Екопроекти чакат пари от държавните въглеродни квоти

Сделка е възможна до месец

От екоминистерството не разкриха подробности около преговорите за продажба на въглеродните активи
От екоминистерството не разкриха подробности около преговорите за продажба на въглеродните активи
От екоминистерството не разкриха подробности около преговорите за продажба на въглеродните активи    ©  FABRIZIO BENSCH
От екоминистерството не разкриха подробности около преговорите за продажба на въглеродните активи    ©  FABRIZIO BENSCH
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Събран е пакет от около 100 проекта, които ще бъдат финансирани, щом бъде сключена сделка с квотите"

Евдокия Манева, зам.-министър на околната среда

Проекти за намаляване на парниковите емисии, подобряване на енергийната ефективност и на други екологични показатели в общините и индустрията чакат финансиране от продажбата на част от излишните държавни квоти за изпускане на въглероден диоксид. Това стана ясно от изказване на зам.-министъра на околната среда Евдокия Манева по време на среща с журналисти.

По Протокола от Киото българското правителство разполага с определно количество предписани емисионни единици (AAU), известни като държавни въглеродни квоти. Очаква се за периода от 2008 – 2012 г. България да съкрати парниковите си емисии с повече от 8% спрямо 1988 г., какъвто е международния ангажимент на страната. Според прогнози това означава, че ще се натрупа излишък от около 200 млн. AAU. Те могат да бъдат продадени на страни, които изпускат повече емисии от обещаното. Протоколът от Киото задължава близо 40 индустриализирани държави да противодействат на климатичните промени, като ограничават емисиите си.

"В Националния доверителен екофонд е събран пакет от около 100 проекта, които ще бъдат финансирани, щом бъде сключена сделка с квотите", съобщи Манева. По думите й купувачът има право да участва в избора и наблюдението на зелените дейности, които ще бъдат подкрепяни. Възможно е сделка да бъде сключена до края на годината, но от ръководството на екоминистерството отказаха да разкрият подробности около преговорите. По-рано Япония проявяваше интерес към българските квоти.

Въглеродният излишък е вписан в антикризисната програма на правителството от 2010 г. С набраните средства трябваше да се санират сгради, което да доведе до икономии на енергия и косвен спад на парниковите газове. Продажбата се забави, защото България имаше проблем с докладването на емисиите си пред ООН, което принуди органа по климата към международната организация временно да извади страната от въглеродната търговия. Забавяне предизвиква и несигурността около бъдещето на Протокола от Киото.

Закон за климата

До края на 2012 г. се очаква да бъде приет Закон за действие по измененията в климата. "В закона трябва ясно да се разпишат всички задължения на всички институции по отношение на климата", категоричен е министърът на околната среда Нона Караджова.

Досега повечето европейски регулации и международни ангажименти като схемата за зелени инвестиции, по която ще се харчат парите от държавните квоти, са въведени чрез редица поправки в Закона за опазване на околната среда. Проектозаконът за климата ще бъде представен за обществено обсъждане през януари или февруари.

Междувременно екоминистерството продължава работата и по третия национален план за противодействие на климатичните промени (2013 – 2020 г.), който ще посочи конкретните мерки за ограничаване на емисиите във всеки сектор. В момента страната не разполага с действащ план, въпреки че това е изискване на Протокола от Киото.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ceco avatar :-P
    Цецо
    • + 2

    Георги, много готина снимка ама на нея не се вижда пушеци с въглероден диоксид. Всичкото туй с големия диаметър не е комин.
    И като протокола от Киото изтича догодина дали може да сключим сделка? Още повече, че кризата и без друго намалява емисиите на СО2?

    Нередност?
Нов коментар