюрократщина. Малко са колегите й, произвели толкова водещи новини и заглавия на първи страници като Вивиан Рединг. И причината съвсем не е, че като бивш журналист вероятно добре разбира медиите и знае как да се отнася с тях и да привлече вниманието им. А защото не се притеснява да влиза в смислени битки и да ги печели. Тя пребори могъщите телекоми, атакува президента Никола Саркози за срамното прогонване на роми от Франция и е вдигнала мерника на Google и Facebook за съмнителното им отношение към личните данни на потребителите. Спокойно можем да се обзаложим, че и през 2011 г. Вивиан Рединг ще бъде една от най-дейните и запомнящи се дами в коридорите на Брюксел. А може би и ще добави още нещо в списъка "Какво е направил ЕС за нас".

Една лъвица от Люксембург

С винаги безупречната си руса си прическа, наподобяваща лъвска грива, и ярките си костюми, Вивиан Рединг е постоянно присъствие в ЕС от много години. Тя идва от миниатюрната Люксембург, която обаче има традиция да праща силни политици в Брюксел, като например неизменния председател на групата на финансовите министри на еврозоната Жан-Клод Юнкер.

Рединг има докторска степен по хуманитарни науки от Сорбоната и започва кариерата си като колумнист в националния всекидневник Luxemburger Wort, а междувременно в продължение на 12 години е и президент на Съюза на журналистите в Люксембург. Влиза в политиката на 28 години, като през 1979 г. става депутат от Християнсоциалната народна партия на бъдещия премиер Юнкер. Десет години по-късно дебютира в ЕС като депутат в Европейския парламент. През 1999 г. влиза в Европейската комисия и в момента кара вече третия си мандат като комисар. "Истинско удоволствие е да се работи с човек, който има толкова дълбоки корени и богат опит в националната и европейската политика. Обикновено за Брюксел се смята, че е една бюрократична машина, но това не е така и Вивиан Рединг го доказва чудесно", каза за "Капитал" предишният български еврокомисар Меглена Кунева.

Първото назначение на люксембургската лейди в Европейската комисия не й дава възможност да разгърне пълния си потенциал, тъй като тогава получава ресора "Култура и образование". По това време мнозина в Брюксел и в медиите я възприемат като човек, който има повече стил, отколкото съдържание, и обича често да ходи в Кан и да позира, облечена в черна дантелена рокля и розов копринен шал, до звезди като София Лорен.

От този период се помнят и два минискандала с люксембургския комисар (мини, защото в Брюксел е имало и доста по-сериозни афери с нейни колеги). Първият е разследване в родината й дали не е укрила дънъци, като е декларирала, че луксозното семейно жилище, където живее със съпруга си Димитриос Зоис и трите си деца, струва 200 хил. евро вместо 400 хил. евро. Вторият е свързан с обвинения, че е ходатайствала за изкарване на разрешително за работа за домашната си прислужница с филипински произход.

Всъщност покрай вече бившия й съпруг изплува и българска следа. Димитриос Зоис в момента е почетен консул на Република България във Великото херцогство Люксембург. А освен това е и юридически представител на регистрираната там компания Euroconsultants International S.A., която между другото е печелила търгове за изпълнител на проекти по европейските програми в България. Някои от които доста големи. 

И двата минискандала около Рединг затихнаха сравнително бързо, а много скоро стана ясно, че всички, които я подценяват, правят голяма грешка.

Желязната лейди на телекомите

Първите, които го разбраха, бяха големите в телеком сектора. Във втория си мандат в Брюксел, вече с ресор "Информационно общество и медии", Рединг разкри големите си амбиции и истинския си потенциал. С решителния си кръстоносен поход срещу "грабежа" с цените на роуминга и монополните практики тя се превърна в най-лошия кошмар на големите телекоми и най-добрия приятел на малките фирми в бранша и близо половин милиард европейци с мобилни телефони, които вече не чакат със свито сърце сметката си след пътуване из Стария континент.

За битка и победа срещу един от най-могъщите и добре позиционирани политически сектори се иска доста кураж и много умения. Отпорът естествено беше жесток. Рединг беше наричана от вбесени телеком шефове "зле информирана", "непоследователна" и "популист", а изпълнителният директор на Telekom Austria Борис Немшич се оплака, че дори в Беларус с тях се отнасяли по-добре, отколкото в Брюксел.

Въпреки всичко Рединг успя да прокара революционното си законодателство, и то за рекордно кратко време - около година. "Проследих всички фази в тази битка. Рединг намери точната рецепта за успешна политика - преговори с всички заинтересувани страни, включително вътре в индустрията, които тя проведе много решително. Спомням си едно от последните гласувания на нейния телекомуникационен пакет в Страсбург, когато Рединг се появи на заседание на комисията изключително усмихната и ми каза, че всичко е приключило успешно," връща лентата назад Меглена Кунева.

Вивиан срещу Голиат

Още с битката си срещу Deutsche Telekom и стоящото зад телеком гиганта правителство в Берлин Рединг показа, че не се страхува да се изправя срещу големите - било то компании или държави. А както признава Кунева, това никак не е лесно. "Защото идва моментът, когато един комисар започва да търси подкрепа, за да мине някоя негова важна законодателна инициатива. А ви уверявам, че политиците от страните членки помнят много."

Това не попречи на войнствената Рединг, вече в ролята си на вицепрезидент на ЕК и комисар по правосъдието и основните права, наскоро да влезе ожесточен спаринг с честолюбивата Франция и нейния докачлив президент Никола Саркози. Поводът бяха противоречивите гонения на хиляди роми от Франция. Реакциите към невижданата на европейския подиум жарка тирада на облечената в огненочервено Рединг, която сравни действията на френските власти с депортациите на евреите през Втората световна война и заплаши Париж със съд, бяха в двете крайности  - от възхитено "Най-после!" до възмущение как един комисар може да си позволява да говори така и отровни реплики край Сена. Впоследствие Рединг беше принудена да се извини за препратките към холокоста и до съд така и не се стигна, но смелата дама разбуни духовете и си спечели доста почитатели. Които през 2011 г. може да очакват от нея нови смели акции и нито секунда скука.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    donio avatar :-|
    donio
    • - 6
    • + 3

    До коментар 1
    На Европейската комисия е ясно,че ако ги нямаше комунстите нямаше да има и ЕС и Европейска комися ами щяхме да крещим по площадите "Хайл Хитлер".Това е поредният удар може би последен срещу опитите за реставрация на фашизма.Днес компартиите са легални,имат своидепутатии евродепутати,кметове и са част от политическия живот на демократична Европа.Който не му харесва просто не гласува за тях и толкоз.А тези страни упоменати от тебе са най-активни участници в хитлеристката коалиция изпратили войски на Изтония фронт,без България,формирали сс полкове ,особено в Рига,който са били по жестоки дори от тези на Химлер в своя антисемитизъм и срещу западните демокрации.Така че лъвицата си знае работата.

    Нередност?
  • 3
    abcde avatar :-|
    abcde
    • - 2
    • + 6

    Рединг е изключително амбициозна леля, която с всички сили се бори за живот след Комисията - например чрез заемането на водещя позиция в политическия свят на родния й Люксембург. Ето защо силата й да се опълчи срещу телекомите, например, довела до осезаеми успехи за всички граждани на ЕС, трябва да се придава най-вече на лични амбиции. Нормално. За добро или зло.

    Иначе дано ЕС скоро е има и други символи, освен роуминг и Еразъм.

    Нередност?
  • 4
    l.lukov avatar :-|
    l.lukov
    • - 1
    • + 12

    До коментар [#3] от "abcde":

    Какво по-хубаво от това личните амбиции да носят изгода на милиони хора.

    Нередност?
  • 5
    epoc avatar :-|
    epoc
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "Николай_1":

    Освен че си жалък копипастер, явно не знаеш и руски, там хората ясно са ти обяснили за какво става въпрос. И преди да наречеш някой шимпанзе, погледни себе си в огледалото и се замисли - тъпите ти постинги по форумите на кой са помогнали?

    Нередност?
  • 6
    manager avatar :-|
    Зам. Директор

    Току-що научих от коментар нъмбър уан, че "Гардиън" има Рашън Едишън.

    Нередност?
  • 7
    nick11 avatar :-|
  • 8
    ajsajder avatar :-|
    ajsajder
    • + 1

    Какво по-хубаво от това личните амбиции да носят изгода на милиони хора.
    ----------------------------------------
    Ами на тези милиони мургави хора ще им се плаща вече токът от едни други хора !Какво по хубаво..
    Не е зле да им се направят и нови жилища,и боклуците натрупани пред харизаните им мезонети в Пловдив да се изринат..Какво по хубаво!
    Да са живи и здрави личните амбиции в ЕС,то от тези лични амбиции донесоха милиони изгода-например ваксините за свинския грип..Ама да са ни живи и здрави и нашите там,от надежда Нейнски(що е НейнскИ?нали е жена,уж)та през Вигенин и Д.Стоянов!

    Нередност?
  • 9
    ajsajder avatar :-|
    ajsajder

    А тези страни упоменати от тебе са най-активни участници в хитлеристката коалиция изпратили войски на Изтония фронт,без България,формирали сс полкове ,особено в Рига,който са били по жестоки дори от тези на Химлер
    ----------------------------------
    Първо-да уточним и изправим неточността-ИМА български части СС,така както има холандски,белгийски и рюксембургски!От горният коментар се разбира,че са сформирани СС полкове-на Химлер и в Рига,като и двете неща са неточни..Под "На Химлер" се предполага сигурно щурмбригада "Райхсфюрер СС" която е сформирана и се сражава в Италия и се покрива със слава в битката при Анцио!В Рига СС полкове не са сформирани,имало е латвийски части в 5-та дивизия Викинг,в "Нордланд" и в Латвийската СС дивизия..Не знам за антисемитизма им,но Битката на европейските СС при Нарва,трябва да е повод за гордост на всеки народ взел участие в нея-датчани ,шведи, холандци, белгийци, норвежци!

    Нередност?
  • 10
    donio avatar :-|
    donio

    До коментар 9
    Приемам критиката ти за някои неточности,но в освни линии това е историческата истина.Вярно е сражавали са се геройски,но на грешната страна и точно това ни докара след това комунизма.Впрочем Чърчил е заявил на Хитлер че,ще облече червената мантия ако трябва " и ще го бие.И го направи.Фашизмът е бил тигър,не може на среща му да извадиш котка,а лъв и то червен,който е по-малкото зло и по се поддава на опитомяване.Фактът,че участвува днес в демократичния живот на Европа е показателен.Благодаря за корекциите.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал