🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Видео: Кристалина Георгиева

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В първия си разговор с медиите (по видеовръзка от централата на Световната банка във Вашингтон), след като стана ясно, че ще бъде новият български кандидат за еврокомисар, Кристалина Георгиева звучеше уверено. Да, времето за подготовка е малко, призна тя, но подчерта че досегашната й сфера на дейност - подпомагане на развиващи се страни, на страни в криза и международно сътрудничество - ще й даде достатъчна основа, на която да стъпи. "Работя повече от 20 години в областта на развитието", каза икономистът. Георгиева е получила предложението на Бойко Борисов в ранната сутрин на днешния ден, което по вашингтонско време е било още по-ранна нощ.

Защо обаче жената, която отказа няколко поста в новото правителство, прие предложението да стане еврокомисар? Според нейните отговори - по две причини. Първата е свързана с това, че при предишното предложение на Борисов, в разгара на кризата в средата на 2009 г., е била твърде затрупана с работа в Световната банка, която не е можела да изостави. Втората пък е свързана с имиджа на страната. "Решението беше дали мога да съм полезна за България в тази ситуация. Много съм говорила, че добрият имидж на страната е много ценен за всички българи и в този смисъл е висока отговорност да ни представям по най-добрия начин." Сегашната ситуация тя сравни с отлепянето на лепенка - колкото повече се бавиш, толкова повече боли. Въпреки това, Георгиева отказа да коментира по същество представянето на Румяна Желева в ЕП, с мотива че всичко което знае, е научила от медиите.

На въпрос на "Капитал" дали е доволна от портфолиото, за което предстои да се подготвя и дали няма да се бори за друго в новата комисия, Георгиева отказа да даде конкретен отговор и поясни, че всичко ще стане ясно след разговора й с президента на комисията Жозе Мануел Барозо. Този разговор се очаква да се проведе до няколко дни, като евентуално може да се случи още този четвъртък в Страсбург. Няколко източника от ЕП и ЕК потвърдиха пред "Капитал", че новата кандидатура е много позитивно разглеждана заради биографията и защото не е твърде близка с българския премиер и ще има независимост от вътрешни политически игри. Самата Георгиева обаче предупреди, че ще чака да "минат добре изслушванията".

Пред "Капитал" австрийският евродепутат Ханес Свобода, който е координатор за изслушванията от страна на Партията на европейските социалисти, потвърди, че в изслушването на Кристалина Георгиева нищо няма да бъде спестено. "Разбира се, че ще бъде трудно. Чухме, че е квалифицирана и подготвена, но ще задаваме всички въпроси по същество и ще сме честни. Ако тя е по-квалифицирана обаче, аз бих попитал защо премиерът не номинира първо нея?". Българският евродепутат и бивш външен министър Ивайло Калфин пък заяви, че познава Георгиева като "човек с много опит, добър икономист, който би направил значително по-добро представяне. Ако това е номинацията, това е действително един много кадърен специалист. Ако тя е добра, ние ще работим за нея."

22 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daks avatar :-|
    ДАКС
    • - 6
    • + 8

    Цитат от статията: Пред "Капитал" австрийският евродепутат Ханес Свобода, който е координатор за изслушванията от страна на Партията на европейските социалисти, потвърди, че в изслушването на Кристалина Георгиева нищо няма да бъде спестено. "Разбира се, че ще бъде трудно. Чухме, че е квалифицирана и подготвена, но ще задаваме всички въпроси по същество и ще сме честни. Ако тя е по-квалифицирана обаче, аз бих попитал защо премиерът не номинира първо нея?".

    Очевидно има и малоумни австрийски евродепутати.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    К.
    • - 1
    • + 9

    Случаят Желева предизвиква размисли за новата постиндустриана политика.
    Само си представете, че следващото правителство се избира с (да речем 60%) от представителите "народни" публично по телевизията с въпросчета разни задени към всеки отделен министър.
    Сетне вестници и телевизии жужат с извадки от пълния запис по интернета една седмица и най-изпадналия матриал може да прецени пипето на този дето ще работи за него следващите четири-пет години.
    И сетне съответната комисия трябва да каже Да или Не според съвестта на членовете си. И се разбира кой е бягал от часовете по география, кой зимал дипломи на копи-пейст, кой кога ква фирма имал и как управлявал и народо геда сеир.
    Струва ми се, че Европа като родина на демокрацията въвежда нови стандарти в политиката и другите и тичат зад гърба.

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    К.
    • - 12
    • + 5

    Относно Кристалина.
    От това което е излязло по медиите несъмнено умна жена.
    Приемам като негатив, че все още работи за вкостенена организация от миналия век с всичките му условности.
    Очевидно е заразена от новата "зелена" религия, което си е недостатък отвсякъде за поколението което ще плаща енергиините сметки, ама това ще стане проблем след 4-5години.
    Чел съм нейно интервю в този вестник преди години, когато говореше че хората трябва да са адаптивни към климатичните промени. Очевидно "зелената зараза" е стигнала и до Световната Банка и е запяла нова песен. Все пак 24 000 евро на месец са бая повече от окладката в Банката, макар и "Световна".
    Верно, ако требе да пътува, както казва че обича, ще и се наложи да ходи на кофти маларийни места, ама то за това си има сътрудници и ваксинации и хапове.
    Виж ако клюката, че е леля на Дянков излезе вярна у нас цирка става пълен.
    Сядам пред телевизора да се насладя...

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    kuk
    • - 1
    • + 4

    хах К. от коя пещера излезе ве 4овек. А за Кристалина :

    ГОСПОД ДА Я ПАЗИ !

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    seola
    • - 4
    • + 4

    Много жалко за нас но Желева -Първанова е класическия пример по учебник за международен дипломатически скандал.
    И то предизвикан не от външни обстоятелства или хора а предизвика именно от българска депутатка .
    Жалко е че целта беше разрушаването и целенасоченото дискредитиране на българския кандидат на всяка цена по лични и политически приичини-абсолютно безсмислено
    Едновременно с това непукизмът на Първанова по отношение това че съсипва българкият имидж в европарламента пред толкова хора имидж граден с години от Миглена Кунева ,Надежда Михаилова и Соломон Паси които бяха едни изключително компетентни и добри дипломати допринесли много за България непукизмът и некадърноста на тази докторка бяха достойни за завиждане .
    Все пак българските граждани нямат директен инструмент за избор на евродепутати както и поглед каква ефективност има те и с какво се занимава конкретно всеки един от тях
    Изключително неприятен казус за България и дипломатическите ни среди който още дълго време ще се помни .
    Недопустимо е (но ако някой си беше направил труда да проведе 30 минутно интервю и разговор с Първанова преди да я назначи на такъв отговорен пост щеше да е наясно очевидната и професионална непригодност за да изпълнява длъжността евро дипломат на България )
    Дипломатически гаф е по такъв некадърен начин дипломат работещ в европарламента (работещ и сложен там като първа линия-лицето ни пред света така да атакува колегата си.
    Просто трябва да се създаде надежден механизъм за избор и отзоваване на такива депутати като Антония Първанова с мотив Професионална некомпетентност ,работа в разрез с националните интереси липса на каквато и да било квалификация в международните отношения най ясно казано липса на мозък в главата което идва в разрез с това да си дипломат .
    Няма спор за това дали Желева е компетентна или не тя също не беше за мястото което искаше да заема -нито Английски и беше на ниво ,Начинът на изразяване и беше абсолютно бедствие както и дипломатичните и умения.Личеше с просто око че не е готова за ресора си (чудно кой я избра пък нея )
    Ако Първанова си мисли че е сложена в европарламента за да Приказва глупости и да се изживява на модна звезда с висока европейска заплатка както и да пречи на имижда на страната ни от която идва и тя самата еми явно че по добре ще е да си продължи лекарската практика или нещо в което я бива най добре

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-@
    Нищо лично!
    • - 4
    • + 4

    Изморих се да съм като зрител на цирково представление. Хайде пак "Хоп" фокусникът ББ извади от ръкава г-жа Георгиева. Мойте уважения, но свършиха ли се познатите, местни лица, за които обществото по-лесно и бързо може да изрази мнение? Скромната ми позиция е, че кандидатурата на г-жа Георгиева е неподходяща, защото поста е политически + дипломатически. Дамата може да е отличен, перфектен финансист в глобален аспект, но това я прави идеален кандидат за пръв съветник на еврокомисаря или предцедател на комитета на съветниците на или ... както там се нарича.

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    aya
    • - 1
    • + 8

    До коментар [#7] от "seola ":

    1. Първанова не е там да защитава българските, а европейските интереси. В наш интерес е Европа да има силни комисари, а не връзкари. Затова Първанова си свърши добре работата. Отстранен бе един неможещ кандидат комисар. Ако си гледал европарламента ще видиш, че атакуването на сънародник е обща практика. Важното е не от къде идваш, а на коя партия си представител.

    2. Английския на Желева не е чак толкова лош. Тя е българка, владее отлично немски. Английския и е на работно ниво. Да не си мислиш, че другите там говорят по-добър английски. ЕС има три работни езика - френски, немски и английски.

    3. Желева бе накарана да напусне, заради некомпетентност. Същото пише и днес на първа страница Зюддойче цаутунг.

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-?
    tim
    • - 1
    • + 5

    Кр. Георгиева завършва Икономическия институт през 1974 или 75 година. Във всички биографии показани до сега в интернет, периода 75 - 93 не се коментира изобщо.
    Кажете все пак, какво е правила жената преди да постъпи в Световната банка. За да не се получи после "ами ние не знаехме, ами що стана така...".

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал