🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европа трябва да акцентира върху превенцията срещу горските пожари

Това е необходимо да бъде сред ключовите политики на правителствата

Колосална топлинна вълна с температури, достигащи рекордните 48.8 градуса в Италия, разпали горските пожари, които опустошиха територии и убиха десетки хора в Южна Европа и Северна Африка - от Турция, Гърция и Италия до Мароко и Алжир. Докато пожарите опустошават Средиземноморския регион, изниква въпросът дали те са неизбежна част от глобалното затопляне, или могат ли да се предприемат стъпки за обръщане на тенденцията.

"Ясно е, че изменението на климата ще ни накара да видим още такива събития", каза френският президент Еманюел Макрон след пътуването си до региона Сен Тропе, където огромен пожар доведе до евакуацията на 10 хил. души.

Том Смит, доцент в London School of Economics, твърди, че "изменението на климата със сигурност играе роля във всеки пожар на планетата в момента". Изсушавайки въздуха и изсмуквайки влагата от растителността, повишаването на температурите създава идеални условия за възникването и бързото разпространение на пожари. Междуправителствената група на ООН по изменението на климата прогнозира, че Средиземноморският регион ще се сблъска с дори по-големи горещини през следващите десетилетия, съобщава Financial Times.

Макар и изменението на климата да играе неоспорима роля в разпространението и мащаба на горските пожари, човешките действия също стоят зад по-голямата част от пламъците в Европа. Европейската информационна система за горски пожари регистрира повече от 1400 пожара тази година до 18 август - с над 600 повече от средната годишна стойност.

Противопожарните специалисти казват, че най-ефективните стъпки за намаляване на разпространението и размерите на пожарите ще бъдат намаляване на "горивото", с което се хранят чрез ефективно управление на земята, както и подобряване на капацитета за бързо реагиране и повишаване на обществената осведоменост. "Трябва да бъдем подготвени, тъй като тези пожари ще продължават да се случват. Трябва да направим нещо по отношение на изменението на климата, но повече от това трябва да направим нещо по отношение на реакцията", казва Катлин Стоуф, асистент в университета Wageningen в Нидерландия.

Липса на подготовка за реагиране

Стотици пожари избухнаха в Гърция през последните седмици и унищожиха десетки хиляди хектари гори. Правителството се сблъска с критики за неуспеха му да се подготви за подобни бедствия.

"Гръцките гори са оставени на произвола на съдбата от години. Те са станали изключително плътни, поради което са силно запалими", казва Деметрис Каравелас, изпълнителен директор на природозащитната група "WWF Гърция". Той добавя, че в Гърция почти няма гори с ясни планове за управление и горските власти "не съществуват", цитира го FT.

След като горските пожари през лятото на 2018 г. убиха 103 души, гръцкото правителство възложи доклад на германски учени за идентифициране на системните проблеми, с които се сблъска при подготовката си за горски пожари. Експерти заявиха, че някои от препоръките на доклада са били пренебрегнати, въпреки че наскоро гръцкият премиер Кириакос Мицотакис отрече, заявявайки, че не е съгласен с всички заключения на доклада.

На други места е постигнат напредък в превантивното управление на земята. Това включва използването на "тактически изгаряния", при които пожарите се разпалват, когато времето е по-умерено, за да се премахне сухата повърхностна растителност преди сезона на пожарите.

Според анализ на WWF гражданите на Европа са отговорни за около 96% от горските пожари в Средиземно море, като първоначалната искра често започва встрани от пътя или в покрайнините на населените места. Няколко души също бяха арестувани по подозрение за палеж във връзка с пожарите в Гърция.

Учените остават загрижени, че по-голямата част от инвестициите в превенция все още са насочени към потискане, а не към образование и управление на ландшафта. Източник на FT подчертава необходимостта от подобряване на информираността около често срещаните случайни причини за пожари. Тези предпазни мерки винаги са били предприемани непосредствено след големи катастрофи, но "малко по малко усилията отслабват до следващия голям пожар след 5 или 10 години. Горските пожари се забравят, докато не избухнат отново".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    peb11648502 avatar :-|
    peb11648502

    "Гръцките гори са оставени на произвола на съдбата от години. Те са станали изключително плътни, поради което са силно запалими"

    Нали точно това пропагандират от НПО-тата? Да оставим гората да се саморегулира за да не нарушим горските екосистеми. Сега ново 20. Ако гората не е достатъчно плътна, как ще се предотврати изсушаването на почвата и тревата от слънчевите лъчи за да не се разпалва?

    Нередност?
  • 2
    peb11648502 avatar :-|
    peb11648502
    • + 1

    Пожарът в Родопите го гасиха със седмици, въпреки че не обхващаше толкова голема площ. Нема ли да излезе по-евтино да се инвестира в противопожарни самолети и вертолети (истински, а не модифицирани военни с кофа), разположени на възлови места в страната като Югозападна България, Стара Планина и пр. Както и в система за наблюдение на горите (най-вече онези в планините като най-ценни и стари) в реално време с цел бързо реагиране и гасене още преди пожарът да се разгори? Отделно неизчислимите ползи от спасената гора.

    Нередност?
  • 3
    jazzdevil avatar :-|
    jazzdevil

    Ама как бе - нали със Зелената сделка на Брюксел като затворим въглищните централи, вдигнем цената на тока 3 пъти и направим бензина 20лв/л ще спрем глобалното затопляне и вече няма да има горски пожари както в доброто старо време преди да започнат климатичните промени.

    Нередност?
Нов коментар