НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Deutsche Bank: Европейските въглеродни квоти ще поевтиняват

Цените на CO2 разрешителните могат да паднат под 5 евро за тон

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Германската Deutsche Bank ревизира надолу прогнозата си за цената на европейските разрешителни за въглероден диоксид (EUA), съобщи Ройтерс. Според банката квотите ще се търгуват към края на годината за 6 вместо за 9 евро.

Причините са влошаващите се икономически перспективи и свръхпредлагането на квоти за периода от 2013 до 2020 г., пише в документ на финансовата институция.

Заради задаващото се въздействие на рецесията банката очаква през първата половина на 2012 г. европейските квоти да се предлагат в диапазона от 5 до 7 евро (1 квота = 1 тон въглероден диоксид).

Друга причина за понижаването на цените е пускането на пазара на 200 млн. EUA. Продажбата им трябва да осигури средства за финансиране на нови технологии за възобновяема енергия и инсталации за улавяне и съхранение на въглероден диоксид (CCS). Активите са от NER300 - фонд с 300 млн. резервни квоти за включване на нови участници в Европейската схема за търговия с емисии (ЕСТЕ).

"Ако се повтори бедствието в междубанковите кредитни пазари, което наблюдавахме в първото тримесечие на 2009 г. и което ускори мащабното разпродаване на EUA от индустриалните играчи, смятаме, че за известно време цените могат да паднат под 5 евро за тон", казват от Deutsche Bank.

ЕСТЕ поставя лимит на въглеродните емисии от около 11 000 промишлени и енергийни инсталации в 30 европейски държави, покривайки около половината от негативния парников отпечатък на Европа.

Срив

От юни европейските квоти загубиха повече от половина от стойността си, като миналия петък удариха рекордно дъно – 6.9 евро. Анализаторите обясняват, че кризата в еврозоната е потиснала търсенето на въглеродните разрешителни. Във вторник квотите се търгуваха за 7.85 евро.

Според Deutsche Bank до 2020 г. излишъкът в предлагането на EUA ще достигне 566 млн. квоти. "При запазване на сегашното законодателство и цели не смятаме, че ще се появи дефицит, дори след 2020 г.", казват анализаторите на банката.

Възможен е и вариант, при който цените да се възстановят до 10 евро на тон до края на следващата година. За да се случи това, икономиката на ЕС трябва да се върне към умерен растеж и предлагането на европейски квоти бъде затегнато през третата фаза на ЕСТЕ (2013-2020).

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ijj avatar :-|
    ijj

    Това специално за нашата електроенергетика би било като глътка въздух за периода от 1 януари 2013 г. нататък.

    Наистина в момента цените на квотите по Европейската схема за търговия с емисии са паднали. През лятото бяха все още към 15 евро за тон СО2, сега имало вече декемврийски фючърси за 9 евро за тон СО2.

    Но може би не е случайно, че тези прогнози за цени от 5-7 евро за тон СО2 се отнасят само за 2012 г.

    Когато от 1 януари 2013 г. всички квоти за електроенергетиката в ЕС станат платени, търсенето сигурно пак ще се увеличи, независимо дали ще сме в икономическа депресия или не. Още повече, че една от целите на заплащането на квотите за емисии е някои алтернативни технологии (например улавянето и инжектирането под земята на СО2) да станат конкурентноспособни в средносрочен план (т.е. към 2020 г.). А при такива технологии себестойността на електроенергията би била поне двойна.

    Специално в българската електроенергетика емисиите понастоящем са около 30 млн. тона СО2 годишно. Това е числото, което трябва да се умножи по евентуалната цена, за да се види за каква сума нашите електроцентрали ще трябва да купуват от държавата квоти, и съответно - с колко ще поскъпне електроенергията от 2013 г. нататък.

    Нередност?
Нов коментар