🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво е да си климатичен посланик

Над 200 посланици от всички страни - членки на ЕС, обсъдиха най-важните теми за климата на годишната среща на Европейския пакт за климата.

Над 200 посланици от всички страни - членки на ЕС, обсъдиха най-важните теми за климата на годишната среща на Европейския пакт за климата
Над 200 посланици от всички страни - членки на ЕС, обсъдиха най-важните теми за климата на годишната среща на Европейския пакт за климата
Над 200 посланици от всички страни - членки на ЕС, обсъдиха най-важните теми за климата на годишната среща на Европейския пакт за климата
Над 200 посланици от всички страни - членки на ЕС, обсъдиха най-важните теми за климата на годишната среща на Европейския пакт за климата
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Посланиците на Европейския пакт за климата информират, вдъхновяват действията в областта на климата.
  • Европа вече има общност от над 880 климатични посланици, от които 25 са от България.
  • Само преди седмица се проведе годишната среща на посланиците за климата в Брюксел.
  • Искаме да постигнем повече ангажираност у хората, да избегнем европейската технокрация, каза Марош Шефкович, изпълнителен вицепрезидент на Европейската комисия по въпросите на Европейската зелена сделка.

Аз съм климатичен посланик, а моята мотивация е, че обичам природата и екологичния начин на живот. Пътувам с градски транспорт като водя моите три деца на училище, когато отивам на работа и на срещи. В свободното си време обичаме да караме колела, да ходим на къмпинг, обичам дългите разходки и езда.и се опитвам като всеки от вас да живея все по-здравословно и устойчиво..и да никак не е лесно. Но затова пък е толкова важно да го правим все повече хора.защото на все повече хора ни пука за околната среда, пука ни за нашия живот. Затова съм един от всички над 880 климатични посланика от цяла Европа и 25 от България..но все още сме твърде малко.

Повечето от Вас мислят политиките на Европа за намаляване промените в климата за бюрократични, сложни и неясни, дори безумни. Как изведнъж да се откажем от начина на отопление на домовете, което е евтино и лесно достъпно чрез дърва, въглища и газ? Как всеки човек на покрива на дома си да има фотоволтаик или пък да кара електромобил? Не всяка стъпка към по-устойчив начин на живот е толкова сложна.

Важно е всеки от нас да започне с няколко важни и прости стъпки- да се опитва да хвърля по-малко отпадъци, да пази чисто и да се движи повече пеша или с градски транспорт. За да живеем екологично, не е нужно всеки да кара електрическа кола.

Искаме да постигнем повече ангажираност у хората, да избегнем тази технокрация, с която всички свързват политиките по климата, каза само преди седмица на годишната среща на Европейския климатичен пакт Марош Шефкович, изпълнителен вицепрезидент на Европейската комисия по въпросите на Европейската зелена сделка. Искаме Европа да е пионер и да докажем на света, че зелената трансформация може да се случи дори и в много развити икономики, посочи Шефкович.

Искаме Европа да е пионер и да докажем на света, че зелената трансформация може да се случи дори и в много развити икономики

Марош Шефкович, изпълнителен вицепрезидент на Европейската комисия по въпросите на Европейската зелена сделка
Марош Шефкович, изпълнителен вицепрезидент на Европейската комисия по въпросите на Европейската зелена сделка

А хора на ключови позиции все още си задават въпроса дали климатичните промени са реалност. Но те засягат всеки от нас и все повече хора се убеждават, че затоплянето на климата влияе на нашия живот. Ако до преди 50 години сте били убедени, че сте изградили дома си в перфектна локация близо до река или гора, днес не сте застраховани от рисковете на по-честите природни бедствия на наводнения и пожари.

Само заедно можем да преодолеем рисковете, а политиците като че ли се опитват да кажат, че никой няма да бъде изоставен, всеки ще може да се включи. И в опитите си от високото технократско ниво да слязат на езика на обикновените хора, бюрократите създават една инициатива, която може на пръв поглед също да изглежда неясна. Това е Европейският пакт за климата.

Какво е Европейският пакт за климата?

Европейският пакт за климата е движение на хора, обединени около обща кауза, като всеки предприема стъпки в своя собствен свят за изграждане на по-устойчива Европа. Той е инициатива на Европейската комисия от 2020 г., част от Европейската зелена сделка и помага на ЕС да постигне целта си да стане неутрален по отношение на климата континет до 2050 година.

Всеки може да е част от Пакта. Можете да се включите, независимо дали току-що започвате по пътя си към действия в областта на климата или вече работите, за да промените своя свят. Можете да участвате като физическо лице или като организация - например град, общност или асоциация. Готови ли сте да стигнете по-далеч? Вие може да станете посланик за климата и да ангажирате общността си като организирате инициативи, събития и каузи.

Европейската комисия се опитва да създаде съвсем практическа възможности на страните да преминат през зелената трансформация. Въпросът е доколко това се случва на национално и местно ниво, ако посланиците са малко. Идеята за необходимостта от промени трябва да достигне от големия град до най-малкото село и затова Европа има нужда от повече посланици като Вас, съобщи на годишната среща на посланиците в Брюксел Вопке Хукстра, европейският комисар по въпросите на климата.

Европа има нужда от повече посланици като Вас

Вопке Хьокстра, европейският комисар по въпросите на климата
Вопке Хьокстра, европейският комисар по въпросите на климата

Много важна роля за конкретните действия на всяка страна за плановете им за енергетиката и климата, които са климатичните и енергийни стратегии на страните пред Европейската комисия са зелена промяна. Истината е, че тези планове трябва да бъдат обсъждани на местно и локално ниво, за да се създаде зелен диалог и най-засегнатите индустрии и хора да бъдат насърчени да направят промянатаю, коментира Шефкович.

Европейският съюз е мобилизирал допълнително 86 млрд. евро, които трябва да отидат до най-уязвимите хора. Но те далеч не са достатъчни за сериозните промени, които е важно да предприемем в условията на кризи и войни, дори сменяйки енергийните си система да успеем не просто да задържим енергийните цени, но и да ги направим по-ниски. Тези инвестиции трябва да мобилизират още частни инвестиции и да се възвърнат, но това предстои да се случва бавно.

На фона на един трилион инвестиции в зелени проекти през 2023 г., инвестициите в изкопаеми горива нарастват до безпрецедентните над 7 трилиона долара в световен мащаб.

Зелената трансформация изисква усилията на всички страни, не само на Европа, коментира комисарят по климата Вопке Хукстра. Европейската комисия си е поставила цел да изгради партньорства с градовете, с гражданите, с фирмите, допълни Xукстра.

Изключително важна ще е ролята на Социалния климатичен фонд, благодарение на който всяка страна ще разполага със средства (за България това са над 2,5 млрд. евро), за да подпомогне хората в енергийна бедност. Градовете и местните общности са лидерите в тази зелена трансформация. Говорим за промяна в публичния транспорт, за програми за домовете.

Какво казват посланиците за климата от цяла Европа?

Ние работим за подобряване на енергийната ефективност и за разпространение на повече ВЕИ на местно ниво, коментира Дина Прсанкова от Асоциацията на енергийните агенции, която има над 80 организации членове в 24 страни-членки ( в организацията членува Енергийна агенция Пловдив например). За нас е мноог важно да се развие мрежата от one stop shops или едно гише, за да има по-тесен контакт с гражданите, защото трябва да работим върху доверието, което досега липсваше.

Анна Веронес от Европейската научна организация (European Science Organizations ) посочи, че науката работи сериозно върху темите за решаване на проблема с микропластмасата, подобряване на енергийната ефектинвост и за подобряване на партньпрствата с научните институции. Например разработват сензори как гражданите да отчитат тяхното въздействие върху околната среда, да събират данни, за да могат да се справят с все по-големият проблем, свързан с дезинформацията, допълни Веронес. Всички сме свързани с храната, а няма нищо по-хубаво от местните продукти, за което работим от Slow Food, подчерта и Марта Меса от организацията, която има представителства в над 160 страни по света.

Искаме да кажем на всички, които искат да правят промени за опазване на околната среда, в сферата на кръговата икономика, не сте сами, подчерта на Ана Леандро от Секретариата на Европейския пакт за климата.

Как климатичните посланици да се справят с дезинформацията за климатичните промени?

Изключително място беше отделено на темата за дезинформацията по темата. Над 83% от хората вярват, че климатичните промени са важен проблем и над 60% смятат, че трябва да направим всичко възможно да се справим до 2050 година. Това посочи Джереми Хери, Главна дирекция "Климат" на Европейската комисия. Дезинформацията по темата е трудно да се открие, защото все пак живеем в свят на свобода на изразяване. Но трябва да работим все повече за качествено изразяване и именно затова е изключително важно истински активните климатични посланици да ставаме все повече.

В този дебат се включи Йоана Мария Петреску, бивш Министър на финансите на Румъния, основател и президент на неправителствената организация Simply Green. Важно е специалистите, изследователите и всички, които вярват в климатичните промени да изградим диалог и доверие помежду си, посочи Петреску. За справяне с този огромен проблем е важно във всички сфери да има климатични посланици от бизнес, неправителствен сектор, граждани с различни професии, представители на медии и инфлуенсъри. Ако хората прекарват шест час в интернет на ден, два от тях са в социалните мрежи, затова усилията ни трябва да бъдат насочени да даваме правилни послания в социалните мрежи, каза Джереми Хери. Как се опитвам да живея по-екологично, да карам колело ни да се храня здравословно разказва в моите видеа в социалните мрежи, сподели пример Розари Хасковцова от Чехия.

Българските посланици

Всеки от всички 25 от българските посланици е много интересен. Сред тях са Саша Безуханова с 20 годишна бизнес кариера в HP, ангел инвеститор в устойчиви стартъпи. Тя е основател и председател на MOVE.BG - гражданска платформа за устойчиво и иновативно развитие в България.

Климатичен посланик е и Маги Малеева, която покрай тениса се влюби и в опазването на околната среда, тя е основател на платформата Gorichka.bg.

Румяна Грозева е изпълнителен директор на Агенция за регионално икономическо развитие Стара Загора. Регионът е в центъра на енергийния преход у нас и я среща с редица казуси, свързани пряко с въздействието върху изменението на климата на регионалното ниво.

На националната среща на българските посланици, която се проведе съвсем скоро се включиха редица интересни и инициативни хора, ентусиасти.

Например климатичен посланик е Рада Бонева, известна още като Пестеливата овца. Тя създава своя блог Тhriftsheep.com през 2017 г. като мисия да популяризира пазаруването втора употреба и търсенето на ретро съкровища. Няколко месеца по-късно поема по пътя на zerowaste. От 2019 г. води собствен ThrftSheep Podcast - строго тематичен подкаст на български език с широк кръг от експерти.

Сред климатичните посланици е Вихрен Митев, автор на Екологичен манифест, основател и директор на фондация "Екологичен манифест - МанЕко."

Стойчо Наков е основател на бизнес за нулеви отпадъци. Петя Георгиева Милер работи в посока да образова повече деца по темата за климатичните промени. Това е основна мисия на много от бълграксите ни послнаици.

Апостол Пенков през 2020 г. превежда глобалния климатичнен симулатор En-ROADS. Инфлуенсър и собственик на бизнес за устойчиво развитие Симона Щилянова е климатичен посланик. От друга страна косланик за климата е и Зорница Спасова, която работи като главен асистент в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) на Министерство на здравеопазването и е автор в платформата за климата Climateka.bg. Всички посланици за климата може да видите тук.

А аз ще се опитвам да разказвам техните истории и историите на всеки, който прави смели стъпки в посока на устойчиво и по-здравословно бъдеще, защото 25 български или 880 европейски климатични посланици не са достатъчно.Следващият климатичен посланик може да си ти.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар