🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Румънска рецепта за криза

Бок трябва да отговаря на много въпроси<br />
Бок трябва да отговаря на много въпроси<br />
Бок трябва да отговаря на много въпроси<br />    ©  Reuters
Бок трябва да отговаря на много въпроси<br />    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато преди десетина дни една от двете партии в румънската управляваща коалиция напусна правителството, мнозина предричаха, че кабинетът на премиера Емил Бок няма да оцелее дълго. Малцина обаче очакваха краят да дойде толкова бързо. С 254 гласа "за" днес румънските депутати подкрепиха внесения от опозицията вот на недоверие срещу Бок и неговите министри от Либералдемократическата партия. Така само месец преди редовните президентски избори страната е изправена и пред предсрочен парламентарен вот. Това е и първият случай в посткомунистическия период на Румъния, когато правителство губи властта по този начин.

Президентът Траян Бъсеску свика лидерите на политическите партии на консултации и обеща до дни да даде нов мандат за съставяне на правителство. Повечето коментатори са на мнение, че мандатът най-вероятно отново ще бъде връчен на Бок, въпреки че той едва ли ще получи подкрепата на депутатите. В унисон с тази теза прозвучаха и думите на самия Бок, произнесени веднага след гласуването на вота на недоверие. "Загубихме битката, но не и войната", обяви той. Според Бок причината правителството да бъде свалено са планираните реформи в администрацията и пенсионната система, които бяха посрещнати на нож от опозицията и повечето граждани в страната.

Липсата на стабилно правителство допълнително усложнява ситуацията в Румъния, чиято икономика усеща силно последствията от световната криза. Страната дори бе принудена в началото на годината да потърси заем от Международния валутен фонд и ЕС. Заради игрите на местните политици обаче има реална опасност Румъния да не може да изпълни част от поетите към МВФ обещания като съкращаване и оптимизиране на бюджетните разходи например.

Повечето анализатори обаче са на мнение, че не толкова реформите, колкото боричканията между партиите са причина за кризата. Тя започна преди две седмици с уволнението на вътрешния министър Дан Ника, заради негово изявление, с което по индиректен начин се намекваше, че е възможно президентските избори да бъдат манипулирани, така че настоящият президент Траян Бъсеску, който е близък до една от двете управляващи партии - Либералдемократическата, да спечели втори мандат. В знак на солидарност всички министри от Социалдемократическата партия напуснаха правителството на Бок и то остана без мнозинство в парламента. Още тогава някои румънски медии коментираха, че случващото се с кабинета е просто част от политическите игри преди президентските избори на 22 ноември и обвиниха Бъсеску, че се опитва да трупа дивиденти в предизборната кампания като всява раздор между коалиционните партньори.

Възможните сценарии пред страната са няколко - опозицията ще настоява за назначаване на експертно правителство до изборите. Като възможни премиери се спрягат председателя на централната банка Мугур Изъреску и кметът на гр. Сибиу Клаус Йоанис, а аргументите са, че страната има нужда от стабилно управление и реформи. Друг възможен сценарии е Емил Бок да се опита да състави нов кабинет като покани за партньор партията на унгарците. Дори и тогава обаче няма да има достатъчно подкрепа в парламента и ще трябва да търси помощта на част от опозиционните политически сили.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Prim-ministru Emil Boc
    • - 10
    • + 2

    Unii oameni cred că mi-am pierdut războiul, dar cu brutalitate înşel. Este doar de fapt, a pierdut o bătălie, deşi cursul nemalovazhna. Voi sta în viitor de această poziţie, cu cele mai importante Preşedintele nostru Traian Băsescu, care aşteaptă pentru a obţine o victorie covârşitoare a alegerilor în următoarele alegeri prezidenţiale va avea loc la data de 22 noiembrie a acestui an. Doogie aştepta la sprijin din partea partidelor, cum ar fi etnici maghiari. Oricare ar fi trebuie să se întâmple la ea. Victoria va fi a mea!

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Владимир от Варна
    • - 2
    • + 6

    Сами си правят батак. Да не говорим как са се набутали с външни дългове след тези милиардни заеми от международните финансови институции. Едно време Чаушеску беше успял да им докара външния дълг до нула с помощта на мизерия и глад, сега имат да връщат много милиарди.

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    123

    htpp://www.atuu.eu/

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    321

    http://www.atuu.eu/

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-(
    Rldk
    • - 4
    • + 1

    На пожарникаря-мутра Бойко Борисов , на малоумния комплексар с „ меки китки „ ДЯНКОВ и на топсерсема Цветанов им е по-дебела главата , по - празно пространството между ушите и по-високо самочувствието, отколкото е здравословно !...Само кретенизмът и цинизмът им са на ниво !! http://www.tundzha.info/public/65-comment-tundzha-info/2045-da-ne-govoryat-i-da-ne-me-draznyat-tezi-dumi-zvuchat-strashno
    Единствено някой дебил не може да отчете, че не сме имали по-неудачно,по-неориентирао и по-некадърно правителство от настоящето ,през всички 20 години на прехода!Вероятно има още някои, които смятат , че сегашното управление не е тотално сбъркано , но това се дължи единствено на увреденият им генетичен код ...
    „Благодарим „ безкрайно на „ бащицата „ Бойко Борисов за „гениите „ , които ни натресе в управлението . Затова и БЪЛГАРИЯ ЩЕ СИ ОСТАНЕ КЕНЕФ (тоалетна) , така както много сполучливо и точно я изобрази един чешки художник ! …
    Нека им напомня, че " благодарение " на подобна политика на геноцид спрямо народа ни , се случиха януарските събития през 1997 година , които им ПОЖЕЛАВАМ много скоро , защото иначе ще разплачат ТОТАЛНО майката българска ...

    А и все повече от тези, които гласуваха за ГЕРБ вече гледат ето така http://www.freakycreek.com/gallery2/v/Funny+Advertisements/gerber-hot-sauce.jpg.html

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    Тунджа.Инфо

    Някой публикува във всички сайтове линк към коментар от нашата медия в съчетание с думи, които ние не бихме употребили.
    Държим да се знае, че авторът на този пост няма нищо общо с Тунджа.Инфо.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал