Ако не банка, поне застраховател

След като не успя да вземе БАКБ, "Експат капитал" на Николай Василев взе 20% от "Еврохолд България"

Николай Василев    ©  Асен Тонев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сезонът на придобиванията в България явно е в разгара си. Поне така изглеждат нещата около жадната за сделки инвестиционна компания "Експат капитал" на бившия министър от последните два кабинета Николай Василев.

След като тази пролет опитът да купи затруднената Българо-американска кредитна банка (БАКБ) се провали, в понеделник компанията на Василев се сдоби с 20% в бившия приватизационен фонд, сега публичен холдинг, "Еврохолд България". Цената на сделката е 26.4 млн. лв. или 1.215 лв. на акция.

Така вместо на банковия пазар, "Експат капитал" стъпи на застрахователния и лизингов пазар, където са едни от основните активи на "Еврохолд", а именно -  застрахователният холдинг "Евроинс иншурънс груп" с флагман "Евроинс България" и лизинговият холдинг "Евролийз ауто" с основно дружество "Евролийз ауто България".

"Експат" определя тази инвестиция като "стратегическа и няма да излиза от нея в близките няколко години", пише в съобщението на купувача. "Освен това дружеството ще си сътрудничи с останалите големи акционери в "Еврохолд" за динамичното развитие на компанията" и "ще продължи да подкрепя финансово "Еврохолд" при бъдещи увеличения на капитала, за да поддържа процентното си участие в капитала не по-ниско от сегашното ниво от приблизително 20%."

На лов за активи

Първият опит на Николай Василев да стъпи по-здраво на финансовия пазар беше с обвързващата му оферта за придобиването на 49.99% от БАКБ. Офертата му обаче така и не стана фаворит на продавачите, а банката беше придобита от фонда на Цветелина Бориславова "Си Ес Ай Еф" за 100 хил. евро. Според източници на "Капитал" офертата на  "Експат" е била по-висока, но везните е наклонил банковият регулатор БНБ, който е предпочел нов акционер, който може да подкрепи финансово банката. А Бориславова, която наскоро продаде дела си в СИБанк на белгийската KBC, разполага със свободен ресурс.

За сделката за БАКБ Василев си беше осигурил близо 12 млн. лв. с увеличение на капитала на "Експат капитал". То стана с 60 хил. нови привилегировани акции с емисионна цена от 200 лв., издадени с условието, че средствата от него ще отидат за придобиването на БАКБ. Тогава парите бяха осигурени т.е. акциите бяха купени от "Евробилд", свързвана с разследвания за измама с пари по европрограмата САПАРД Людмил Стойков.

Сделка за БАКБ с "Експат капитал" обаче нямаше и съответно през май фирмата на Василев си е изкупила обратно привилегированите акции т.е. е върнала парите на "Евробилд".

Втори дубъл

"Евробилд" очевидно са имали интерес и към сделката за "Еврохолд", защото според данните в Търговския регистър към 6 юни 2011 г. привилегированите акционери правят свое събрание, на което променят характеристиките по акциите си. Вместо за придобиването на БАКБ, новото условие за издаването им е придобиването на акциите от "Еврохолд".

Това решение е взето с участието и на "Евробилд" като собственик на 16% от издадените книжа - т.е. "Експат" или е върнал цялата първоначална инвестиция на "Евробилд" и след това им е продал по-малка част от същите акции на нова цена, или просто не е изкупил всички привилегировани акции още след провала на сделката на БАКБ.

Който и от двата варианта да важи, не е ясно дали инвестицията на "Евробилд" реално осигурява цялата сума за "Еврохолд" в размер на 26 млн. лв. или има и друг играч в придобиването. По думите на Василев пред "Дневник" "покупката е осъществена изцяло със собствени средства" на "Експат капитал". Напълно възможно е обаче парите да са осигурени и от изцяло нови лица, тъй като акционерната структура е актуална към 6 юни и от тогава до сега може да има промени.

Обратно в холдинга

Продавач на 20% от "Еврохолд" е основният му акционер "Старком холдинг" и свързани лица. Самият "Старком" ще запази контрол над "Еврохолд" с 51% участие, като е продал само 14% от предишното си участие за общо 18 млн. лв. Това е и сумата, която ще постъпи в "Старком", като според председателя на съвета на директорите му Асен Христов до няколко месеца парите ще влязат отново в "Еврохолд България". 

В края на май делът на "Старком" в "Еврохолд" се увеличи от около 54% на 69%, заради участието му в последното увеличение на капитала в "Еврохолд" тази пролет. Това струваше на собственика свеж ресурс от около 32 млн. лв. Малко по-рано през април "Старком" си осигури 30 млн. лв., като издаде емисия облигации за тази сума със срок от 5 години.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    birdman avatar :-P
    birdman
    • - 2
    • + 17

    Важно е парите да се въртят (перат) .....

    Нередност?
  • 2
    epoc avatar :-|
    epoc
    • - 3
    • + 11

    Като оплетени черва са тимаджиите (чийто представител е никито василев) с мутрите на бб. До момента винаги като е плюл тройната коалиция все за БСП и ДПС е ставало въпрос - НДСВ винаги тактично е бивало пропускано...

    Нередност?
  • 3
    valiop avatar :-|
    valiop
    • - 1
    • + 3

    Обидно много правописни грешки има в статията, Капитал, стегнете се малко!

    Толкова ли е трудно един редактор да я прочете преди публикуването

    Нередност?
  • 4
    tochnia avatar :-|
    teo
    • - 3

    "а банката беше придобита от фонда на Цветелина Бориславова "Си Ес Ай Еф" за 100 хил. евро"

    И аз искам една банка за 100 хил. евро... ама това става само във въображението на автора..

    Нередност?
  • 5
    lewboi avatar :-|
    lewboi

    друго си е да си бивш министър, парите ти се лепят

    Нередност?
  • 6
    pres.tsvetanov avatar :-|
    Пръс
    • + 1

    До коментар [#4] от "teo":

    Абе баш се за такава сума си говорим в случая, то това му е и "необичайното"
    (б.р. не е толкова необичайно за родните политико-бизнес афери, все пак)

    Нередност?
  • 7
    pres.tsvetanov avatar :-|
    Пръс

    http://www.investor.bg/news/article/119005/339.html
    ето я и причината за ниската цена

    Нередност?
Нов коментар