Русия остава в Абхазия и Южна Осетия

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Съгласно постигнатото вчера споразумение между руския президент Дмитрий Медведев и френския държавен глава Никола Саркози, руските войски трябва да се изтеглят до позициите, които са държали преди началото на военните действия - т.е. до руските федерални граници, плюс щабовете на миротворците в двете републики. Това обаче ще се случи, само след като статута на двете републики бъде окончателно разрешен. На въпрос на "Капитал", руският пълномощен министър в София Иван Хотулев потвърди, че до тогава руските войски ще останат в двете провинции, тъй като обратното би било "безотговорно".

Предвид на скоростта, с която такива конфликти се разрешават, може да се очаква руско военно присъствие в двете места за години напред. По-рано Грузия обяви, че ще смята руските войници в Абхазия и Южна Осетия за "окупатори". Грузинският президент Михаил Саакашвили се съгласи с мирния план, предложен от Никола Саркози, като неяснота остава именно около шеста точка - решаване на статута на двете провинции. Според Хотулев, това ще бъде решено не в Москва, или Тбилиси, а с референдуми в двете провинции. Саркози ще играе ролята на посредник между двете страни, заради категоричното нежелание на Москва да преговаря със Саакашвили, когото обвинява във военни престъпления.

Същевременно руският представител в София повтори думите на руския генерален щаб и категорично отрече присъствието на руски танкове и войски на грузинска територия. В същото време, както радио "Ехото на Москва", така и грузински източници на "Капитал" многократно потвърдиха, че в околностите на грузинския град Гори продължават да действат руски войници и тежка техника - батальон "Изток" от 42-а мотострелкова дивизия.

39 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    айсайдер

    Щом варианта е Саакашвили да продължи да избива хора-тогава явно е,че руснаците трябва да останат!А и защо само те-защо и други страни не предложат да изпратят военни части?

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Наакашвили

    Наакашвили, защо така бързо се наака?
    Пуделчето на чичко Буш за 48 ч. вдигна бяло знаме, но Вашингтон е далеч, а Русия съвсем близо.

    Агресорът Грузия трябва да се накаже с пълна окупация и анексиране от страна на Русия.Това е справедливо с оглед на жертвите, моралните страдания и материалните загуби.
    Това да е за урок на всички американофили и пионки на САЩ по света!

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    ВИКТОР

    Всъщност колко малко участници във форума съзнават,че Русия неможе да "освобождава" някоя страна,защото всъщност Русия се управлява от най-престъпната КГБ-ска МАФИЯ в света,следователно първо руското общество трябва да се освободи от престъпната путенова олигархия,а тогава да решява дали трябва да"освобождава" някоя страна. Случващото се в Грузия се нарича нагла и цинична АГРЕСИЯ от страна на путиновата мафия,а не от страна на руският народ! Гоце и неговото "правителство"трябва ясно и открито да заяви,че е против агресията на Путин в Грузия!Дмитрий Медведев е само една МАРИОНЕТКА в ръцете на мафиота Путин!

    Въпросът ми е към тези участници във форума,които мислят,че съветска Русия и сега мафиотска Русия са “освободители”:Защо след като в България на 09.09.44 нямаше дори един немски войник,съветските военни части “освободиха”България от капитализма и натрапиха на страната ни социализма и комунизма,тоест тяхната съветска диктатура,и след 40-50 загубени за нас години сами съветските и български комунисти се отказаха от социализма и станаха “капиталисти”като се отказаха да празнуват “освобождението”ни на 09.09.44 г.Нека да стане ясно на подръжниците на “освободителите”,че Русия е само наш икономически партньор,а политически и военно е наш противник,както на България,така и на ЕС и НАТО.

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    айсайдер до ВИКТОР

    Да се избиват осетинци- е хубаво...или лошо...Да се разрушава град е хубаво...или лошо?
    Ами защо само Русия се намеси да защити населението?
    Това е хубаво...или лошо....или ако не Русия,а някакви демократи бяха защитили населението щеше да е хубаво,а сега е лошо?Защо?
    ето една мн.хубава статия...
    http://lubamanolova.info/130808-com.html
    И пак-да се прогонват и избиват осетинци е хубаво или лошо?Видя ли снимките в Интернет?

