Спадът на икономиката се задълбочава

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В номинално изражение БВП достига до 15.8 млрд. лв. в текущи цени. Спадът се дължи основно на индустриалния сектор (той дава около 30% от добавената стойност в икономиката), при който понижението е с 9.8% в сравнение с второ тримесечие на 2008 г. Спадът в аграрния сектор е 6.6%, докато услугите (които са с 65% дял в общата добавена стойност на икономиката) продължават да поддържат лек ръст - за второто тримесечие на годината той е 0.3%.

Разходите за индивидуално потребление намаляват с 8.2%, а свиващият се търговски дефицит продължа да има положителен принос в БВП и да намаляват спада му в реално изражение.

Единственият компонент на БВП, който отбелязва сериозен ръст, e колективнотo потребление (т.е. държавните разходи), които се повишават с почти 11% спрямо второто тримесечие на миналата година. И през първото тримесечие държавните разходи бяха сред малкото двигатели на растежа (с покачване от 1.2%), но през следващото тримесечие въпреки предупрежденията на някои макроикономисти за опасност от бюджетен дефицит те са се увеличили. Тези данни потвърждават донякъде и обвиненията на новият финансов министър Симеон Дянков, че предизборно е имало значителни разходи, които са направили изпълнението на бюджета доста сложно.

Спадът на икономиката продължава да се задълбочава и по всяка вероятност през следващите тримесечия положителното влияние и на държавните разходи, и на външнотърговското салдо ще се свива. През последните месеци Международният валутен фонд смъкна прогнозата си за БВП на България до спад от 7%, Economist Intelligence Unit пък заложи на -5.3%. По време на последната си пресконференция бившият финансов министър Пламен Орешарски спомена числото -2.5%, а само седмица по-късно наследникът му Симеон Дянков заяви, че страната е изправена пред опасност от 6.3% спад на БВП.

* Статията е редактирана в 14.15 часа. Променена е сумата на БВП в номинално изражение от 15.8 млн. лв. на 15.8 млрд. лв.

22 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    ga
    • - 2
    • + 2

    Япония излезе!

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Без-раб-отен
    • + 2

    Лошо Седларов,лошо

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    Дракон
    • + 1

    "В номинално изражение БВП достига до 15.8 млн. лв. в текущи цени."

    Колеги не е ли 15.8 млрд. лв.??

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    BG
    • + 2

    Е нали се оправяхме вече - оня ден имаше "положителни" новини

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    zeitgeist aktivist
    • + 5

    Най-после колапса започна :) Както казваше Жак Фреско от проекта Венера - За да сменим системата - сегашната трябва да се счупи сама ... Е започна се :)

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    простичко е
    • + 12

    Плевнелиев каза,че за две седмици Дянков е събрал 1 МИЛИАРД лв. вие сте тръгнали да се плашите.Страшно нема.

    Днес пък чуваме как от пицария на Витошка Тотю уловил ,че не осигуряват сервитьорките на пълния размер заплати,по митниците виждате,че хванахме далаверата с краставиците и доматите :-) е никой не говори за далаверата с енергогоривата тя е в пъти по-голяма от кокошкарските домати и краставици.Т.е. ако трябва да се ходи някъде, трябва да се ходи на нефтопристанището, да се види замерната станция как мери. Това е бензиноколонката на държавата. Ако някой ще прави ефективен контрол, трябва да види точно тези 30% контрабандни горива, които дават огромните приходи в бюджета, огромното ДДС.

    Проблемът е,че в момента ще се ударят отново малките фирми,които и без това са пред фалит,ми дофалирайте ги и през следващата година се чудете как да ги стимулирате.Естествено,че ще се крият заплати след като 40% от заплатата отива в пясъците на осигуровките.Естествено,че бизнеса ще дава подкупи след като законите са силно рестриктивни и объркани и естествено,че полицаиите ще си взимат също рушветите и от наркопласьорите след като и не са им осигурени зимни обувки,бензин...
    Та всеки гледа да крадне,ако трябва да се променяме трябва първо да се направят нормални закони,които да съживят бизнеса от който ще идват постъпленията в бюджета, а не държавата да гледа как да прецака бизнеса и бизнеса да и отвърне по същия начин.

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    istinata 100 % ;)
    • + 3

    да му се чуди човек отде иде този ръст в БВП на услугите , нешто май пак са пообъркали (понагласили) цифрите в НСИ-то. уж хотелите имали доста по-малко лиуде..

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    неспециалист
    • - 1
    • + 2

    абе не мирише на добре...

    но статията е разбираема и четивна и за неикономисти - един глас от мен на оранжевия бутон над заглавието...

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-?
    селанин с койело
    • + 6

    Бав мама му, икономиката зле а БФБ расте ?! Чудо да му се неначудиш !!! Какво ли шъ да е туй животно ?

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    инж. Ганев
    • - 4
    • + 10

    Германия и Франция излязоха от дупката ( далеч най-големите икономически партньори на България). Какво означава за нас това? Япония също. А защо никой не говори за Китай, Бразилия, Южна Корея, Тайван и Индия? В Китай продажбите на автомобили са със ръст от 70% за първите 6 месеца! Китайската икономиката със ръст за тримесечието 11%! Защото на нашенските журналисти им са по при сърце лошите примери? Ето за добрите примери, чудесна статия от Економист, в последния брой имат няколко статии на тая тема за ребоунда на икономиките извън "западния свят"

    http://www.economist.com/displayStory.cfm?story_id=14209825

    Има и статия за Бразилия където се споменава че последни влезли в кризата първи излизат. Защо?
    В България кой сцеанарии си избираме на великата рецесия на презрелия корпоративизъм или на виталния капитализъм на развиващите се, които излиза от дупката вече!? Защо?
    Новия финансов министър е повече вреден за момента отколкото полезен. ( Подозирам че и работата му като експерт по Източна Европа е била по-вредна за България отколкото полезна, но за това не му връзвам кусур защото не е финансов министър на държавата, а служител на световната банка...) Не съм подозирал такъв резил? Тоя не може да надскочи догмите със който е индоктриниран като служител на световната банка "да вържем бюджета", "нулев дефицит" и подобни. Това във време когато на запад ще се счупят пресите да печатат пари и да раздават на консуматорския хамстер ( от повишените държавни разходи на станишевците от 2-ро тримесечие се вижда тяхното по правилно разбиране на тематиката). Валутния фонд и Световната банка са организации който във дневния ред нямат просперитета на никоя определена държава , а имат за цел да държат пациентите си живи, на командно дишане за да са способни да плащат лихвите по дълговете си, дори не и главницата и тука няма никакви конспирации... За жалост нашия не е достатъчно широко скроен за да излезе от руслото на фетишите на банката и фонда и да схване че като финансов министър имаш други задължения и първата ти грижа е просперитета на държавата, нещо което не се постига непременно чрез "препоръките" на световната банка и фонда. А "прогнозите" му как в България кризата ще се задълбочава тоест ще е стане по-страшно от окото на урагана, тепърва са без коментар, защото ако трябва да коментирам са най-малко глуповати и нелогични и повече като злонамерени към държавата която му е гласувало такова доверие. Ти може да си прогнозираш каквото си щеш , но трябва да се знае че икономическия резултат е наполовина икономически фундамент и наполовина очаквания на "експерти". Примерно когато експертите прогнозират 7% спад то поне 3.5% ще се материализира, дори фундамента да е като за нулев ръст. Ти може да си прогнозираш икономически Армагедон, тогава се готви за него, но НЯМАШ право да го представяш на обществото по тоя безотговорен начин, дори трбва да стоиш винаги леко позитиве. ( В Америка годините на лесния кредит създадоха финансово чудовище но тавива катастрофични мнения се чуват само от маргинални политици и икономисти. За катастрофа никой не говори, въпреки че е доста очевидна, дори напоследък се опитват със позитивни внушения да създадат двигателен момент . Да преборят фундамента които става все по зле. От пръдня боя, както казва българина? ) Изумен съм че съществува финансов министър които "прогнозира" най-лошия сценарии за държавата си!? Не е за вярване от къде го изкопаха!? Ако България има проблем то е че (за разлика например от Полша и Чехия или дори Румъния) няма човешки ресурс и това се вижда от избора на такива недоносени и семпло индоктринирани икономистчета със вид на подтиснати гейове. Бог да пази България, че само той остана след като финансовия и министър "прогнозира" задълбочаване на кризата, когато Европа и света ( без Америка, по разбираеми причини) излиза от нея!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал