🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Евала бе, митница...

Сценарий за филм на Кустурица

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Едва ли нещо се е променило в митниците от времето, когато тази чалга кънтеше по кръчмите - горе-долу преди десет години. Малко след това Емир Кустурица направи поредния си гениален балкански филм - "Черна котка, бял котарак", в който образът на българския митничар беше такъв, какъвто са свикнали да го виждат поколения преминаващи през границите хора - крадлив, неугледен и... сложете каквато дума се сетите, ще лепне идеално. Кадърът с обесения на бариерата митничар пък предизвика чувство на моментна радост у всеки, който по един или друг начин е бил в съприкосновение с тази система.

Персонажи като този на Кустурица и в момента работят в митниците. Ако не вярвате, отидете при митницата, която се намира на гърба на Централната автогара. Преди да минете през митницата обаче, трябва да преодолеете намиращата са пак там Разменна пощенска станция. По принцип трудно намираемо място, което има и доста запуснат и тъжен вид. Жълто пластмасово флагче гордо казва "90 години разменна поща". Станцията е точно като открита през 1916 и оттогава не са й се случвали много хубави неща.

Подавам хвърчащата бележка, която ме известява за "получена пратка от Италия" през тъмното мърляво гишенце, служителката изстрелва едно "чет’ри лева такса" и ми дава второ хвърчащо листче, с което отивам на редица от други неугледни гишенца. След като съм платил 40 евро пощенски разходи, очаквах пратката да пристигне по-бързо, но забравям, че пощите са последният бастион на умрелия социализъм - нещо като БТК едно време, когато нямаше дори и мобифони. Месец пътуване за няма и хиляда километ­ра? На този въпрос отговорът е дежурен: другите пощи са се замотали, нещо там. Винаги ме е удивлявала системата за търсене в пощите - една голяяяма тетрадка, в която служителките търсят нанесени пратки. Нещо като прапрапрадядото на Google. В пощата научавам и нещо, което ме изненадва повече, отколкото ме изнервя - пратки за физически лица се облагат и с 5% мито в добавка към ДДС. Плахо казвам нещо за ЕС, общ митнически съюз, липса на мита и прочее, при което на сцената излиза Той. Митнически служител, наричан Ивчо. Поглежда с пренебрежение досадника в мое лице, намества тарикатски слънчевите си очила на челото и изстрелва заучена фраза: "Давай. Един по един въпросите." Първият ми въпрос е откога си говорим на ти, но споменът за доброто възпитание за Ивчо явно е останал някъде при надеждите за нормално работно място. На въпроса за митото Ивчо набутва в ръцете ми омазан сборник митнически закони и разпорежда: "Чети, после ще видим какво си разбрал." Отбелязвам, че държанието му е нагло и това не е отговор на въпроса ми, Ивчо изсумтява, дръпва си сборничето и комуникацията приключва. Решавам да платя на държавата 5% мито, като се чудя дали и след 1 януари догодина митничарите няма да измислят някакъв трик, за да останат митата. Например да се окаже, че не сме се присъединили, а сме се превърнали в протекторат на ЕС. Може би не е лоша идея. Митата са само за физически лица и "ако си бяхте намерили фирма, можеше да си дръпнете и ДДС-то", казва една служителка на Агенция "Митници". Отбелязвам, че не съм Косьо Самоковеца (или наследниците му) и внасям пратка спортна екипировка за лична употреба, а не ТИР с цигари. Питам не е ли малко противоречиво от страна на конституцията физически и юридически лица да се третират различно, но поз­нанията на митничарите не стигат дотам, че да разсъждават по този абстрактен за тях проблем. "Вие с този колет може и да не се редите днес, обработваме камиони", са думите, с които ми казват да изчезвам от гишето и да дойда на другия ден преди десет сутринта, ако искам да си получа пратката. Най-доб­ре в осем.

Ден втори: Зареждам се пред гишето точно в осем-нула-нула, от другата страна няма и белег за човешко присъствие. Един по един пристигат служители, носейки със себе си символа на българския чиновник - бели пластмасови чашки с кафе. Няколко обърнати към мен монитора показват ранните занимания на българския митничар - пасианси. Някъде към девет без нещо сложната бюрократична машина със скърцане започва работния си ден. Служителка на транспортна фирма ме пита дали ще освобождавам ТИР, дали съм с карнет или цесия и други непознати за редовия гражданин думи. Тя е чакала с часове през вчерашния ден, вероятно и настъпващият няма да се отличава с експедитивност. Отговарям, че се опитвам да си измъкна пратката от митническия октопод с минимални щети и загубено време, което за момента изглежда невероятно. Някъде след 11 ч., когато сумата за "услуги", оставена на различните гишета, е достигнала 20 лева, получавам заветния печат "Разрешавам вдигане на стоката" и отивам да я вдигна и изнеса, преди някой друг да се е сетил за нещо друго. Ревносметката е проста - двете най-неефективни служби - пощата и митницата, са ми загубили сумарно един ден, за което съм платил 20 лева в допълнение към 25% процента мито и ДДС, за да си взема пратка, която с повече съобразителност можеше да си донеса сам. Щеше да мине като личен багаж и разходите щяха да са същите. Нямаше да я чакам повече от месец и да участвам в нещо като репетиция за филм на Кустурица.

28 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    sisi35
    • - 24
    • + 2

    За съжаление не прочетох кой е автора на тази статия, но това не е толкова важно. Не прочетох и каква стока точно и на каква стойност е получавал. В закона за Митниците и Правилника за прилагането му ясно е казано, че митото е 5% за стоки със стойност над 100 евро и 20% ДДС. Господине, предлагам ви да помислите върху следното:
    1. Законите в тази държава не ги определят митничарите.
    2. Обидните квалификации по адрес на служителите в Агенция Митници свидетелстват за вашето не особено високо интелектуално ниво.

    Нередност?
  • 2
    bsdr avatar :-|
    BSRD
    • + 8

    Ами да сте го прочел името на автора, пише го в началото на статията. Явно сте служител от българския контингет на това ведомство, но не би следвало да ви е обижда изнесената ДОСТОВЕРНА ИНФОРМАЦИЯ. A по отношенеи на законите в тази държава , точно там е мястото, където те изобщо не се спазват. За професионалната квалификация на служителите не коментирам, след като някои от служителите все още мислят че компютъра е монитора и се опитват оттам да го включат. За това и прословутата система БИМИС все о6те не може повсеместно да се използва, а и как да се ползва от митничари с професия от сорта- фризьорка, барман, келнер, учител по физкултура и все такива. Коментара за IQ- то на митническите служители оставям на др. читатели......................

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    t
    • + 5

    Статията е показна за начина на обслужване в българските митници, но не само в тях а и във повечето държавни учреждения, за жалост. Преди известно време и аз бях получил една пратка от Швеция в митницата. Бях почръчал по интернет едни рекламни брошури, които се оказаха 20 кг. Повикаха ме в митницата и казаха, че не разбирали какво е съдържанието защото пишело на чужд език, казаха ми, че за да си взема пратката ще трябва да платя 50 лв (служителката явно има завидни аритметични умения защото определи сумата след само моментно замисляне). Аз тъкмо се чудех как ще занеса брошурите вкъщи и какво ще правя с толкова хартия, та казах на лелката да си държи колета. При тези вълшебни думи тя ми го даде само срещу такса от 2.50 лв.
    А за пасиансите.... вижте служител(ки)те в министерствата какво правят по цял ден. Имам лични наблюдения над тези от МОН.

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Съгласен
    • + 7

    "ЧИНОВНИКЪТ" трябва да разбере, че той обслужва нас, а не ние него!

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    bdm

    tova e dobra statiq, neka mitni4ar4etata kato TOva po-gore da ne s eobijdat, a da zapo4nat da rabotqt. ZA6TOTO TEZI PARI KOITO PRAVQT SA NAPRAVO GRE6NI, DOKATO IMA SLUJITELI SEDQ6TI I POLU4AVA6TI PARI V BG-NI6TO DOBRO NE NI O4AKVA. I POSLE NE POLU4AVALI PARI I ZAKONITE im vinovni-MAYNATA IM !!!!

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    ТР
    • + 4

    Браво, Петре!
    Въпреки добрата статия пак ще продължават да редят пасианси.

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    т
    • + 1

    Много си прав. Само не мога да разбера дали българските чиновници просто забравят, че всъщност работата им е да обслужват гражданите, или никога не са го знаели изобщо.

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    IAVKI
    • + 2

    2005.... като физичко лице получавам пратка от чужбина - специалиирана компютърна част (PCI карта) дето я няама в БГ.... от митницата до автогаратата на София.
    добре.... плщам си всико такси 20 + 5 %... + 10 лв за попълване на митническа декларация.
    сега сагата ! отивам и чакам на опашка...митницарите щракат бавно по тези компютри.... като охлюви. ЗА час - 1-2 човека минават. След обжяд БАМС-а отказа.... хаиде на друфиоя ден отивам. Там една симпатяга ме гледа - добре облеченс с лаптоп... заприказвахме се.... каза ми плати си 15 лв и ше миниеш по- леко..... отивам на страни и се угварям с митичаря. Аз леко прикривам тиои ми казва 0 адие стига е порави - двавах парите .... отсрани пред виски ! Дадох (на мен ч1 ден стрива повече от 20 лв) ... за обедната почивка 30 миунте 6 човека минаха !
    въобще..... корупия. Решението - едион човек контролюр - с чилоа с камера, записваща. след 5-10 дена минаване през митбница- 90 % от корумпираните ще се "записани". Слде 2 месеца - друг човек... аиде още 50 % уволнеио. Трети път НЯМА да има нужда...

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    пътник нещастен
    • + 3

    Това е така!Митничарите в България въобще не са готови за ЕС!Трябва тотална чиастка,защото тези които работят в момента са все хора на някого си!Вън на всички митничари с над 10 г.стаж и назначаване на нови служители млади хора току що завършили университета!Трябва катарзис в тези служби!Ами каппейците?!Дето искат пари за печата който са длъжни да поставят в паспорта Ви при напускане на държавата?!Все едно си престъпник и си плащаш...Всички са в комбина до един!Трябва скрита камера за начало в граничните пунктове на границите които уж стават вътрешни за ЕС - Русе ,Видин,Кулата...да ги видите мамините колко са гладни тези евромитничари!!!Ами румънците?!?!Още по гладни и по нагли и от няашите!

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    об

    Обезпаразитяването по границите, за което се плащат 2 лв. за какво е нужно и къде другаде се прилага?

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал