🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Екстремното време е довело до 40 млрд. долара загуби за застрахователите

Наводненията в Германия могат да се окажат най-скъпото климатично събитие в Европа през последните 40 години

Пожар на гръцкия остров Евбея.    ©  Reuters

Горските пожари, случаите на торнадо в Европа и зимните бури в САЩ са довели до около 40 млрд. долара загуби за застрахователите в глобален мащаб през първата половина на 2021 г. А тенденцията е щетите в бъдеще да нарастват, пише Financial Times.

Презастрахователната компания Swiss Re предупреждава, че екстремното време, причинено от климатичните промени и от бързото градско развитие, са причина за рекордно високи загуби от природните катастрофи. Това са най-големите загуби за първото полугодие за застрахователите от земетресенията в Япония и Нова Зеландия през 2011 г. насам, както и вторите по големина в историята за този период.

Очаквания за рекордни загуби до края на годината

От Swiss Re не се ангажират с конкретна прогноза за втората половина на 2021 г., но казват, че ситуацията е такава, че могат да се очакват рекордни загуби. Компанията визира тежките наводнения в Китай и Европа през юли, както и настоящите пожари на много места по света. Освен това подчертава, че сезонът на ураганите все още не е започнал.

Само в Германия застрахователите очакват искове в порядъка на 4.5 - 5.5 млрд. евро, свързани с опустошителните наводнения от миналия месец. Според застрахователния брокер Aon това бедствие вероятно ще се окаже "най-скъпото климатично събитие и второто най-скъпо природно бедствие в Европа през последните 40 години".

Експертите от Swiss Re обръщат специално внимание на т.нар. вторични опасности, заплахата от които се покачва. Това са катастрофи, които в исторически план нямат същите финансови последици като при земетресения или урагани, но сега те достигат до загуби от 1 млрд. долара. Растящите разходи отразяват повишената заплаха за застрахователите в момент, в който екстремното време се комбинира с ръст на населението и с ускорено строителство, водещи например до по-малко поемане на вода в почвата.

Натиск над застрахователите

Глобалните икономически загуби от природни и предизвикани от човека бедствия, включващи застраховани и незастраховани щети, се изчисляват на 77 млрд. долара през първата половина на 2021 г. Заради поетите в световен мащаб ангажименти за борба с климатичните промени застрахователите са подложени на все по-голям натиск от страна на инвеститори и природозащитни организации да оттеглят подкрепата си от дейности, които са до голяма степен въглеродно интензивни, за да се достигне целта за ограничаване на въглеродните емисии до нетна нула до 2050 г.

През юли осем европейски застрахователни групи, сред които Axa, Aviva и Generali, създадоха "Застрахователен алианс нетна нула", като обещаха да приведат своите застрахователни и презастрахователни портфейли в съответствие с целите за 2050 г. От Generali посочват: "Интензитетът и честота на природните катастрофи, които нарастват, показват, че сме изправени пред абсолютна извънредна ситуация."

Все още няма коментари
Нов коментар