🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Войната на Понта

Румънският премиер вече е сравняван унгарския си колега Виктор Орбан и може да застраши влизането на страната в Шенген

Виктор Понта вече е известен и като "премиерът Copy-Paste"
Виктор Понта вече е известен и като "премиерът Copy-Paste"
Виктор Понта вече е известен и като "премиерът Copy-Paste"    ©  reuters
Виктор Понта вече е известен и като "премиерът Copy-Paste"    ©  reuters

Ако в Унгария има орбанизация, в Румъния вече се говори за понтизация. Защото приликите между двете страни съвсем не се изчерпват в първите имена на техните министър-председатели - и двамата са Виктор, съответно Орбан и Понта - а продължават и в стила им на управление.

Безпардонните методи, до които прибегна румънският премиер в тоталната си война срещу президента Траян Бъсеску, накараха опозицията да използва термини като "пуч" и "преврат", медиите да пишат за "потъпкване на законите" (в. "Адевърул") и "действия от тоталитарен характер" (в. "Ромъния либера"), а ЕС и САЩ - да се разтревожат, че демокрацията в страната е в опасност. А последното нещо, от което има нужда една страна с вече трето правителство от началото на годината и разклатена икономика, е нов трус по скалата на политическата нестабилност. Който освен всичко друго може да застраши шансовете й за влизане в Шенген, а и тези на България.

Тяхната собствена битка

Само в последните няколко дни правителството на Виктор Понта и неговия лявоцентристки Социално-либерален съюз (СЛС) успя да направи следните неща - да смени председателите на двете камари в парламента, да уволни омбудсмана, да забрани на Конституционния съд да ревизира решения на парламента и да заплаши някои от съдиите в него с отстраняване. И всичко това с една-единствена цел - да елиминира Бъсеску. След като в петък се очакваше парламентът да вземе решение да започне процедура по импийчмънт (след редакционното приключване на "Капитал" - бел. ред.), а преди това законът бе удобно променен, така че тя да успее по-лесно, всичко нужно за изгонването на президента от двореца "Котрочени" вече е налице. Остава до 30 дни да бъде насрочен референдум за отстраняването му и това вече може да станеq ако 50% плюс 1 от гласувалите (а не от всички имащи право на глас, както беше досега) го поискат.

"Скоростта, с която се случва всичко, е невероятна. Така наистина изглежда като преврат, макар от гледна точка на процедурите всичко да е на ръба на закона. А и промяната на правилата на играта по време на самия мач не е демократично", казва пред "Капитал" Ане-Мари Блажан, редактор в електронното издание HotNews. Според нея още от самото начало, когато Понта стана премиер през май, е било ясно, че мирното съвместно съществуване между него и Бъсеску е невъзможно. Но никой не е очаквал нещата да се развият толкова бързо. Най-малкото защото това може да се окаже политическо самоубийство за управляващите и да застраши надеждите им да спечелят убедително парламентарните избори през ноември. "Понта и неговата Социалдемократическа партия знаеха, че ако се опитат да отстранят президента преди вота, той може да влезе в ролята на жертва и да спечели подкрепа. Тогава партията им е обречена наесен, тъй като това със сигурност ще подкопае шансовете им. Но либералното крило на СЛС и особено неговият лидер Крин Антонеску тласкаха развитието в тази посока", обяснява Блажан.

За ускоряването на развръзката помогнаха няколко скандала в последните седмици. "Първоначално между Понта и Бъсеску нямаше активни бойни действия. Първата агресивна стъпка направи президентът, когато показа, че той е в дъното на случката с разкритото плагиатство в докторската дисертация на премиера. След тази провокация всичко ескалира светкавично", казва пред "Капитал" политическият анализатор и колумнист на в. "Гъндул" Кристиан Тудор Попеску. Според него ситуацията в момента е отвъд повратната точка и няма връщане назад. "Помирението вече не е възможно. Има само един изход от това изключително напрегнато политическо положение - референдум. Румънците трябва да кажат своето мнение", смята Попеску.

В скандала с преписването, заради който Понта си спечели прозвището Премиерът Copy-Paste а министри от правителството му обясняваха, че "от времето на Платон и Аристотел всеки, който някога е писал докторска теза по философия и социални науки, е плагиатствал", има още един любопитен момент. Научен ръководител на дисертацията му е бил неговият политически ментор Адриан Нъстасе. Наскоро той стана първият бивш премиер и изобщо висш политик в Румъния от 1989 г. насам, получил присъда. Тя бе последвана от драматичен опит за самоубийство, а историята може да има неочаквано продължение. "Част от играта в Румъния в момента е, че Антонеску, който в ролята си на нов председател на Сената ще изпълнява функциите на държавен глава, докато тече импийчмънтът срещу Бъсеску, ще има правото да помилва Нъстасе", отбелязва пред "Капитал" Гюнтер Крихбаум, председател на Комисията по европейски въпроси в германския Бундестаг. Ане-Мари Блажан потвърждава, че мнозина в Румъния очакват точно това. "Но все пак се надявам управляващите не са толкова глупави и да се самозастрелят в крака", добавя редакторът на HotNews.

Според Блажан случката, която окончателно е довела до преминаването на войната между Понта и Бъсеску в гореща фаза, е бил спорът между тях кой да отиде на последната среща на върха на ЕС в Брюксел. Накрая на самолета се качи премиерът въпреки решението на Конституционния съд, че това трябва да направи президентът. Което накара Бъсеску гневно да размахва копие от конституцията и да клейми тактиките на Понта.

Една страна на ръба

Опасното пренаписване на правилата в полза на премиера и застрашаването на конституционния ред не остана незабелязано и извън Румъния. Еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг написа в Twitter, че е "сериозно обезпокоена" от атаките срещу независимостта на Конституционния съд, а американският посланик в Букурещ Марк Гитенщайн заяви, че ако правителството успее в опитите си да промени състава на съда, това "ще е мрачен ден в румънската история". И предупреди, че манипулацията и заплахите срещу институциите ще разтревожат не само Вашингтон, но и финансовите пазари.

"Самата сърцевина на демокрацията в Румъния е накърнена. Паралелът, който ми хрумва, е Русия. Там говорим за "управлявана демокрация". Но има една голяма разлика. Русия не е член на ЕС. А Румъния е и трябва да спазва европейските демократични принципи за върховенство на закона и независима съдебна система", казва Крихбаум. И добавя, че е изпратил писмо до президента на Европейската комисия Жозе Барозу с искане Брюксел да провери случая, както направи с Унгария, и да наложи санкции на Букурещ, ако установи нарушение на правилата на ЕС. "Случващото се ще има последствия за Румъния. То ще се отрази на предстоящия мониторингов доклад на комисията, на въпроса дали механизмът за наблюдение в областта на правосъдието на остане и в бъдеще, а вероятно и на темата за влизането в Шенген", казва високопоставеният германски политик. "Шансовете на Румъния за Шенген вече са почти нулеви", смята Ане-Мари Блажан.

Според Попеску реакцията на Брюксел и Вашингтон е донякъде преувеличена. "СЛС, Понта и Антонеску използват същите методи, до които прибягваше и Либералдемократичната партия (ЛДП) на Бъсеску, когато беше на власт и се опитваше да овладее държавните институции. Единствената разлика е, че ЛДП го правеше в продължение на години, а сегашните управляващи искат да го направят за седмици. Бих искал ЕС и САЩ да бяха отправили подобни предупреждения и преди година, две или три, когато ЛДП и Бъсеску газеха конституционния ред в страната. Да, сега Понта и социалистите са на ръба на закона, но те просто се оказаха талантливи ученици, които надминаха учителите си", казва Попеску.

А и все пак Понта още не е настигнал унгарския си съименник Виктор Орбан. Той обърна цялата система на властта в Будапеща, промени конституцията, сложи свои хора във всички важни институции, атакува независимостта на съда, медиите, централната банка. Понта още не е прекрачил чак дотам. Поне засега.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 10
    • + 24

    Атина, Белград, Букурещ.....Малката Антанта се цепи и гърми по шевовете. От десетилетия България не се е намирала в толкова изгодна позиция. От нея се иска само ЕДНО : да въведе ред в собствения си дом спазвайки общите правила!

    Имаме само 1 препъникамък : 'Борисов и &'.

    Нередност?
  • 2
    dobrich avatar :-P
    dobrich
    • + 34

    Втория препъни камък сме си самите ние....:)

    Нередност?
  • 3
    dobrich avatar :-P
    dobrich
    • - 2
    • + 7

    Понта= Понтифик? Нали румънците претендират за общи корени с древния Рим!?:)

    Нередност?
  • 4
    the_shadow avatar :-P
    The Shadow
    • + 19

    Виж го, бе, хубостник ненагледен! Всичко си има - малоумна соц-физиономия, самодоволна мутра, безпардонност, тясно теме и широка челюст - отличителен белег на неандерталеца.
    Само ядове ще берат румънците с такива креатури.

    Нередност?
  • 5
    dbbonev avatar :-|
    dbbonev
    • + 3

    До коментар [#1] от "kardinalat":
    Мда, само дето не знаем как...

    Нередност?
  • 6
    hristov19 avatar :-P

    И в Румъния се снабдиха с Батман...Само за един филм се сещам в случая- Заразно зло..Разликата е ,че там поне главната героиня е симпатична..

    Нередност?
  • 7
    skiper avatar :-|
    skiper
    • - 1
    • + 9

    До коментар [#3] от "dobrich":

    Общите корени са това, че по земите им са изпращани затворниците на Римската империя...

    Нередност?
  • 8
    dorn avatar :-|
    dorn
    • - 2
    • + 3

    "да забрани на Конституционния съд да ревизира решения на парламента "
    Опитът ще бъде много полезен и за нас !

    Нередност?
  • 9
    kilmer avatar :-|
    kilmer
    • - 4
    • + 16

    Румъния е много по зле от България и сега това става ясно на всички! Искам всички онези които избивайки комплекса си за малоценност теърдяха обратното до преди кризата да ги чуя дали ще имат да кажат нещо? Впрочем, в същото пред-фалитно състояние е и Сърбия, а май и Хърватия на там е тръгнала, все "преуспели" държави, за разлика от нашата....

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 10
    dobrich avatar :-P
    dobrich
    • + 6

    До коментар [#7] от "skiper":

    И цигани, просяци, легионери.... Само че не се знае дали войниците и офицерите са били родом от Италийския полуостров? Впрочем след готското нашествие на Балканите, римските граждани и легиони са били евакуирани в провинция Горна Мизия, която обхващала територия на днешна Северна България и части от Сърбия...

    Нередност?
Нов коментар