🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕК ще предлага финансова помощ, за да получи подкрепа на климатичния си план

20% от средства по една от програмите ще бъдат отделени за засегнати физически лица

Европейският съюз (ЕС) ще финансира страните членки с най-големи затруднения в изпълнението на плана за намаляване на вредни емисии в опит да ги накара да подкрепят идеите на блока. Това се твърди в изтекли документи, станали достояние на Financial Times (FT).

Мерките включват нови, по-високи екостандарти за коли, преработване на механизмите за търговия с въглеродни емисии, данък за керосин и трансграничен въглероден данък (ТВД). Според документите, цитирани от FT, в първите десет години от плана мерките ще влизат сила постепенно. В допълнение ЕС ще изисква в търговията с емисии да се включат и нови сектори, които всяка година ще плащат нарастващ процент от стойността на зелените сертификати.

Друго облекчение, целящо да намери подкрепа за плана на блока, е така наречената Climate Action Social Facility (Система за социално климатично действие). Тя цели да подпомогне домакинства и малки бизнеси в държави с ниска енергийна ефективност, чиито енергийни сметки биха се покачили в резултат на мерките. Една пета от средствата, постъпили в бюджета на ЕС в периода 2026-2032 г., ще бъдат преразпределени към най-засегнатите и уязвими лица. "Това ще е първият случай, в който ще адресираме проблема с ниската енергийна ефективност", заяви представител на съюза пред FT. Парите ще идват от преработения механизъм за търговия с вредни емисии, концентриращ се върху транспортния и строителния сектор.

Трудности за Централна и Източна Европа

Страни от Централна и Източна Европа са против новия механизъм, включващ строителството и транспорта в търговията с вредни емисии, тъй като голяма част от жителите на тези държави използват неустойчиви горива за отопление и транспорт. Това би имало непропорционално по-голям ефект върху тези държави, отколкото върху останалите членове на съюза. Полша дори предлага директна намеса от страна на ЕС. Според дипломати Италия и Франция се опасяват от повторение на протестите на "жълтите жилетки" във Франция през 2018 г..

Говорейки пред Европейският икономически и социален комитет, шефът на климатичната политика на ЕС Франс Тимерманс не създаде илюзии, че преминаването към новата система ще бъде лесно. "Ако сега кажем, че ще е лесно, то всички ще бъдат разочаровани по-късно. Добре е да подготвим всички за едно трудно преминаване към нова система, защото наистина имаме нужда от единство по въпроса и действията", добави той.

На 14 юли в ЕС ще представи плана си, с който се цели до 2030 г. да свали нетните парникови емисии до нивото, на което са били през 1990 г.