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    до айсайдер

    ти наивен ли си или нещо повече? Да не би да твърдиш, че Русия е в Ю. Осетия и Абхазия за да защитава беззащитното местно население? Русия, която е избила милиони от собственото си население в последните 80 г.? И че Путин, на когото не му мигна окото да жертва няколко стотици хора (много от тях деца) при бездарните операции със заложниците в театъра в Москва и в училището в Беслан, изведнъж му трепна сърчицето за хората в Осетия и Абхазия? За каква защита говориш, при положение че Русия подкрепя сепаратистки сили, които са в основата на този конфликт?

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    айсайдер до 5

    Ето за защитата и ето за конфликта,просто се опитай да попрочетеш нещо...или за зелена карта ти искат 82 публикации по форуми,та тракаш ли тракаш....
    Пак ще ти повторя-виж снимките в Интернет...
    http://iratta.com/osnews/2800-genocid-naroda-juzhnojj-osetii-novye-fakty.html
    http://osetiny.ru/
    http://iryston.ru/
    http://www.rso-a.ru/
    http://www.free-osetia.com/

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    До Виктор

    Браво! И аз съм на твоето мнение, но за жалост като гледам сме такова малцинство, че чак не ми се мисли... В каква страна живеем...

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    айсайдер

    Още за конфликта може да прочетеш,като отвориш за събитията 1920г.. ето ти и една малка част..(предполагам че няма да можеш да отвориш сайтовете)?!?

    1989 год


    март-начало апреля– Обострение грузино- абхазских отношений. Митинги, голодовки в Тбилиси с требованиями ликвидации автономии Абхазии.



    26 мая – Празднование грузинской частью населения ( прежде всего студенчеством ) Цхинвала для независимости Грузии. В госпединституте состоялся митинг с участием приезжих из Тбилиси неформалов. Появление в Цхинвале трехцветного флага Грузинской демократической республики 1918-1921 гг. ( флаг завезли в город приезжие экстремисты ) Под этим флагом в1920 году в Юго-Осетии меньшевистское правительство Грузии учинило геноцид осетинского народа. Поэтому в памяти осетин этот флаг ассоциировался с событиями 1920 года.

    27 мая – Митинг в с. Тамарашени. Звучали антиосетинские призывы. Митинг организовали и провели приезжие экстремисты из Грузии.

    Лето-осень – Неформальные организации, националистические силы Грузии через средства массовой информации развернули широкую антиосетинскую компанию. В средствах массовой информации звучат грубые оскорбления в адрес осетин. Пропагандируются тезисы «о пришлости» осетин, «о гостях на грузинской земле». Юго-Осетинскую область стали именовать «так называемая Южная Осетия», в широкий оборот вводится термин «Самачабло» вместо Южной Осетии. Большая активизация в грузинских селах Южной Осетии деятельности грузинских партий и движений ( Народный фронт Грузии, Круглый стол, общество Ильи Чавчавадзе, общество Мачабели и т. п. )..

    3 июня и последующие дни – Межэтнические столкновения грузин и азербайджанского населения в районах Марнеули, Болниси, Дманиси. Инциденты на межнациональной почве были в Кахетии, где жили вскоре изгнанные оттуда лезгины, в Месхетии, где живут армяне.
    Эмиграция греков. Отъезд русских духоборов из Богдановского района.

    15 июля – Начало вооруженного грузино-абхазского конфликта. Новый виток призывов и шагов к ликвидации автономных формирований.
    ........................................................................................................
    Разбира се,преди събитията от 1920г.може да е имало и други събития...не мога да съдя кой прав,кой крив....Все пак,и без Русия проблемът го има,не смятам,че специално Русия е в дъното на абсолютно всички събития в Кавказ и по света.




    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    до айсайдер

    Опитах се да "попрочета нещо", както ти казваш, но видях само руска пропаганда, в руски сайтове. Отново се проявяваш като наивник, ако си мислиш, че руски сайт може да даде достоверна информация по въпроса. Както и грузински, в случая...
    Колкото до изказването ти за публикациите по форумите и зелената карта - писането срещу заплащане или награда е патент на милиционерските кръгове, родеещи се с любимата ти Русия.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал