🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Копенхаген под знака на бойкотите

Протестните демонстрации в Копенхаген не спряха от началото на преговорите
Протестните демонстрации в Копенхаген не спряха от началото на преговорите
Протестните демонстрации в Копенхаген не спряха от началото на преговорите    ©  Christian Charisius
Протестните демонстрации в Копенхаген не спряха от началото на преговорите    ©  Christian Charisius
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В навечерието на заключителната част от среща в Копенхаген, която ще събере държавните глави от цял свят, преговорите в датската столица за кратко попаднаха в зоната на замръзване. Втората седмица на дискусиите за ново глобално споразумение за борба с климатичните промени започна с демонстративен бойкот и напускане на представителите на африканските нации, подкрепени от групата на развиващите се страни (известна като Г-77), които обвиниха богатите държави, че се опитват да "убият" Протокола от Киото.

След намесата на датските домакини, неофициалните преговори продължиха, но скептицизмът за евентуалния успешен завършек на срещата нарасна значително. По настояване на Китай и групата Г-77 преговорите се провеждат от две отделни групи - едната е председателствана от Германия и Индонезия и дискутира намаляването на въглеродните емисии от развитите държави, както е предвидено и в протокола от Киото; другата, оглавявана от Гана и Великобритания, обсъжда дългосрочното финансиране, с което да бъдат подпомогнати по-бедните страни в битката им срещу глобалното затопляне.

Представителите на 110 делегации, участващи в срещата в Копенхаген, разполагат със съвсем кратко време да балансират позициите си по новото споразумение за намаляване на парниковите газове, което държавните глави евентуално да подпишат в края на седмицата. Основните спорове остават за квотите за свиване на емисиите и до градуса трябва да бъде ограничено глобалното затопляне, както и финансирането на бедните държави.

Протоколът от Киото, който изтича през 2012 г., задължи 40-те най-развити икономики да намалят парниковите си газове, докато за развиващите се това е доброволно. Бедните държави настояват тази система да бъде продължена. Проблемът е, че САЩ все още не са ратифицирали Протокола от Киото и така няма да бъдат ангажирани с намаляване на емисиите. Богатите  държави пък настояват да се създаде механизъм, по който и големите развиващи се страни като Китай, Индия и Бразилия също да намаляват емисиите си. Позициите обаче изглеждат все така раздалечени, а британският в. "Таймс" прогнозира, че ключовото решение може да бъде отложено поне с 6 години.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    longanlon avatar :-P
    Longanlon
    • - 2
    • + 3

    остава някой в прав текст да каже колко от държавите са успели да спазят "задължителния" протокол от Киото...

    хубавото е, че колкото спазваха "Киото", толкова ще спазват и "Копенхаген", защото държавните глави може да са популисти, ама все пак не са идиоти.

    Нередност?
  • 3
    ariman_info avatar :-P
    Ariman
    • - 5
    • + 7

    Както се е застудило едно глобално затопляне ще ни дойде добре, сериозно колко авторитетни учени, но климатолози, не философи, вярват в глобалното затопляне?
    Познавам няколко вулканолози, като им споменах глобалното затоляне едва не ме убиха с камъни /образци от лава, ама пак боли/. А връзката на вулканолозите с глобалното затопляне е във факта, че вулканите изхвърлят за година повече вредни газове в атмосферата от цялото човечество откак си има двигатели с вътрешно горене и парни локомотиви.
    Хайде със здраве, че в офиса застудя, а и е крайно време да размразя колата и да се прибирам :-)

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Сливналия
    • - 1
    • + 1

