След кратка раздяла Унгария пак се обръща към МВФ

Страната ще поиска до 20 млрд. през следващите 3-4 години

Премиерът Виктор Орбан все пак поиска помощ от МВФ, която е по-голяма от предишната.
Премиерът Виктор Орбан все пак поиска помощ от МВФ, която е по-голяма от предишната.
Премиерът Виктор Орбан все пак поиска помощ от МВФ, която е по-голяма от предишната.    ©  Reuters
Премиерът Виктор Орбан все пак поиска помощ от МВФ, която е по-голяма от предишната.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Унгарското правителство се надява да получи помощ от МВФ и ЕС в размер на €15-20 млрд. през следващите 3-4 години, които ще използва в краен случай, за да не увеличава и без това високия държавен дълг, съобщи държавният секретар и говорител на правителството Михай Варга. Във вторник се очакваше в Будапеща да пристигне делегация за неофициални разговори, за да подготви почвата за официалните преговори през януари, съобщава Reuters. Според Варга споразумението може да бъде сключено в края на януари, но според представител на фонда преговорите ще започнат чак догодина.

Будапеща не може без МВФ

Унгарското правителство на дясноцентристката партия "Фидес", която разполага с квалифицирано мнозинство в парламента, прекъсна през миналата година споразумението с МВФ. Преди три години страната бе първият член на ЕС, който прибягна до международна финансова помощ. МВФ и ЕС отпуснаха рекордната за тогавашния момент сума от 15.7 млрд. долара. След като дойде на власт през миналата година, правителството на "Фидес" прекрати получаването на нови траншове по споразумението с МВФ, мотивирайки се със стабилизирането на държавните финанси. С цел да намери необходимите средства правителството дори прибягна до скрита национализация на пенсионната система.

Изненадващото завръщане на страната към МВФ обръща политиката на Орбан, която досега беше насочена към тежки кризисни данъци и дефицит в пенсионната система. Тази стъпка обаче не успя да предотврати свалянето на кредитния рейтинг на страната до ниво "боклук" от агенция Moody's, което увеличи доходността по държавните облигации до над 8%. Пониженият рейтинг принуди централната банка да вдигне основния лихвен процент с 50 базисни пункта до двегодишен връх през ноември. Другите големи рейтингови агенции - Fitch и Standard & Poor's, заявиха, че решението им за рейтинга на Унгария зависи от резултатите от преговорите с международните кредитори.

Растящ дълг

Той уточни също, че окончателният размер на пакета ще се определи въз основа на развитието на облигационния пазар, което остава много несигурно. Това означава, че споразумението може да бъде и за по-малка сума, ако Унгария реши, че се нуждае от предпазна мрежа само за следващата година. През 2012 г. страната трябва да рефинансира дълг на стойност 4.7 млрд. евро, включително 3.34 млрд. евро от предишния заем от МВФ. Във вторник еврото се разменяше за около 305 форинта.