🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Отново "българо-американска"

Цветелина Бориславова се завърна на финансовата сцена с покупката на 49.99% от БАКБ

Цветелина Бориславова: "Искам България да има своята "зелена банка"
Цветелина Бориславова: "Искам България да има своята "зелена банка"
Цветелина Бориславова: "Искам България да има своята "зелена банка"    ©  Надежда Чипева
Цветелина Бориславова: "Искам България да има своята "зелена банка"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Цветелина Бориславова пак може да добави думата банкер към визитката си. Шест месеца след раздялата си със СИБанк, тя се оказа изненадващият победител в преговорите за покупката на 49.99% от акциите на Българо-американската кредитна банка (БАКБ), които досега бяха собственост на ирландската банка Allied Irish Banks (AIB).

Сделката е забележителна по няколко причини. Първо, в условията на криза покупките на банки стават трудно. За тази година това е първото подобно придобиване. Другата дълго подготвяна сделка е купуването на НЛБ банка София (на словенската Nova Ljubljanska banka) от TBIF Financial Services, което се очаква да приключи до септември.

Второ, за първи път от доста години български инвеститор изкупува дял на чуждестранно участие в местна банка. Досега се случваше обратното - чужденци купуваха дялове в български банки от местни лица.

Третият любопитен момент в обявената сделка за БАКБ е, че след влизането на Цветелина Бориславова институцията отново ще отговаря на името си - българо-американска. В последните години банката беше по-скоро ирландско-американска, тъй като 80% от нейните акции бяха поделени между инвеститори от тези две държави - другият голям акционер освен Allied Irish Banks досега беше Gramercy Emerging Markets Fund, който притежава близо 30% от банката.

Банката

БАКБ е създадена през 1996 г., а от 2006 г. е публично дружество - акциите й се търгуват на Българската фондова борса. Банката управлява активи за 375.9 млн. евро по данни към края на 2010 г. Нейните проблеми в последно време произлизат от многото раздадени кредити в строителния и имотния сектор. В края на миналата година 86% от нейните кредити са били обезпечени с ипотека върху имоти. Тази висока експозиция към сектора на строителството и недвижимите имоти са причина за нарастване на дела на необслужваните кредити. За 2010 г. банката отчете 19.7 млн. лв. загуба. За първото тримесечие тя е 7.4 млн. лева (при печалба от 6.8 млн. лева за същия период на миналата година), като основната причина е голямата обезценка на кредити - 11.4 млн. лева.

Оттеглянето на ирландците

Желанието на досегашния акционер AIB да напусне България е "новина" отпреди няколко месеца. Ирландците купиха половината от БАКБ през 2008 г. за 216 млн. евро. Инвестицията обаче се оказа грешна. Дълговата криза в Ирландия отряза достъпа на AIB до финансиране от капиталовите пазари, а експозицията на банката към имотния пазар в страната допълнително изостряше проблемите й. Наложи се тя да бъде национализирана и да бъде спасявана с пари на ирландските данъкоплатци и финансовата помощ от Европейския съюз за Ирландия. Продажбата на нейните дъщерните банки и подразделения по света е част от оздравителния план, съгласуван с правителството и Брюксел. Последните лоши новини от AIB бяха свързани с отчетената рекордна загуба от 10.4 млрд. евро за миналата година, както и намерения за предстоящи мащабни съкращения на 2000 служители в края на тази или другата година. Това прави един на всеки седем души от сегашния екип.  

Ако има някаква изненада в българската сделка, тя е свързана по-скоро със самоличността на купувача. Доскоро като вероятни купувачи бяха спрягани съвсем други кандидати - Централна кооперативна банка и фондът "Експат капитал", управляван от бившия вицепремиер Николай Василев. На финалната права в преговорите се завъртя и името на друг кандидат - Първа инвестиционна банка.

Не е ясно защо ирландците са избрали точно офертата на Цветелина Бориславова. Самата тя заяви пред "Капитал", че се е включила в наддаването във финалната фаза - в началото на април, когато повечето изброени кандидати вече са били направили офертите си. Управляваният от нея екип е извършил финансов и правен анализ (т.нар. дю дилиджънс) на БАКБ само за 10 дни, след което е последвало още по-бързо финализиране на преговорите.

Зелено кредо

Официално купувач на акциите на ирландците ще е притежаваният от Цветелина Бориславова инвестиционен фонд Clever Synergies Investment Fund (CSIF), в чиято собственост участие има и Фондация "Кредо бонум", също контролирана от Бориславова. Фондът инвестира основно в сферата на възобновяемите енергийни източници, туризъм, земеделие и иновации. Той е с внесен капитал от над 72 млн. лв., а управляваните активи са на стойност около 500 млн. лв.

Сделката ще стане факт едва след като БНБ и Комисията за защита на конкуренцията разрешат придобиването. Очаква се това да стане до края на май или най-късно в началото на юни.

Вероятно регулаторите ще ускорят процедурите, за да може новият собственик да влезе във владение преди годишното общо събрание на БАКБ, което вече е свикано за 1 юни. На него се очаква да бъдат гласувани и трансформациите в ръководните органи. Засега се знае, че Цветелина Бориславова ще бъде председател на надзорния съвет. Пред "Капитал" тя заяви, че ще работи с досегашния екип на БАКБ, който ще бъде допълнен с малко нови лица. Те ще помагат за преструктурирането на БАКБ в "бутикова" банка, специализирана в кредитирането на "зелени" проекти (енергетика от възобновяеми източници, биоземеделие и др). Банката няма да разширява клоновата си мрежа, а ще акцентира върху развитие на интернет банкирането.

Цената остава тайна

Финансовите параметри на сделката не бяха огласени по изрично настояване на продавача. Според източници на "Капитал" платената цена не е толкова съществена част от общата сума, договорена с купувача. По-голямата част е свързана с посрещането на непосредствени плащания от страна на БАКБ. Те включват изтегляне на сумата от 25 млн. евро, която е част от кредитната линия, отпусната от Allied Irish Banks. Досега тези пари стояха на депозит в БАКБ, но след сделката ще може да бъдат прехвърлени обратно в Дъблин.

Друго непосредствено плащане е падежът на облигационната емисия на стойност 35 млн. евро през юли. Цветелина Бориславова е убедена, че плащането ще мине гладко и без никакви проблеми. На този етап тя няма намерение да придобива допълнителни акции, които биха довели до надхвърлянето на 50% - условие за отправяне на търгово предложение към останалите  акционери (в момента при покупката на 49.99% това не се налага).

Като цяло пазарът посрещна положително сделката - след отварянето на борсата във вторник акциите на БАКБ поскъпнаха с 10% до 8.70 лева за акция, но при затварянето цената падна малко - до 7.80 лева.

Големият въпрос сега е дали Gramercy Emerging Markets Fund, който притежава 30% от банката, ще пожелае да остане като акционер, или също ще продаде дела си. От фонда досега не са коментирали сделката за основния пакет, както и плановете си за БАКБ. Самата Цветелина Бориславова намекна, че е готова да преговаря за техните 30%.

На този етап е сигурно само, че скоро БАКБ ще смени адреса си - от "Кракра" 16 централата ще бъде преместена на "Славянска" 2, където през последните години се помещаваше СИБанк. Сградата е лична собственост на Цветелина Бориславова, която през седмицата заяви в интервю за "Капитал", че преместването на СИБанк оттам вече е договорено с нейния мажоритарен собственик - белгийската KBC Group.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sonchik avatar :-|
    соня иванова
    • - 2
    • + 25

    Браво! Доколкото си спомням др. Бориславова също така бързо стаана надзорник на друга банка

    Нередност?
  • 3
    kutzarov avatar :-P
    Дѣдо Ваньо
    • - 13
    • + 23

    Честита Ви нова придобивка, г-н Премиер!

    Нередност?
  • 4
    xon2003 avatar :-|
    Starsky
    • - 1
    • + 18

    "Желанието на досегашния акционер AIB да напусне България е "новина" отпреди няколко месеца" ... по-скоро отпреди близо година вече!!

    А тази новина докога ще ни я въртите? 3 статии вече само в Капитал?!

    Нередност?
  • 5
    starez avatar :-P
    starez
    • - 8
    • + 2

    Браво на момичето. Явно знае как се управляват и правят пари.Дали не може да е и финансов министър по съвместителство.....?

    Нередност?
  • 6
    dreamboxer avatar :-|
    hypercube
    • - 5
    • + 2

    Красива и умна жена - видяла 2 и 200. Естествено няма как да изтрае Рапона - твърде е умна за това. Дори и успеха и да се дължи на контакти връзки и спекулации несъмнено е плод и на интелект опит и мениджърски усет.

    Нередност?
  • 7
    4erenmetar avatar :-|
    4erenmetar
    • - 1
    • + 13

    До коментар [#6] от "dreamboxer":
    За красива и умна не коментирам. Че е видяла 200 - това е сигурно, че е видяла 2 - силно се съмнявам.
    Наистина ли вярвате че вече са си "бивши" с Рапона?
    И двамата се командват от едни и същи кукловоди, само че каката е много по-високо в "йерархията". Дори може да се каже, че Рапона е един от успешните и проекти.
    А завръщането и в банковия сектор е резултат на постигната договореност за АЕЦ Белене. Пред атомните далавери зелените такива са само трохи. Неслучайно по същото време започнаха да се "влошават" условията за зелени инвестиции.

    Нередност?
  • 8
    xon2003 avatar :-|
    Starsky
    • - 1
    • + 7

    До коментар [#7] от "4erenmetar":

    бивша може да е любовната им връзка, но не и икономическата!

    Нередност?
  • 9
    dimhristov avatar :-P
    dreamer
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#7] от "4erenmetar":

    Всичко това я прави умна :)

    Нередност?
  • 10
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • + 2

    До коментар [#5] от "starez":финаносво министър и Флик може да е, както виждаш, в ЕС го хвалят яко, а виж да купиш банка не всеки го умее...

    Нередност?
Нов коментар