    Абе да ви кажа доста говорят на тази тема и са изказани всякакви мнения и идеи от "това е напълно нормално и Земята минава през такъв цикъл на всеки едиколко си години " до " това е прецедент в историята на планетата ни и никога не е ставало преди така ,колко видове изчезват ( карай че изчезването им се дължи и на други фактори невлияещо глобалното затопляне ), на ескимосите им се топят ледовете и трябва да прекратим затоплнето и да спрм изсичането на горите на всяка цена иначе ще се самоунищожим ". Малко се знае обаче като информация че :
    Въглеродния диоксид филтриран от дървесната маса и от растителна като цяло представлява едва 10 - 15 % от изобщо филтрирания . По - голямата част се филтрира от микроби живеещи на повърхността на водните басейни.
    Реалния проблем е намаляне на емисиите и намаляне на растежа на популацията на животинските видове ,вклучително на човека ( а останалите са коствени и няма да дадат реален ефект ).
    За този проблем обаче съвсем не са предприети действията с истинския преоритет поради самото естество на природата на човека караща го вечно да се съревновава един с друг и да търси всякакъв начин да заеме по добра позиция от този до него . Една мисъл на Макиевели гласи " Целта оправдава средствата " и тове е то.
    Реален преоритет ( това е вече мое мнение подкрепено с научни данни) трябва да бъдат разработката на автомобили работещи с електричество или на водород. ( понеже точно от там идва главния проблем с вредните газове )
    А преработката на нефт до пластмаси и всякакви субстанции се контролира значително по лесно и не дава толкова големи вредни вещества ( при ефикасен контрол естествено).
    И належащ проблем е този със замърсяването. Или по точно липсата на достатъчна ангажираност на населението по тази тема както и липсата на ефикасен контрол.
    Като заключение ще кажа само ,че ефективност за разрешаването на тези задачи няма да бъде постигната ако интересите на някои влиятелни гора или групи от хора не бъдат игнорирани .


    Нередност?
  • 5
    Avatar :-P
    Fanetti Mazakura
    • - 3

    И как така го решиха, че трябва да плащаме на африканците да се "адаптират" към промените в климата. Там климата почти не се променя, а си е стабилен с малки аплитуди в температурите. По-скоро те трябва да плащат на Европа и Северна Америка да се адаптира, тъй като тук сезоните варипат и има големи амплитуди, лято, зима, а оттам и разходи.
    Топлофикация винаги се адаптира за сметка на потребителите!

    Нередност?
  • 6
    boby1945 avatar :-|
    boby1945
    • + 1

    До коментар [#1] от "Longanlon": България драги, България.....
    ---------------------------------------------
    А на сериозно, няма начин Европата и "развитите" страни да си прехвърлят прегрешенията по въпроса (екология) на слаборазвитите и гладни страни в Африка, които заради колонизаторите от Европа и болшевиките от Русия при спящо безразличие от ФДР и тези слид него (Атлантическата харта 1941) докараха цял континент (Африка) до просешка тояга.....
    Няма как, може да сме бедни но не сме безпаметни... и ние и тези в Африка...

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    Змей Горянин
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#3] от "Ariman":

    Само че допреди няколкостотин години на Земята е имало много повече гори и много по-малко хора, които да ги горят, много по-малко крави, свине и овце, които да се оригват/пърдят метан...

    Никой не подценява вулканите и включването им в климатичните модели е задължително.

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    К.
    • - 2

    Запада излиза от индустриалното общество. Парите се правят от играта на мозъка - шоу, реклама, Уиндоуз и Гугле, технологии - някои ефективни, други пълна пунта мара. Казват му постиндустриализъм.
    Китай по нашето летоброене е в средата на 18-ти век. Индустриализира се. Бумтят локомотивите и фабричните комини. Консумира суровини като ламя да задоволи нуждите на милиарди от топъл и светъл дом,автомобил, храна на корем.
    Братята от Африка и Арабия са в средата на феодализма (в Африка дори има още и робство на някои места). Харем с женски. Крепостни. Кланове и шамани и магьосници.
    В миналото при контакта на общества с различна степен на развитие прехвърча искра, бум тряс и каквото сабя покаже. По здравото оцелява.
    Сега глобализацията забърка взривоопасна каша и срещи като тая в Копенхаген, където продавачите на технологии ачик-ачик се опитват да прецакат по-изостаналите, щот на богатите просто не им се копа, могат като нищо да цъкнат искрата и стане белята.

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    -

    какьв по хитьр трик-номер от туй по манипулативно легалелен начин да спреш вьзхода развитието и прогреса на цял куп конкуренти посвета ТРЬБЕЙКИ ЗА ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛЯНЕ за да можеш спокойно и безпрепятсвено да дадеш пьт на своите ФИРМИ КОРПОРАЦИИ И БАНКИ -да ама при китайците номерата не минават

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал