Управляващите създават свое Бюро по подслушването

Бюрото за контрол над Специалните разузнавателни средства вероятно ще съсредоточи на едно място информацията от оперативните разработки на всички специални служби.<br />
Бюрото за контрол над Специалните разузнавателни средства вероятно ще съсредоточи на едно място информацията от оперативните разработки на всички специални служби.<br />
Бюрото за контрол над Специалните разузнавателни средства вероятно ще съсредоточи на едно място информацията от оперативните разработки на всички специални служби.<br />    ©  Красимир Юскеселиев
Бюрото за контрол над Специалните разузнавателни средства вероятно ще съсредоточи на едно място информацията от оперативните разработки на всички специални служби.<br />    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Т.нар "Специални разузнавателни средства" са може би най-мощното оръжие в арсенала на специалните служби. Този термин обединява всички оперативни действия, техники и технологии, които се използват за наблюдение, подслушване и следене от страна на правоохранителните органи. И тъй като всичко това е грубо посегателство върху личната свобода и неприкосновеност на личността, то може да се случва само с разрешение на съдебен орган и по специален ред, определен в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за Специалните разузнавателни средства.

Съвсем скоро обаче един нов административен орган ще концентрира цялата информация от подслушването и следенето. Това е т.нар Бюро за контрол над Специалните разузнавателни средства, което се създава към Министерство на правосъдието. То ще е нещо като български вариант на американската National Security Agency (NSA) и ще влезе в ролята на пазител на малките мръсни тайни на хората по висшите етажи на властта. По силата на промени в Закона за Специалните разузнавателни средства от декември 2008 г., през новосъздаденото бюро ще минава практически цялата информация от техническите мероприятия на спецслужбите. По-неприятното в случая е, че в неговото 5-членно ръководство вероятно ще влязат само хора, близки до тройната коалиция.

Съставът на бюрото трябва да бъде гласуван на утрешното заседание на парламента. Интересното в случая е, че 2 души от цялото 5-членно ръководство са номинирани от ДПС. Това са добричката съдийка Калиптен Алид и бившия софийски градски прокурор Нестор Несторов, който беше двукратно понижаван, а името му нееднократно беше замесено в редица скандали. Друга интересна номинация е тази на Борислав Българинов, който е член на партията на Яне Янев "Ред, Законност и Справедливост". Янев е известен също така като неофициален лобист на специалните служби в парламента и защитник на техни активни мероприятия. Останалите претенденти са бившия правосъден министър на НДСВ Антон Станков и издигната от десницата бивша конституционна съдийка Маргарита Златарева. По думите на депутата от ДСБ Атанас Атанасов обаче Златарева вероятно няма да бъде одобрена, а бюрото ще бъде използвано от БСП и ДПС като източник на информация, в случай че се окажат в опозиция.

29.05.2009- Парламентът отложи гласуването за ръководството на Бюрото за контрол над Специалните разузнавателни средства поради липса на кворум. Утре е последното заседание на настоящото Народно събрание, в което тройната коалиция може да прокара своите кандидатури.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    glia avatar :-|
    shogun
    • + 1

    "...и ще влезе в ролята на пазител на малките мръсни тайни на хората по висшите етажи на властта."

    Подслушването трябва да бъде строго контролирано, защото иначе стават ГРЕШКИ като разкриването на зам.-шефът на ГДБОП Иван Иванов, шефът на икономическото направление в Генералната дирекция на полицията Георги Радков, винпром Пещера и др.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Ну, Погоди

    Целта им е, подслушването да стане все по-малко контролирано. И цялата власт върху това, да е в ръцете на няколко избрани. Какво значи "пазител на мръсни тайни"? Това значи, че Министрество на правосъдието, под давлението на различни задкулисни сили, ще стане рекетьор и кукловод на депутати, съдии, криминални личности, бивши и настоящи политици. Ако, до сега чрез изборите, народа имаше известно участие в управлението, то в бъдеще, ще има нулево. Това е целта. Върхушката, да стане все по-малко зависима от избори и личности извън нейния обхват.

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    Лени
    • + 5

    Още една, може би последна стъпка, към ПУТИНИЗАЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ!

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    Един Българин
    • + 4

    Направо ужасяващо бъдеще грози Българийката, тоест обикновения гражданин.
    То по принцип, по целия "цивилизован" свят има подобни тежнения...в името на обществената сигурност, се правят какви ли не уйдурми. При нас нещата са още по-уродливи, като имаме предвид че българинът има почти нулево гражданско чувство и обществено съзнание! Най-вероятно ще изпаднем в положението на 90те...а може би още по-лошо. Тук, просто не е възможно тези, коит притежават такава огромна власт, дъ не се изкушат и дъ не я ударят байганювската=<бюрото ще бъде използвано от БСП и ДПС като източник на информация, в случай че се окажат в опозиция>

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    ДОЛУ БКП!
    • + 2

    ДОЛУ БКП!

    Нередност?
  • 7
    boby1945 avatar :-P
    boby1945

    Опозицията първо да вземе изборите, като гледам сините сливи как се мотат с една регистрация, мога да си представя какво управление ще заформят,
    мани, мани.... Атанасов шеф на "Подслушването" ???? че ми умре коня!!!

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-P
    Добрин Корчев

    Просто не мога да се начудя. Антон Станков, дето го закопчаха преди години със СРС да ги контролира... Единствената ми надежда е в Бойко Рашков- другите не ги познавам, може и да са свестни. Но Бойко Рашков за това не стана главен прокурор, защото е всичко друго, но не и послушен. Отказа да покрие престъпление на министър от правителството на Костов и Костов му взе мярката- тръшна се на Петър Стоянов и Петър Стоянов се опозори като не подписа указа за избираннето на Бойко Рашков за главен прокурор. После се омаскари и Конституционния съд, тъй като тогава беше пълен с хора на Костов.
    Сигурно после са си скубали косите, като сложиха Филчев.. Така им се пада. Дано сега нашите хора се осъзнаят и поправят греха си към този почтен човек.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал