Изпит по държавност

Косовският премиер Хашим Тачи: "Ще потвърдим, че заслужаваме да сме независими".
Косовският премиер Хашим Тачи: "Ще потвърдим, че заслужаваме да сме независими".
Косовският премиер Хашим Тачи: "Ще потвърдим, че заслужаваме да сме независими".    ©  Капитал
Косовският премиер Хашим Тачи: "Ще потвърдим, че заслужаваме да сме независими".    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Общинските избори в Косово едва ли биха били тема за световните медии, ако това не беше първият вот, който страната организира след отцепването от Сърбия миналия февруари. Внимателно вперените в Косово погледи от Вашингтон, Брюксел, Белград или Москва обаче не забелязаха сериозни инциденти, въпреки засилените опасения от такива, след като през последната седмица ескорта на премиера Хашим Тачи бе замерян с камъни, а срещу един кандидат кмет бе извършено нападение. "Днес ще потвърдим, че заслужаваме да бъдем независими и да имаме европейско бъдеще", каза Тачи след гласуването.

Правителството в Прищина, което за първи път организира избори (предишните през 2007 г. бяха организирани от мисията на ООН) и силите на НАТО в Косово бяха взели допълнителни мерки за сигурност в деня на гласуването, притеснени от няколкото сериозни инцидента по време на предизборната кампания. Залогът бе сериозен, тъй като след десетина дни започва разглеждането на делото за законността на косовската независимост в Международния съд, а ако се бе стигнало до инциденти, това щеше да е сериозен коз за Сърбия, която оспорва отцепването на Косово. За първи път в бившата сръбска провинция основните теми в предизборната кампания не бяха свързани с каузата "независимост", а с нормалните за всяка подобна кампания проблеми като откриването на работни места, повишаването на жизнения стандарт и подобряването на инфраструктурата.

Основните проблеми в първите местни избори за независимо Косово бяха свързани с гласуването на сърбите. Официален Белград, а и сръбската православна църква призоваха останалите в Косово сърби да не участват в изборите, защото това би означавало признаване на независимостта на Прищина. Призивите им бяха чути в Северно Косово, където компактно живеят по-голямата част от косовските сърби, докато хората в анклавите показаха, че са на друго мнение. За тях залогът бе и по-различен, тъй като с тези избори трябваше да се сформират три нови сръбски общини в централно Косово - Грачаница, Колокот и Ранилуг, като част от започналата децентрализация, предвидена от плана на бившия посредник Марти Ахтисаари. Съзнавайки важността сърбите да имат своя автономия в тези нови общини, част от местните политици пренебрегнаха призивите на Белград и призоваха съгражданите си да гласуват. "Никога искрено не бихме признали независимостта на Косово, но сме съгласни да преговаряме с косовските власти, за да получим шанс за нормален живот", каза пред АФП кандидатът за кмет на Грачаница МомчилоТрайкович. "Вярваме, че участието в изборите е по-малкото зло и то може да се превърне в нещо добро", твърди Трайкович. В деня на изборите обаче Грачаница осъмна в плакати, призоваващи да не се гласува от името на косовския митрополит Афилохий.

Според друг лидер на косовските сърби Рада Трайкович, участието в местната власт е единственият шанс за косовските сърби да защитят своите интереси. Гласуването е начин "да се избегне пълното поражение на сърбите в Косово" и "шанс за Белград да види едно стабилно сръбско присъствие там", смята тя. По предварителни прогнози се очакваше 28 процента от косовските сърби да гласуват. Избирателната активност в анклавите в централно и южно Косово в късния следобед надхвърляше 15%. Според косовската избирателна комисия 22 от общо 74 партии, регистрирани за участие в изборите, защитават интересите на косовските сърби.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Бате Владо
    • - 6
    • + 10

    "Най-бандитската държава в Европа" би било по-правилно...
    Ама нали НАТО ги пази, та затова ги направиха държавица, шиптърите. Едни престъпници пазят други престъпници. Накъде отива светът...

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    не думай бе!
    • - 7
    • + 4

    Все ми се струва, че "бандитска" повече приляга на Сърбия, след като 10 г воюва със съседите си, проведе геноцид, а сега героите и, ги съди международен трибунал.

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    айсайдер
    • + 3

    Ква държавност,кви пет лева?Бе "Капитал"...по-малко с тия хапове-на пързалката ви е най добре на вас

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал