🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Конфликтът във в. "Имоти" приключи с появата на две нови издания

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Със споразумение и поява на два нови специализирани вестника приключиха придобилите гласност противоречия в най-старото издание за недвижими имоти - "Имоти". През последните месеци наред е традиционните материали и оферти читателите на вестника се позапознаха и с конфликта между доскоро двамата му собственици, както и със смяната на редакционния екип. Преди няколко седмици дори се появи първият и останал единствен брой на алтернативното издание "Пазар имоти", списано от стария екип на вестника.

До началото на тази година вестник "Имоти" се издаваше съвместно от небезизвестните посреднически агенции за недвижими имоти - "Имоти" и "Интертайм". Впоследствие издателят беше променен на "Имоти прес" ООД. По-късно поради неразбирателства между двамата издатели Валентин Съйков, шеф на агенция "Имоти", е продал дяловете си във вестника, оставяйки го изцяло в ръцете на другата агенция, която пък от своя страна включва в ООД-то други съдружници, с които има съвместни фирми. Цялата история категорично е плод на финансови недоразумения между бившите съдружници по повод управлението на вестника, които в крайна сметка доведоха до спад в тиража на му. "Приключихме годината със загуба и затова се наложи да взема по-активно участие в управлението", обяснява сега Петър Николов, шеф на "Интертайм". Мерките са включвали освен дизайна на вестника, рекламната му политика и заплатите на редакционния екип, твърдят от него, което е довело и до изострянето на конфликта. На първи април, месец след назначаването на нов главен редактор на вестника и напускането на стария - Димитър Радонов, почти пълният екип на вестника също напуска редакцията. "Просто не бяхме получавали заплатите си от няколко месеца и след като най-накрая ни беше изплатена част от тях, решихме да напуснем", обясняват от екипа. Освен това обстановката в редакцията била достатъчно изострена от "опита за въвеждане на ред". Същите хора, непосредствено след напускането си, заедно със стария главен редактор започват подготовката на нов вестник - "Пазар имоти". Издатели този път са агенциите "Имоти" и "Еси-М". "От ръководството на стария вестник ни обвиниха, че сме постъпили некоректно, че сме копирали концепцията на вестника и сме подлъгали РЕП, рекламодатели и разпространители, че старият седмичник вече има нов изглед. Това просто не е истина", твърдят от редакционния екип. Както може и да се очаква, другата страна не е на това мнение.

"Сигурен съм, че никой от нас не желае конфликтът повече да се раздухва, тъй като той приключи, и то цивилизовано", обяснява Петър Николов. След единствения брой на спорния вестник двете страни подписват споразумение, което предвижда до един месец след това втори вестник да не излиза. Тази седмица мораторният срок изтича, а за понеделник е планирана появата на "Имоти и бизнес". Вестникът ще се издава,- от дружество, съдружници в което са агенциите "Имоти", "Еси-М" и други.