🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавата лиши 468 български фирми да изнасят в ЕС

Близо 60% повече свинско месо е внесено в България от началото на годината в сравнение със същия период на 2005 г. Снимка: Анелия Николова
Близо 60% повече свинско месо е внесено в България от началото на годината в сравнение със същия период на 2005 г. Снимка: Анелия Николова
Близо 60% повече свинско месо е внесено в България от началото на годината в сравнение със същия период на 2005 г. Снимка: Анелия Николова
Близо 60% повече свинско месо е внесено в България от началото на годината в сравнение със същия период на 2005 г. Снимка: Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Те имат в момента разрешение за износ в ЕС и ще запазят правото си да търгуват на общия европейски пазар след 1 януари 2007 г.", уточни за "Капитал" генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) доц. Жеко Байчев. По-късно и пресцентърът на Министерството на земеделието и горите разпространи специално съобщение "по повод разпространена в понеделник неточна информация от агенция "Ройтерс" за решението на Постоянния комитет по хранителната верига и здравеопазване на животните. Какво написа обаче пресцентърът на Министерството на земеделието и горите (МЗГ) ден преди това? Оказва се, че от одобрените 61 предприятия, 11 са птицекланици, които ще могат да изнасят продукцията си, 9 са производители на червени меса, 6 - месопреработвателни предприятия и 35 - мандри.

Румънските и българските предприятия, които използват продукти от животински произход от държави извън Европейския съюз, няма да могат да изнасят тези продукти в обработен вид за пазарите в съюза. Новите правила допълват вече наложените ограничения от Европейската комисия за износа на свине и свинско месо, заради чума по свинете. Ограничението е до септември 2007 г. В съобщението на Еврокомисията се казва още, че и на много кланици и предприятия от хранително-вкусовата промишленост ще бъде забранено да изнасят за други страни от ЕС за известен период (най-вероятно до края на 2007 г., бел. авт.), след присъединяването на двете страни към общността.

Преди това заплашените в понеделник български предприятия, поставени от НВМС в Първа категория, бяха получили сертификат за износ в ЕС. Освен това, докато действа ограничението от Брюксел, тези предприятия ще бъдат проверявани от специални ветеринарни мисии на ЕС. Това казано на недипломатичен език означава, че експертите на Постоянния комитет по хранителната верига и здравеопазване на животните на ЕС все още нямат доверие на НВМС. Кой кого излъга на 1 декември, когато беше разпространено съобщение на МЗГ, че проверката от Брюксел е успешна? Според МЗГ преходните мерки са наложени и заради констатацията при последната инспекция в България от Постоянния комитет по хранителната верига и здравеопазване на животните, че някои месни и млечни предприятия не отговарят на необходимите стандарти на ЕС за безопасност на храните. Пак според МЗГ през 2007 г. "в движение" ще се променя списъкът с предприятията с право на износ на млечни и месни продукти в ЕС, както и мерките, които ще се налагат на преработвателите, които още не са постигнали евроизискванията.

Има ли виновни и кой ще понесе вината за щетите, които трябва да понесат 468 български фирми от секторите месо и мляко?

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    валентин

    И как ги е лишила държавата не стана ясно. Не са ли длъжни производителите да отговарят на съответните изисквания и норми, а не държавата. Всеки да си носи отговорността. Като произвеждаш боклуци, не очаквай и да ти ги купуват.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Георги Вулов

    Полученият от българските ветеринарни власти (НВМС) сертификат за първа категория дава право на предприятието да изнася продукцията си в ЕС, което пък означава, че те отговарят на европейските изисквания. С такъв сертификат са 468 български фирми. Щом Брюксел не признава НВМС, тогава защо е тази държавна структура?

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    PEB01

    Проблемът е двустранен! Че не отговаряме на европейските изисквания и стандарти по отношение безопасността на храните - няма спор, но и това, че структура като НВМС не е на мястото си с неадекватното поведение спрямо производителите - и това не е лъжа. Смятам, че засегнатите производители трябва да съдят НВМС, издала сертификатите им, които нямат никаква стойност. Всеки трябва да поема отговорността си - и ако една държавна структура не може да изпълнява основните си функции /разбирай НВМС/ трябва да се замислим сериозно докога ще търпим некадърност на чиновници и няма ли най-после да разберем, че държавата се гради от структури , обслужващи обществото , а не обратно!

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Бяла наслада

    Ще направя фирма и ще изнасям сперма за ЕС. Разбира се по всички европейски изисквания.

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    Доктор

    Абе, абдали! Не разбирате ли, че всичко е икономическа война. Четири години ЕС пращаше комисии и те бяха доволни. Сега, когато дойде време да влизаме в ЕС, загрижени за свръхпроизводството си, последната комисия намери грешки в развалени ел. ключове и други глупости ,за да кажат, че ветеринарните врасти не са си на мястото. Знаети ли колко сири и енергия положиха обикновените инспектори по преструкторирането на кочините наречени предприятия. Ръководствата на НВМС наплодиха хиляди безумия през тези години, вместо да дадат кратки и ясни изисквания и краен срок за преструкториране, те караха инспекторите да пишат предписания по които собствениците изработваха Бизнес планове. По този начин ставахме ортаци на кисията на собственика, за да дойде време да постъпим по правилния начин, като даваме изискванията на Регламенти 852,853, 854/2004/ЕС и избор ще ли собственика дя направи годно предприятие или не. Не винете обикновените инспектори от ДВСК, които нямат вина за глупостите сътворени от други.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал