Компаниите ще могат да избират и да закопават вредните газове

Технологията засега е скъпа, държавата няма да финансира проекти

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако няма инвеститори, законът ще остане само като възможност, от която няма да се възползва никой

Делян Добрев, зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма

С развитието на технологиите съхранението на въглероден диоксид в земните недра може да стане по-евтино от купуването на квоти за вредни емисии

Иван Хиновски, председател на Българския енергиен форум

Компаниите вече ще имат възможност да избират дали да купуват квоти за вредни емисии, или да отвеждат въглеродния диоксид в земята. Правото им се дава с приетия вчера на първо четене закон, с който се урежда възможността за проучване и съхранение на въглероден диоксид в земните недра, или така наречената CCS технология.

По този начин в българското законодателство се транспонира директивата за геоложко съхранение на въглероден диоксид, приета през 2009 г. Страните от ЕС трябваше да приемат промените до 25 юни 2011 г., а заради забавянето страната ни беше заплашена от глоба в размер на 777 хил. евро.

Реално самата технология представлява втечняване на въглеродния диоксид, който след това се инжектира в направени дупки директно в земята или в специални контейнери. Зам. енергийният министър Делян Добрев обясни, че проектите ще се изпълняват изцяло с частни инвестиции и държавата не се ангажира с финансирането. Всяка компания ще може да избира дали да използва новата технология, ако е икономически изгодно за нея.

Ековъпросителни

Законът не третира технологията, а само разписва реда как чрез търсене и проучване да се разбере дали има подходящи геоложки формации за съхраняване на въглеродния диоксид. Преди да бъде дадено разрешение за съхраняването му, ще бъде извършена ОВОС и ще бъдат спазени всички условия на нашето и европейското екологично законодателство, обеща Добрев. За целта обаче ще трябва да се промени Законът за околната среда, в който да се уредят необходимите екоразрешителни за проучването и съхранението на въглеродния диоксид.

Цената в момента е твърде висока

Алтернативата за съхранение на въглероден диоксид поне засега няма да струва по-евтино от квотите за вредни емисии. Според "Гринпийс" CCS технологията реално може да оскъпи електроенергията с до 91%. Други изчисления сочат, че към момента съхранението на въглероден диоксид в земните недра струва около 70 евро/тон въглеродни емисии, докато за квота за изразходването на вредните газове в атмосферата цената е 15 евро/тон.

Според изчисления на депутата от "Коалиция за България" и бивш енергиен министър Петър Димитров използването на тази технология ще струва около 2 млрд. евро годишно. За сравнение, ако България получи дерогация от Брюксел за безплатни квоти, шест топлофикации и два теца ще трябва да инвестират в модернизации на технологиите си по-малко от 500 млн. евро. Това означава, че нито една от тези инсталации няма да има сметка на този етап да използва CCS технологията за съхранение на въглероден диоксид.

Председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски коментира пред в. "Капитал Daily", че с развитието на технологиите цената за съхранение на мръсния газ може да падне и в дългосрочен план да се окаже по-евтин вариант от купуването на квоти. Освен това се очаква след стартирането на търгове за квоти през 2013 г. тяхната цена да се покачи.

Интерес

ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3" и ТЕЦ "AES Гълъбово", които се отказаха от исканата дерогация, вече са инвестирали значителни средства, за да минимизират изпускането на вредни газове в атмосферата. От американската "КонтурГлобал" коментираха пред в. "Капитал Daily", че технологията за съхранение все още не е добре изпитана и е твърде скъпа.

Засега интерес към построяването на подобна инсталация в България беше проявен от японската корпорация "Тошиба" (Toshiba), която обяви, че ще проучи възможностите в комплекса "Марица-изток". Компанията може да построи изцяло нова централа, при която да се улавят 90% от отделените при горенето въглеродни емисии.

Какво предвижда законът

- Държавата ще трябва да определи подходящите и забранените територии за такава дейност

- Министерският съвет ще издава разрешенията за проучване по предложение на министъра на икономиката

- Хранилищата ще могат да бъдат в подходящи места на сушата и под морското дъно в изключителната икономическа зона на Черно море

- Допустимата площ за всяко проучване ще може да достигне максимум 5000 кв. км на сушата (т.е. близо 1/20 от територията на страната) и до 20 000 км в морето

- При установяване на възможни места за съхранение инвеститорът ще трябва да поиска разрешително, да изгради склада и тръбопреносната система, по която ще постъпва уловеният газ

- Разрешителните за съхранение ще са за максимален срок от 30 години

- От разрешително ще бъдат освободени експерименталните инсталации с капацитет до 100 килотона

- Операторите на хранилища ще трябва да плащат годишна такса за ползваната площ
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chievo avatar :-|
    Chievo
    • - 1
    • + 4

    Продължаваме да се гаврим с планетата. Кога ли ще бъдем наказани?

    Нередност?
  • 2
    mmz avatar :-|
    mmz
    • - 1
    • + 2

    И още една "дреболия", която в статията изобщо не е упомената: изобщо не е ясно кой и как ще продължи да поддържа хранилищата безопасни след като изтече договора с инвеститорите, който е максимум 30 години. Вероятно това ще бъде държавата - тоест данъкоплатеца. Освен това в Германия тази технология е отхвърлена именно поради опасностите, които крие най-големите сред които са земетресенията. В този случай земните пластове се разместват и газовете излизат некотролируемо на повърхността поразявайки с токсичността си всичко, което диша. И накрая, но не по важност - отново инвестираме в стария грешен икономически модел, ще закопаваме вредните газови емисии вместо да подпомагаме зелени технологии за енергия, които изобщо не отделят токсични газове.

    Нередност?
  • 3
    johnniewalker avatar :-|
    johnniewalker

    Много ми харесва да чета за "Вредните газове" като СО2. Който е написал това словосъчетание знае ли, че е жив точно заради вредни газове като СО2? И колко според него/нея щеше да е температурата на повърхността на Земята ако тези "ВреднИ" газове бяха наполовина на сега?
    Ама дай да си повтаряме една малоумна мантра на група "зелени" лумпени търсещи си кауза след като спасиха китовете и пандите.

    Нередност?
Нов коментар